Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waar blijven die wadi's?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mark Moes, vrijdag 13 oktober 2023
103 sec


Over water en wijkdrainage, maar vooral ook vakkennis en vakkundigheid

Mark Moes juicht het bewustzijn over goede afwatering in de Nederlandse tuin toe. Maar hij hekelt ook dat er veelal wordt gecommuniceerd over grote, vaak dure en ingewikkelde regenwaterconstructies. Want waar blijven die wadi's?

Mark Moes ontwerpt, adviseert en werkt in opdracht van consumenten, bedrijven en organisaties
Mark Moes ontwerpt, adviseert en werkt in opdracht van consumenten, bedrijven en organisaties

Tijdens de voorbereiding op deze column kwam ik alleen maar verhalen tegen over geweldige natuurinclusieve wadi's. Ik raakte vertwijfeld, want ik wilde een scherp stuk schrijven. Ik wilde duidelijk maken waarom ik de meeste regenwaterinfiltratiesystemen maar niks vind en van mening ben dat iedereen een wadi zou moeten aanleggen.
Mijn twijfel groeide toen ik bij een klant iets moest bedenken om het regenwater van de verharding te leiden. Ik kon niet anders doen dan infiltratiekratten onder de verharding aanbrengen. De hele wijk is daar voorzien van wijkdrainage. Het ging niet om zomaar even een gootje aansluiten, en in de tuin was geen ruimte meer voor een natuurrijke wadi. Had ik nog wel het recht om een scherp stukje te schrijven tegen infiltratiekratten?


Toen besefte ik dat dit een klassiek geval van polarisatie was. Er is immers geen goed of fout; meestal ligt de oplossing ergens in het midden. En die oplossing moet vakkundig worden toegepast. De kloof tussen infiltratiekratten en natuurinclusieve wadi's is niet zo groot. In essentie hebben ze hetzelfde doel: het infiltreren van regenwater in de bodem om zo een onbegaanbare modderpoel te voorkomen.

De kloof tussen infiltratiekratten onder verharding en natuurinclusieve wadi's is niet zo groot

Dat is dus het enige wat echt belangrijk is: dat we regenwater laten infiltreren in de bodem. Daarmee houden we de grondwaterstand beter op peil, hebben we een grotere bodemvoorraad voor de planten en onderhouden we de capillaire bodemwerking. Daarbovenop voorkomen we overmatig gebruik van bron- en leidingwater voor beregeningssystemen. Dan gaat het niet meer om wadi's, maar om vakkennis en vakkundigheid. Over de vraag hoe goed we onze bodem kennen en of we bereid zijn onze opdrachtgever uit te leggen wat verstandig is. En het gaat erom dat wij als groene vakmensen actief bijdragen aan klimaat- en biodiversiteitsherstel.
Dat brengt ons terug bij de wadi's. Het fascineert mij hoe bepaalde planten zich daar prima staande houden in allerlei omstandigheden. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe allerlei insecten daar dankbaar gebruik van maken. Zeker als een wadi wordt ingeplant met planten die echt van waarde zijn voor die insecten. Zo kunnen er ook in periodes van droogte voldoende bloeiende planten beschikbaar blijven.

Voor de twijfelaars kan ik het lijstje met voordelen nog wel aanvullen. Een goed ontworpen wadi is niet alleen een lust voor het oog of een walhalla voor insecten, maar biedt ook ruimte voor verfrissende creativiteit. Leg er eens een paar mooie grote keien in, varieer met verschillende planten en vormen. Ben je bang dat je te weinig water kunt bufferen? Maak dan met een slokop een overloop naar het riool of het oppervlaktewater.


Lukt het bufferen en infiltreren van regenwater dan nog niet? In dat geval is het plaatsen van infiltratiekratten een mooie tweede keuze. Dat is dan niet omdat we infiltratie zo belangrijk vinden, maar vooral omdat we dat water niet op de verharding willen hebben. Want zo'n infiltratiekrat, daar kijkt geen hommel naar ...

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER