Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

"Eén procent"

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, zondag 9 juli 2023
87 sec


"De zero-emissiezones komen eraan", zo klinkt een professioneel vormgegeven persbericht van een PR-bureau dat door de overheid is ingehuurd, mij vanmorgen tegemoet. Het klinkt eenvoudig en het klinkt leuk, maar ik denk dat het nog een ingewikkeld proces zal worden om de Nederlandse hovenier over te laten stappen naar de elektrische bestelbus.


Ik geloof ook niet dat het gemiddelde Nederlandse hoveniersbedrijf blij zal zijn met de huidige plannen.

De industrie, met bedrijven als Ford, Volkswagen en Mercedes voorop, is hier natuurlijk dolblij mee.

De overheid heeft in zijn onmetelijk wijsheid besloten om in 29 stadscentra zogenaamde zero-emissiezones in te stellen. Dat betekent dat hoveniers, hier alleen met een elektrisch aangedreven bestelbus naar binnen mogen. De industrie, met bedrijven als Ford, Volkswagen en Mercedes voorop, is hier natuurlijk dolblij mee. Dit soort maatregelen zorgt ervoor dat de markt voor elektrische bestelbussen nu echt in beweging komt. Misschien is het mij nu pas opgevallen, maar ik had de afgelopen tijd het gevoel dat ik werd gestalkt door radiospotjes die beloven dat ik al voor minder dan 800 euro per maand een elektrische bus kan rijden. Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik vrees dat de introductie van dit soort mobiliteit ervoor zal zorgen dat alles aanzienlijk duurder wordt. En nog erger is dat veel hoveniers zich gedwongen voelen om hun nog niet afgeschreven dieselbus in te ruilen voor een veel duurdere elektrische bus.

Gelukkig heb ik op dit moment maar één klant in een stadscentrum, die moet maar op zoek naar een andere hovenier

Op dit moment gaat het weliswaar slechts om één procent van het oppervlakte van Nederland, maar het is wel een gebied waar bovengemiddeld veel omzet te behalen valt. Ik sprak gisteren een hovenier die hier heel simpel over was: "Gelukkig heb ik op dit moment maar één klant in een stadscentrum, die moet maar op zoek naar een andere hovenier. Ik ga op dit moment echt niet investeren. Dat kan ik gewoon niet betalen." Ik begrijp dat verhaal. Voor de wat grotere bedrijven is het allemaal overzichtelijk. Zij kunnen in de loop van de komende jaren hun oude bestelbussen geleidelijk vervangen. Maar de gemiddelde hovenier met slechts één bus op de oprit moet in één keer voor de volle 100% overstappen, en dat doet financieel gewoon pijn. Daarnaast kunnen grotere hoveniers de extra kosten die zij maken voor duurzame mobiliteit gewoon doorberekenen in hun offertes. Voor hoveniers met particuliere klanten is dit heel anders. Zij hebben te maken met een middenklasse doelgroep die alles duurder ziet worden en inmiddels op het punt is beland dat een koperstaking niet ver weg meer is.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Wesley - van Vliet autogroep
Monday 10 July 2023
Met de huidige subsidies én fiscale voordelen doet het niet zozeer financieel pijn om over te stappen naar elektrisch. Want dát zorgt er voor dat de meerkosten in aanschaf voor het overgrote deel gedekt worden en daarnaast zijn de kosten per kilometer van een elektrische bus beduidend goedkoper dan een diesel. Er zitten wel variabelen in of deze stelling opgaat per segment bus én rechtsvorm van de ondernemer. Maar juist de ZZP'er/MKB'er profiteert volop van de fiscale voordelen!

De clue zit hem erin of de elektrische bus wel geschikt is, waarvan ik vermoed dat het wat betreft actieradius wel goed zit. Maar technisch is dat een ander verhaal als het gaat om laad- en trekvermogen.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER