Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Door zelfonderzoek meer verantwoordelijkheid voor ondernemer bij bedrijfsongevallen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 22 januari 2024
85 sec


Sinds 2023 moeten werkgevers na een meldingsplichtig arbeidsongeval zélf onderzoek doen naar dat ongeval. De insteek is dat bedrijven zo meer leren van het ongeval en dat herhaling voorkomen kan worden.


Meldingsplichtige ongevallen zijn situaties waarbij blijvend letsel en/of ziekenhuisopname optreedt en ongevallen met een dodelijke afloop. Bij een dodelijk ongeval wordt, net als in het verleden, een onderzoek uitgevoerd door de Arbeidsinspectie. In gevallen waarbij het slachtoffer jonger is dan 18 jaar of waarbij een familielid van de werkgever betrokken is, voert de Arbeidsinspectie in ieder geval zelf het onderzoek uit. Daarnaast zal de Arbeidsinspectie ook onderzoek doen als de bedrijfsgeschiedenis daartoe aanleiding geeft of als er sprake is van een ongeval met aanzienlijke maatschappelijke impact.

Ongevallen in de sector

De afgelopen tien jaar waren er in de agrarische en groene sector maar liefst 121 dodelijke ongevallen te betreuren. Cijfers van Stigas laten zien dat zo'n 7 procent van die ongevallen gebeurden in de hoveniersbranche. Als groene sector doen we het stukken beter dan de agrarische sector, maar uiteindelijk is ieder ongeval, dodelijk of niet, er een te veel.

Nieuwe werkwijze

Ook onder de nieuwe werkwijze zal de Arbeidsinspectie zelf de ongevalslocatie bezoeken. De werkgever moet vervolgens binnen 15 werkdagen een werkgeversrapportage met verbeterplan opstellen. Deze worden beoordeeld door de inspectie. Mochten de rapportage en het verbeterplan niet goedgekeurd worden, dan voert de Arbeidsinspectie vervolgens zelf een onderzoek uit. Dit kan overigens ook leiden tot een boete voor het hoveniersbedrijf. Als de rapportage en het verbeterplan wél goedgekeurd worden, gaat de Arbeidsinspectie op een later moment kijken of de verbetermaatregelen ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Als dat niet het geval is, volgt er alsnog een boete.


Hulp bij ongevalsonderzoek

Het uitvoeren van een goed ongevalsonderzoek is niet eenvoudig. Het is daarom goed om te weten dat de ondernemer er niet alleen voor staat en hulp kan krijgen van een veiligheidskundige van Stigas. Naast leden van Koninklijke VHG kunnen ook andere bedrijven in de groene sector gebruikmaken van deze dienstverlening, waar kosten aan verbonden zijn. Peter Tamsma, manager preventieadvies bij Stigas: 'Deze kosten zijn op offertebasis. Hierbij spreken we eerst door welke hulp het bedrijf precies nodig heeft, alleen een schriftelijk rapport of bijbehorende voorlichting van onze veiligheidskundige voor het personeel. Dit is maatwerk.' Van deze dienst wordt - gelukkig - niet veel gebruikgemaakt. Tamsma: 'Wel zien we dat bedrijven zich bewuster worden van het belang van goed ongevalsonderzoek. Het is een vak apart en het kost veel tijd en moeite. En een goed ongevalsonderzoek is meestal goedkoper dan een boete van de Arbeidsinspectie.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER