Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ruim helft gemeenten biedt in 2024 subsidie om wateroverlast in tuinen te beperken

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 4 april 2024
113 sec


Onderzoek Centraal Beheer: verduurzamen gebeurt toch vooral met eigen spaargeld

In meer dan de helft van de 342 Nederlandse gemeenten kunnen woningeigenaren in 2024 subsidie aanvragen om hun tuin te verduurzamen. Toch maakte slechts 21% van de mensen die hun tuin heeft verduurzaamd hier gebruik van: de overgrote meerderheid gebruikte hiervoor hun spaargeld. Dit blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer.

Afkoppelen levert in diverse gemeenten al subsidie op.
Afkoppelen levert in diverse gemeenten al subsidie op.

Door de toename van extreem weer is het verstandig je eigen woonomgeving zoveel mogelijk klimaatproof te maken. Steeds vaker is er heftige neerslag en hierbij ontstaat ook steeds meer schade. Volgens het Verbond van Verzekeraars is er tussen 2007 en 2022 voor bijna 1 miljard euro aan schade in Nederland veroorzaakt door heftige neerslag.

Kwart woningeigenaren

Een kwart van de woningeigenaren heeft afgelopen jaren hun tuin verduurzaamd, maar slechts 21% van deze mensen heeft hiervoor een subsidie gebruikt. Voor het verduurzamen van de tuin wordt vooral spaargeld ingezet.


Soorten subsidie

In 125 gemeenten kan je subsidie krijgen voor het verwijderen van tegels. In 156 gemeenten is er subsidie voor een regenton, nog eens 135 gemeenten bieden subsidie voor een regenwatertuin. Er zijn grote verschillen tussen gemeentes in welke maatregel vergoed wordt en hoe hoog de subsidie is. Zo krijg je in de ene gemeente alleen subsidie voor het afkoppelen van de regenpijp, terwijl andere gemeenten ook geld bieden voor het wippen van stenen of het aanleggen van een regentuin. Zelfs binnen gemeenten kunnen er grote verschillen zijn doordat ook waterschappen subsidies aanbieden.


Samen met toenemende droogte heeft extreem weer tussen 2007 en 2022 geleid tot aanzienlijke schade, met een totaal van 896,9 miljoen euro

Neerslag veroorzaakt steeds meer schade

Volgens het KNMI zijn er sinds de eeuwwisseling steeds vaker regenbuien van 7,5 millimeter of meer per uur. Ook zijn er vanaf 2020 gemiddeld meer dagen met flinke buien dan in de jaren ervoor. Samen met toenemende droogte heeft extreem weer tussen 2007 en 2022 geleid tot aanzienlijke schade, met een totaal van 896,9 miljoen euro. Tweederde van deze schade ontstond van mei tot en met augustus. Pieter Roorda van Centraal Beheer: 'Dit zijn serieuze cijfers en wij verwachten dat deze trend in de toekomst doorzet. Daarom adviseren wij Nederlanders te kijken wat ze in hun eigen woonomgeving kunnen doen om dit soort schade te voorkomen.'


Inwoners van de provincie Flevoland hebben de meeste kans op subsidie

Flevoland diepe subsidiepot

Inwoners van de provincie Flevoland hebben de meeste kans op subsidie. Daar biedt de provincie een subsidie aan die in alle gemeentes kan worden aangevraagd. Ook in Gelderland (84%) en Utrecht (73%) is er op veel plekken geld beschikbaar. Noord-Holland biedt relatief het minste aanbod; slechts 9% van de gemeentes biedt subsidie voor het verduurzamen van je tuin. Ook in Zeeland (15%) en Friesland (28%) is het aanbod beperkt.


Bekijk hier hoe het zit met de subsidies in de gemeente waar jij werkzaam bent.

Onderzoek wijst uit: Nederlanders onwetend over verduurzamen tuin

Eerder onderzoek wees al uit dat ruim 80% van de Nederlandse tuinbezitters niet weet hoe ze hun tuin kunnen verduurzamen. Terwijl 73% van hen de zorg voor de natuur in eigen omgeving wel belangrijk vindt, en een groot deel van hen van mening is dat iedereen met zijn eigen tuin moet helpen om de gevolgen van extreem weer op te vangen. Dat blijkt uit onderzoek gedaan door Motivaction in opdracht van Milieu Centraal onder 1.005 tuinbezitters in aanloop naar de vijfde editie van de Week van de Groene Tuin die vorige week van start ging.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER