Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Water-filled Eco Garden en bioafbreekbare baggertubes winnen Gouden Gieter 2023

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 5 mei 2023
105 sec


Half april reikte hoofdredacteur Hein van Iersel tijdens de Nationale Klimaat Expo weer twee Gouden Gieters uit voor de beste klimaatadaptieve ideeën of producten. Dit jaar was de prijs voor het eerst een publiekprijs in plaats van een juryprijs. Iets meer dan 3000 lezers brachten hun stem uit op ongeveer 20 mooie producten en ideeën.


Allereerst mocht Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers zijn (tweede) Gouden Gieter in ontvangst nemen. Het idee van Sofronas om stadstuinen te laten dienen als wadi's die letterlijk meedeinen op het water, kon rekenen op het merendeel van de stemmen. Bij het concept Water-filled Eco Garden dient de gehele tuin als waterbuffer, waarbij de ruimte wordt benut om hemelwater op te vangen. De tuin wordt deels ontgraven, met hier en daar 'eilandjes' voor bomen en planten. In de tuin worden paden en terrassen aangelegd als drijvende vlonders die kunnen meebewegen op het waterniveau in de tuin. Als de tuin vol is met water, gaan de paden en terrassen drijven. De rest wordt beplant met moeras- en waterplanten. Als de tuin opdroogt, zakken de paden en terrassen mee. In 2019 won Sofronas met zijn 'drijvende terras' al de Gouden Gieter in de categorie Beste Idee. 'Na dit succes ontstond er op basis van deze ideeën en nieuwe inzichten een nieuw idee, de Water-filled Eco Garden', zo licht Sofronas toe. Hij is blij met zijn tweede Gouden Gieter. De prijs trekt de aandacht op kantoor. 'Er wordt veel gevraagd naar het verhaal achter de Gouden Gieter. Ik ben extra blij en vereerd dat ik er nu een tweede bij mag zetten.'

LEES OOK

'Er wordt veel gevraagd naar het verhaal achter de Gouden Gieter. Ik ben blij en vereerd dat ik er nu een tweede bij mag zetten'

Tweede prijs

De tweede prijs in de categorie 'Idee' was voor Cobra Groeninzicht met de infiltratiekaart op stoeptegelniveau. Schoon regenwater moet meer in de bodem infiltreren. Dat is beter voor de bodem, maar ook nodig omdat riolen bij piekbuien de hoeveelheid regenwater niet meer aankunnen. De kaart van Cobra moet helpen om erachter te komen waar de knelpunten precies zitten.


Beste product

De bioafbreekbare baggertube van Aannemerij Baars en ingenieursbureau Netics, ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Rotterdam, won de Gouden Gieter voor het beste product. Met dit prijswinnende product pomp je gewonnen bagger naar een composteerbare tube of zak op de oever. Binnenstedelijk baggeren is in de praktijk vaak complex en duur, vooral als de bagger moet worden afgevoerd. Met deze nieuwe methode kan de gewonnen bagger rustig uitrijpen en drogen.


LEES OOK

Podiumplaatsen

Brikor greep net naast het goud met zijn natuurlijke watergelkorrels op basis van zetmeel. Deze korrels moeten zorgen voor een betere waterbuffering in de grond. Het is een doorontwikkeling van de populaire Broadleaf Regular-korrels van Brikor. Dit product bevat een synthetisch polymeer, dat nu is vervangen door een natuurlijk zetmeel. Op de derde plaats eindigde de Urban Rain Shell, een systeem dat regenwater bergt en zuivert met een schelpen- en mineralenmengsel. De schelpen zijn poreus en laten het regenwater door. Zo kan het in de bodem infiltreren of diep in de grond worden opgeslagen, waar dan een zoete bel gecreëerd wordt.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER