Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een van de meest normale haagplanten: de gewone beuk

NIEUWS
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 17 april 2024
60 sec


Fagus sylvatica, Fagus sylvatica, beter bekend als de gewone beuk, fungeert vaak als de "banaan" van de cash-and-carry's, in de zin dat de prijs van deze haagplant gebruikt wordt als een lokmiddel voor hoveniers. Als boom in de openbare ruimte ligt hij onder vuur vanwege zijn droogtegevoeligheid, ook als haag kan de Fagus sylvatica last hebben van droogte, vergelijkbaar met de solitaire vormen van de boom.


De gladde, grijze schors en de wisselende bladkleuren, van heldergroen in de lente tot goudbruin in de herfst, maken de Fagus sylvatica een favoriet onder landschapsarchitecten en hoveniers.

Voordelen

Recent onderzoek heeft de aandacht gevestigd op de milieuvoordelen die de Fagus sylvatica biedt. Zo is aangetoond dat deze boomsoort significant bijdraagt aan de CO2-opslag, wat hem een waardevolle bondgenoot maakt in de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast biedt de dichte bladerdek van de Fagus sylvatica tijdens de zomermaanden een koelende schaduw, wat helpt om het hitte-eilandeffect in stedelijke gebieden te verminderen. De ecologische waarde van de gewone beuk als inheemse soort is ook van groot belang wanneer deze als haag wordt gebruikt.


De boom dient als leefgebied en voedselbron voor talrijke vogelsoorten, insecten en kleine zoogdieren

Grootte

Als je de Fagus sylvatica toepast als solitair in je ontwerpen is het van belang om rekening te houden met de grootte die deze boom kan bereiken. De gemiddelde stadstuin is minder geschikt voor de gewone beuk, daarnaast kan het raadzaam om de beuk niet toe te passen op zandgronden vanwege zijn gevoeligheid voor droogte.


Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het toevoegen van de majestueuze Fagus sylvatica aan hun groenproject, biedt Olaf Nijenkamp, een toonaangevende leverancier van kwaliteitsbomen, de mogelijkheid om deze indrukwekkende soort te bestellen.

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij Olaf Nijenkamp.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Tinka Chabot
woensdag 17 april 2024
Heel veel particulieren realiseren zich niet dat de beuk in een haag net zo groot kan worden als een boom in een bos of vrijstaand. Ze realiseren zich ook niet dat je de haag permanent moet onderhouden, wil het een strakke haag worden en blijven. Ik vind het als boom prachtig, als haag saai en arbeidsintensief, al kan je ook een beuk best snoeien als losse haag. Dan blijft ie rustiger en mooier, want diepte in de haag. Op kleigrond kan je beter de haagbeuk nemen. Ik zou zeggen, verzin eens een gemengde, losse haag. Veel interessanter en mooier.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER