Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Graszaadmengsel is unieke cocktail voor klimaatrobuust gazon

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg, donderdag 30 maart 2023
116 sec


De bodemtemperatuur klimt langzaam omhoog, de zon komt vaker tevoorschijn en het is langer licht: tijd voor een opknapbeurt van het gazon. Wanneer de grasmat nog in redelijke conditie is, volstaat doorzaaien. Heeft het gazon veel open plekken, waar onkruiden en verkeerde grassen de overhand krijgen, dan is het aan te raden het gazon opnieuw in te zaaien.


Doorzaaien van het gazon

Het juiste moment van doorzaaien is natuurlijk afhankelijk van het weer. Blijft het lang nat, dan is het niet verstandig om te starten met werkzaamheden. Maar wanneer de toplaag droog is, de temperatuur redelijk constant blijft en de zon zich regelmatig laat zien, lenen de omstandigheden zich er uitstekend voor om door te zaaien. Het doorzaaimengsel Recover 2 is samengesteld uit grassen, die snel kiemen en zich makkelijk vestigen in de bestaande mat. Open plaatsen in het gazon worden dus snel opgevuld. Zo wordt de zode dichter, hebben onkruiden minder kans en ontstaat een duurzame grasmat.


Waarom verticuteren een must is

Voordat je gaat doorzaaien, is het noodzakelijk om het gazon te verticuteren. Dit heeft een gunstig effect op de kwaliteit van de grasmat. Met verticuteren verwijder je mos, vilt, onkruiden en oude maairesten. Ook worden sliblaagjes van organisch materiaal verwijderd, zodat regenwater vlotter kan infiltreren. Het stimuleert de vorming van een beter wortelgestel van de gewenste grassoorten. Kortom: met verticuteren krijgt de grasmat weer lucht en creëer je een gezonde vochthuishouding.


Nieuw gazon inzaaien
Het gebruiksdoel bepaalt de mengselkeuze. Het is aan te raden om te kiezen voor een grasmengsel, dat is samengesteld met aanbevolen rassen uit de Grasgids. Dat is gegarandeerde kwaliteit voor een professioneel gazon in de particuliere tuin. De kiem- en wortelstimulerende Headstart Gold-coating van Advanta geeft zowel het doorzaaimengsel Recover 2 als inzaaimengsel Ravot een hoge slagingskans mee op elke grondsoort.

Maaien geeft garanties

Het maaien van je gazon is de belangrijkste handeling in gazononderhoud. Frequent maaien geeft de garantie voor een mooi, gesloten gazon. De grootste fout die gemaakt wordt bij maaien, is de grasplant te kort maaien. Een gouden regel is dat er per maaibeurt niet meer dan een derde afgemaaid mag worden van de plant. Doe je dat wel, dan moet de grasplant veel energie steken in herstel en is de kans op open plekken in de mat groter. Ook krijgen onkruiden dan de kans om zich te vestigen. De robotmaaier kan hierbij goed van pas komen. Je stelt de maaier in op welke dagen en tijden hij moet maaien. De grasmat wordt dan 3-4 keer per week gemaaid in plaats van 1-2 keer per week wanneer je zelf met de grasmaaier het gazon op gaat. Vaker maaien vergt meer herstel van de grasplant, een beetje bemesten is dan wenselijk. Je krijgt er een meer weerbare grasmat voor terug.


Minimaal twee keer per week maaien geeft de beste garantie op een mooi, gesloten gazon. Dat kan natuurlijk met een gewone grasmaaier, maar een robotmaaier biedt extra zekerheid.
LEES OOK
Gazonstart na de winter
06-03-2023 | ADVERTORIAL
12 sec

Ravot matcht met robotmaaier

Leg je een nieuw gazon aan én maak je gebruik van een robotmaaier, dan is Ravot het aangewezen grasmengsel. De unieke samenstelling van verschillende grassoorten zorgt voor een stabiel en klimaatrobuust gazon. Het aandeel Engels raaigras zorgt voor spontaniteit in de groei, veldbeemd zorgt voor betredingstolerantie en roodzwenk geeft de fijnheid in de mat. De combinatie van grassen zorgt voor een goede droogteresistentie, die wenselijk is met het veranderende klimaat. Ravot heeft een zeer hoge kortmaaitolerantie, waardoor onkruiden en ongewenste grassen minder kans krijgen zich te vestigen.


Investeren loont

Door de juiste inspanningen kun je een gazon naar je hand zetten. Een grasmat zal altijd tijd en aandacht blijven vragen, maar een investering in je gazon zul je zeker terugzien in het eindresultaat.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER