Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bollen in het voorjaar, maar ook in de zomer! Een top 14

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 17 februari 2023
441 sec


'Prairie- en siergrassenborders zijn op hun hoogtepunt in de late zomer; zomerbollen zijn een mooie aanvulling'

Zeg je bollen, dan denk je algauw aan het voorjaar: krokussen, tulpen en sneeuwklokjes die de overgang naar de lente inluiden. Maar de lente is niet het enige seizoen dat zich leent voor bollen. Ook de zomer heeft wat dat betreft veel te bieden. Denk dus eens aan zomerbollen en -knollen als je een beplantingsplan maakt.

Gladiolus grootbloemig
Gladiolus grootbloemig

Zomerbollen winnen de laatste jaren aan populariteit, en terecht. JUB Holland levert honderden soorten zomerbloeiende bloembollen. Speciaal voor vakblad De Hovenier stelde JUB Holland een top 14 van de beste zomerbollen op. Wat wordt daaronder verstaan? Soorten die sterk zijn, betrouwbaar, die prachtig bloeien, mooi combineren en iedere zomertuin een enorme kleurimpuls geven. Zomerbollen zijn er in vele soorten en maten: van uitbundig en felgekleurd tot subtiel wit en zachtgeel. Veel bloembollen, zoals dahlia, gladiool en Crocosmia, zijn mooi te combineren in een zonnige bloemenborder, waar ze bloeien tussen de zomerbloeiende vaste planten en eenjarigen. Hier volgt, in geheel willekeurige volgorde, de top 14 van zomerbollen:

1. Oriëntaalse lelie

Oriëntaalse lelies zijn schitterende tuin- en snijbloemen. Deze lelies komen mooi tot hun recht in groepjes tussen vaste planten en struiken. De hoogte kan per soort variëren, van 90 cm tot wel 1,5 m. Ze zijn ook zeer geschikt voor bloempotten en plantenbakken.
De plantdiepte van deze lelie is tussen 10 en 15 cm. Zorg vóór het planten van de bloembollen voor een luchtige en vochtdoorlatende grond. Plant de lelies beschut tegen de wind langs een schutting of tussen andere planten en struiken. De bloemen staan graag in de zon. De bollen van lelies kunnen zowel in het voorjaar (april-mei) als in het najaar (oktober-november) geplant worden. Bij vorst kun je de bollen en eventuele scheuten die al bovenkomen het beste beschermen met wat bladeren of takken. Geadviseerd wordt om de lelies iedere drie tot vier jaar te verplanten. Ze halen dan weer energie uit de nieuwe grond en bloeien weer jaren prachtig en kleurrijk. Waarschuw je klanten voor het oranje leliekevertje: dit is de grootste vijand van de lelie. Deze kevers kunnen het beste bestreden worden door ze handmatig te verwijderen.


Oriëntaalse lelie
Oriëntaalse lelie

2. Crocosmia 'Lucifer'

Crocosmia 'Lucifer' is een vaste plant (knol), met in de zomer een mooie bloeiwijze met gebogen aren. Hij komt vooral prachtig uit tussen siergrassen, maar kan ook tussen vaste planten worden geplant. Wanneer Crocosmia is uitgebloeid, zijn ook de zaaddozen zeer decoratief. De bloemen zijn prima geschikt als snijbloem. De plantdiepte is 10 cm en de plantafstand is ongeveer 10 cm. Crocosmia 'Lucifer' staat het liefst in de zon of halfschaduw, in een humusrijke, zanderige, losse bodem. Hij kan niet goed tegen te natte grond, maar de knollen kunnen in de winter wel in de grond blijven zitten. Dek ze bij strenge vorst af met een bladerdek. Knip na de bloei de zaaddozen en bloemstelen weg en verwijder in het voorjaar de oude bladeren.


<i>Crocosmia</i> 'Lucifer'
Crocosmia 'Lucifer'

3. Nerine bowdenii

Als de meeste bloemen in de tuin gaan verwelken, bloeit Nerine bowdenii (september-oktober). De bloei kan vrij lang aanhouden als het weer wat meezit. De bloemen zijn felroze en staan op hoge, bladloze, vrij stevige stengels. De smalle bloemblaadjes krullen naar achter. De bloemen zijn trompetvormig en zitten in schermen met uitstekende meeldraden. Het blad verschijnt meestal laat in het najaar, als de bloemen opengaan aan de basis van de plant. De bloemen zijn geschikt als snijbloem, maar ook voor toepassing in de bloementuin en in potten. De hoogte is 50 cm. Plant de bollen in het voorjaar na de laatste nachtvorst. Plant ze zo'n 15 cm diep en 10 cm uit elkaar. Nerine houdt van een zonnige, beschutte standplaats. Geef ze in de winter een beschermende mulchlaag, of behandel ze als kuipplant door ze op een koele, vorstvrije plaats te laten overwinteren.


Nerine bowdenii
Nerine bowdenii

4. Liatris spicata (lampenpoetser)

Liatris spicata is een mooie borderplant, die in de zomer aarvormige bloemen geeft. Van oorsprong is het een prairieplant. Het is dan ook een sterke, winterharde tuinplant, die wel zijn blad verliest. Als alle knoppen aan de aren verschenen zijn, begint de bloei met paars-lila bloemetjes boven aan de aar. De bladeren zijn langwerpig en lijken wel wat op gras. De bloemen van Liatris spicata kunnen als snijbloem gebruikt worden en zijn lang houdbaar. Het is een tuinplant die door zijn rechte verticale vorm mooi combineert met andere bloeiende vaste planten en diverse siergrassen in een prairietuin. Liatris is erg in trek bij vlinders, hommels en bijen. Hij staat het liefst op een warme plaats in de zon, in een voedselrijke, vochtige, waterdoorlatende bodem en stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. Liatris kan na de bloei worden teruggeknipt, maar de aren hebben nog lang een decoratieve uitstraling. De overblijvende wortels mogen in de winter niet te nat staan; ze kunnen dan gaan rotten. In het voorjaar kunnen de planten worden gescheurd en opnieuw worden uitgeplant.


foto

5. Liatris spicata 'Alba' (witte lampenpoetser)

Liatris spicata 'Alba' is een mooie borderplant, die in de zomer aarvormige bloemen geeft. Van oorsprong is het een prairieplant. Het is dus een sterke, winterharde tuinplant, maar hij verliest wel zijn blad. Als alle knoppen aan de aren verschenen zijn, begint de bloei van witte bloemetjes boven aan de aar. De bladeren zijn langwerpig en doen denken aan gras. De bloemen van Liatris spicata kunnen als snijbloem gebruikt worden en zijn lang houdbaar. Het is een tuinplant die door zijn rechte verticale vorm mooi combineert met andere bloeiende vaste planten en diverse siergrassen in een prairietuin. Liatris is bijzonder in trek bij vlinders, hommels en bijen. Hij staat het liefst op een warme plaats in de zon, in een voedselrijke, vochtige, waterdoorlatende bodem en stelt verder weinig eisen aan de grondsoort. Liatris kan na de bloei worden teruggeknipt, maar de aren hebben nog lang een decoratieve uitstraling. Denk eraan dat de overblijvende wortels in de winter niet te nat mogen staan; er kan dan rot optreden. In het voorjaar kunnen de planten worden gescheurd en opnieuw worden uitgeplant.


<i>Liatris spicata</i> 'Alba'
Liatris spicata 'Alba'

6. Convallaria majalis (lelietje-van-dalen)

Convallaria betekent letterlijk 'lelietje-van-dalen'. Deze lelie heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld als symbool van liefde en werd ook gebruikt in de geneeskunde. Hij heeft geurende bloemen en is vooral daarom in trek als snijbloem. Het is een goede bodembedekker voor onder grote heesters en bomen. Deze tuinplant verwildert snel en heeft dus wel ruimte nodig. Convallaria groeit dus goed en snel, vooral onder gunstige omstandigheden. Het is daarom verstandig om deze wortelstok een beetje af te remmen, door stukken van de tuinplant af te steken en daarbij de ondergrondse wortelstokken te verwijderen.


<i>Convallaria majalis</i>
Convallaria majalis

7. Grootbloemig gladiolenmengsel

Grootbloemige gladiolen zijn echte zomerbloeiers, die wel tot in de herfst in bloei kunnen staan. Ze worden weleens bestempeld als ouderwets, maar eigenlijk passen ze in iedere zomerborder, tussen vaste planten en bijvoorbeeld dahlia's. Deze rijkbloeiende, grootbloemige gladiolen worden 110 cm hoog en zijn daarom ook prachtige snijbloemen. De klant die graag een eigen snijbloementuin wil, moet dus echt een rijtje gladiolen hebben. De knollen van gladiolen kunnen in het voorjaar 7-10 cm diep geplant worden. Plaats de knollen 10-12 cm uit elkaar en voeg tijdens het planten wat goede potgrond toe. Vermeng zware (klei)grond met scherp zand voordat je gaat planten. Deze grootbloemige gladiolen groeien graag op een zonnige plek. Gladiolen zijn mooi in combinatie met hoge vaste planten en dahlia's.


Grootbloemig gladiolenmengsel
Grootbloemig gladiolenmengsel

8. Anemone coronaria 'De Caen'-mengsel

Deze anemonen verrassen met hun enkelvoudige bloemen in een mengsel van sprekende kleuren. Anemone coronaria is een probleemloze tuinbewoner die makkelijk bloeit. Bovendien is het een uitstekende snijbloem en is hij prachtig te combineren met andere zomerbollen. Leg de knolletjes van deze anemoon vóór het planten eerst een paar uur in lauwwarm water. Een goede planttijd is maart-april. Plant de knollen 5-7 cm diep en ongeveer 7 cm uit elkaar. Kies een plek in de volle zon voor een rijke bloei. Anemonen groeien goed in vruchtbare, humusrijke grond. Anemone 'De Caen' groeit ook goed in een mooie bloempot of plantenbak. Anemone coronaria is winterhard. De bloemen verschijnen tot ver in de zomer. Ook een rijtje anemonen mag niet ontbreken in de snijbloementuin. De bloemen blijven lang goed op de vaas.


<i>Anemone coronaria</i>
Anemone coronaria

9. Dahlia 'Bishop of Llandaff'

Dit is een prachtige, donkerbladige dahlia met halfgevulde rode bloemen, waarvan de meeldraden goed zichtbaar zijn. Het is een perfecte dahlia voor bijen. De bloemen zijn 10 cm groot en Dahlia 'Bishop of Llandaff' wordt ongeveer 100 cm. hoog. De planttijd is in de periode maart-mei; graaf daarbij een ruim plantgat. De bloeitijd is van juli tot oktober. De plantdiepte is zo'n 10 cm, de plantafstand 30-35 cm. Dahlia's bloeien het rijkst in de volle zon. Bewaar de knollen na de bloei op een vorstvrije plaats en je hebt er jarenlang plezier van. Zoals vele dahlia's kan ook deze dahlia in borders worden geplant tussen vaste planten en heesters, of in een moes- of pluktuin. Op een beschutte locatie kan deze dahlia ook in een pot worden geplant voor op een terras of balkon.


<i>Dahlia</i> 'Bishop of Llandaff'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'

10. Dahlia 'Arabian Night'

De grootbloemige, decoratieve Dahlia 'Arabian Night' is een dankbare zomerbloeier, die maandenlang plezier geeft. Deze dahlia bloeit de hele zomer met dieprode bloemen, van juli tot de eerste nachtvorst, en wordt ongeveer 100 cm hoog. De planttijd is in de periode maart-mei. De bloeitijd is van juli tot oktober. De plantdiepte is zo'n 10 cm, de plantafstand is 40-50 cm. Dahlia's bloeien het rijkst in de volle zon. Bewaar de knollen na de bloei op een vorstvrije plaats en je hebt er jarenlang plezier van. Dahlia 'Arabian Night' is goed te combineren met vaste planten en andere dahlia-soorten. Deze dahlia is ook een uitstekende snijbloem en lang houdbaar op de vaas.


<i>Dahlia</i> 'Arabian Night'
Dahlia 'Arabian Night'

11. Gladiolus callianthus (Abessijnse gladiool)

Deze kleinbloemige Gladiolus (Abessijnse gladiool) is een echte zomerbloeier. De bijzondere, op gladiolen gelijkende bloemen worden 80 cm hoog en zijn ook prachtig als snijbloem. Abessijnse gladiolen zijn rijkbloeiend en mogen niet ontbreken in je zomerbloementuin. De knollen kun je in het voorjaar 7-10 cm diep planten. Plaats de knollen 10-12 cm uit elkaar en voeg tijdens het planten wat goede potgrond toe. Vermeng zware (klei)grond met scherp zand voordat je gaat planten. Deze grootbloemige gladiool groeit graag op een zonnige plek. Hij heeft een mooie witte kleur en is daarom goed te combineren. Je kunt er bijzondere combinaties mee maken met vaste planten, dahlia's en andere zomerbloemen. Gebruik je deze gladiool als snijbloem? Pluk de stelen dan als de onderste bloem opengaat, bij voorkeur 's morgens vroeg.


<i>Gladiolus callianthus</i>
Gladiolus callianthus

12. Gladiolus nanus-mengsel

Mocht je niet van grootbloemige gladiolen houden, dan is dit een goed alternatief. De kleinbloemige nanus-gladiolen zijn mooie zomerbloeiers, die wel tot in de herfst in bloei kunnen staan. Deze gladiolen worden 60-70 cm hoog en het zijn ook prachtige snijbloemen. Dit gladiolenmengsel is zeer rijkbloeiend en mag niet ontbreken in je zomerbloementuin. De knollen van gladiolen kun je in het voorjaar 7-10 cm diep planten, 10-12 cm uit elkaar. Voeg tijdens het planten wat goede potgrond toe. Deze kleinbloemige gladiolen groeien goed op een zonnige plek. Dit mengsel heeft mooie pastelkleuren en is goed te combineren met vaste planten, dahlia's en andere zomerbloemen. Ook is het geschikt voor in een snijbloementuin en in potten. Plant nanus-gladiolen bij voorkeur elk jaar op een andere plaats. Als je de gladiolen als snijbloem gebruikt, pluk de stelen dan als de onderste bloem opengaat, bij voorkeur 's morgens vroeg.


<i>Gladiolus nanus</i>-mengsel
Gladiolus nanus-mengsel

13. Crocosmia 'George Davidson'

Crocosmia 'George Davidson' is één van de mooiste Crocosmia's voor de border. De gele bloemen vallen goed op tussen de andere planten in de tuin en border. Crocosmia 'George Davidson' wordt ongeveer 60 cm hoog en groeit het beste op een zonnige standplaats. Deze Crocosmia is ook geschikt als snijbloem. De bollen kunnen zowel in de volle grond als in een bloempot worden geplant. Pas wel op voor late (nacht)vorst. De plantdiepte is 10 cm, net als de plantafstand. Maak voor grotere oppervlakken een ruimer plantgat en plaats hier een aantal bollen in. Crocosmia is goed te combineren met diverse vaste planten en dahlia's in dezelfde of juist contrasterende kleuren.


<i>Crocosmia</i> 'George Davidson'
Crocosmia 'George Davidson'

14. Iris hollandica 'Blue Magic'

De Hollandse iris 'Blue Magic' wordt ongeveer 50 cm hoog. De planttijd is maart-april. De plantdiepte is 10 cm, met een plantafstand van eveneens 10 cm. De bloei is in mei-juni. De bladeren zijn tamelijk onopvallend en sterven gauw af. Hollandse irissen groeien het best in voedzame humusrijke grond. De bloemen hebben een doorsnede van circa 10 cm; de stelen zijn stevig en daardoor geschikt als snijbloem. Iris hollandica houdt van een zonnige standplaats. Behalve in het blauw is Iris hollandica er ook in het wit, geel, bruinrood en in diverse tweekleurige varianten.


<i>Iris hollandica</i> 'Blue Magic'
Iris hollandica 'Blue Magic'

Zomerbollen in prairieborders of tussen siergras

'Ook in prairie- en siergrassenborders, die hun hoogtepunt hebben in de late zomer, vormen zomerbollen zoals Iris en Crocosmia een prachtige aanvulling. Anemonen passen eigenlijk overal en het zijn ook mooie snijbloemen. Of het nu gaat om een minimalistische, natuurlijke, moderne of klassieke tuin, zomerbollen passen bij iedere tuinstijl. Als je maar weet hoe je ze toepast en combineert: met elkaar, maar ook met andere planten. Alle zomerbollen kunnen ook in potten op het terras of balkon', aldus JUB Holland.

LEES OOK
Top 25 van de allerbeste bollen
28-03-2021 | ARTIKEL
273 sec

De bloembol als verkoopkans

Bloembollen kunnen voor hoveniers dienen als een extra verkoopkans, zo betoogt Willem Zandbergen van JUB Holland in de podcast Groen Gevonden van vakblad De Hovenier. Benieuwd waar Zandbergen op doelt? Via ons podcastkanaal Groen Gevonden op Spotify kun je deze aflevering vinden.

LEES OOK
PODCAST: De bloembol als extra verkoopkans
27-01-2023 | NIEUWS
13 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER