Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Stabiele bomen met onzichtbare kluitverankering

ADVERTORIAL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Isa van Oss, dinsdag 9 april 2024
153 sec


In het afgelopen jaar raasde de ene na de andere storm ons land over, van Gerrit tot Isha. De toenemende frequentie en intensiteit van steeds extremere weersomstandigheden stelt de stabiliteit van bomen op de proef. Sterke windstoten, hevige regenval en onvoorspelbare stormen testen de veerkracht van bomen tot het uiterste. Deze ontwikkeling benadrukt het belang van stevige en betrouwbare verankeringsmethoden die niet alleen de stabiliteit van bomen waarborgen, maar ook de veiligheid van zowel openbare als particuliere ruimtes.


Verstoord verankeringsproces bij jonge bomen

Wanneer het essentiële verankeringsproces van de jonge boom verstoord raakt, bijvoorbeeld door extreme weersomstandigheden, bouwwerkzaamheden, slechte bodemomstandigheden of onjuiste planttechnieken, is de kans op uitval groot. De jonge boom verliest zijn stabiliteit, waardoor het risico op omvallen bij een flinke storm groot is. Niet alleen veroorzaakt dit overlast in de bebouwde omgeving of in particuliere tuinen, maar ook is het een duurzame investering die onnodig verloren gaat.


Omgevallen bomen door storm

Jonge bomen verankeren

Om jonge bomen de stabiliteit te bieden die ze nodig hebben, is boomverankering een veelvuldig toegepaste methode om ondersteuning te bieden tijdens het verankeringsproces. Er zijn twee verankeringsmethodes: bovengronds of ondergronds. Vaak wordt bovengrondse verankering toegepast door middel van boombanden en boompalen. Voor ondergrondse verankering is kluitverankering een veelvuldig toegepaste oplossing.


Jonge boom verankerd met de kluitverankering van GreenMax

Ondergronds of bovengronds verankeren?

Zowel boombanden als kluitverankering zijn ervoor bedoeld om de boom stabiliteit te bieden. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen om rekening mee te houden bij de keuze om een boom boven- of ondergronds te verankeren.
Bij boombanden bestaat het risico dat deze in de bast gaan snijden naarmate de boom groter wordt. Kluitverankering kan niet in de bast snijden, omdat dit ondergronds wordt toegepast. Om te voorkomen dat de verankeringsbanden van kluitverankering in de wortels snijden wanneer de boom groter wordt, is het belangrijk om de banden na ongeveer twee jaar aan de bovenzijde door te snijden en te verwijderen. Boombanden moeten worden verwijderd of aangepast zodra de boom voldoende stevigheid heeft ontwikkeld om zelfstandig te kunnen staan, wat meestal binnen één tot drie jaar na het planten is.


Boombanden kunnen losser gaan hangen naarmate de boom groeit, omdat de stam als het ware dichter naar de boompalen toe groeit. Bij kluitverankering is dit niet het geval, omdat de stevige banden in een driehoek over de kluit worden bevestigd, waardoor ze altijd strak blijven staan. Tegelijkertijd behoudt de boom zijn natuurlijke bewegingsvrijheid. Boombanden met boompalen zijn bovengronds zichtbaar, wat over het algemeen afbreuk doet aan het landschap. Kluitverankering is onzichtbaar, omdat het ondergronds wordt toegepast. Boompalen dienen als bescherming tegen maaischade of als fietsenstalling in de bebouwde omgeving. Bij kluitverankering is dit niet mogelijk.

De kluitverankering van GreenMax bevestigd aan betongaas

Hoe werkt kluitverankering precies?

De stevige gordelbanden van kluitverankering, vastgezet met grondankers of bevestigd aan betongaas of ankerogen, bieden een krachtige ondergrondse verankering voor de boomkluit. Hierbij behoudt de boom zijn natuurlijke bewegingsvrijheid en worden bovengrondse boompalen overbodig. De installatie van de kluitverankering kan door één persoon in slechts enkele minuten worden voltooid, wat zowel tijd als kosten bespaart. Kluitverankering is ook beschikbaar in een biologisch afbreekbare variant. Deze biobanden, gemaakt van biologische polymeren met als basisgrondstof maïszetmeel, zijn volledig composteerbaar en hebben het Europese Bioplastic-keurmerk ontvangen.


Trudo Toren en Wonderwoods
De kluitverankering van GreenMax wordt al jarenlang toegepast bij jonge bomen, zo ook bij de Trudo Toren in Eindhoven en Wonderwoods in Utrecht. Op die locatie zijn bomen op spectaculaire hoogtes geplant, wat de stabiliteit van de bomen een erg belangrijke factor maakt voor de veiligheid van de bewoners. Hoewel er al hoge windsnelheden voorbij hebben geraasd, staan de bomen er jaren later nog altijd netjes en stabiel bij.


Kluitverankering voor particuliere tuinen

Niet alleen voor openbare ruimtes of indrukwekkende gebouwen biedt kluitverankering een oplossing, maar ook voor particuliere tuinen neemt kluitverankering toe in populariteit. De onzichtbaarheid van kluitverankering maakt het een aantrekkelijk alternatief voor boompalen en boombanden. Het doet geen afbreuk aan het esthetische karakter van de tuin en zorgt ervoor dat de bomen keurig recht en stabiel blijven staan. Hierdoor blijven zowel de tuin als het huis intact en kunnen bewoners genieten van een uitzicht dat niet wordt verstoord door zichtbare verankering.


Stabiele, toekomstbestendige bomen

Met oog op de lange termijn is het belangrijk om jonge bomen tijdens de aanplant al te voorzien van verankering. Het voorkomt niet alleen instabiliteit die kan ontstaan door extreme weersomstandigheden, maar beschermt ook de vitaliteit van de boom op de lange termijn. Door jonge bomen tijdens de aanplant te verankeren, wordt een sterke basis gecreëerd om ze tot groei en bloei te laten komen en ze nog vele generaties mee te kunnen laten gaan.


De kluitverankering van GreenMax toegepast bij het Plantsoen van Boedapest in Utrecht; foto: Luuk Kramers
Meer informatie over de mogelijkheden met kluitverankering? Neem contact op met GreenMax via info@greenmax.eu, +31 413 294 447 of ga naar https://greenmax.eu/.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER