Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuwe tuin rond kerk in Leersum

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, zaterdag 4 juni 2022
101 sec


Tien maanden na valwind weer bomen in de tuin

Door de valwind in Leersum in juni 2021 waren bijna alle bomen rondom de Johanneskerk omgewaaid. Koninklijke Ginkel Groep uit Veenendaal verzorgde de nieuwe buitenruimte, die in april werd opgeleverd. Bram van Schaffelaar, natuurtechnisch adviseur bij De Ginkel Groep, vertelt.


Toen Leersum vorig jaar werd geraakt door een valwind, stond de Johanneskerk in het hart van de storm. Op Google Maps is nog te zien hoe het ooit was, maar toen Bram van Schaffelaar er aan de slag ging, waren er alleen nog weggefreesde boomstammen en wat grasvakken te zien. Het kerkbestuur besloot de tuin te vernieuwen en ook voor een andere inrichting te kiezen. René Bosch van Bosch en Bosch tuin- en landschapsarchitecten tekende het ontwerp en koos voor de paden de halfverharding Achterhoeks Padvast.

De lijnen van het pad en de kleur van de halfverharding sluiten mooi aan op het kerkgebouw.

Rolstoelvriendelijk

Van Schaffelaar: 'De architect koos voor Padvast omdat de nieuwe paden, die de lijnen van de kerk volgen, hiermee de netste uitstraling kregen die het beste bij de kerk en de tuin passen. Ook rolstoelvriendelijkheid was een belangrijk punt, en het is bekend dat Achterhoeks Padvast daar een goede oplossing voor is.' De grond in Leersum is zanderig en vrij droog, waardoor er niet snel verzakkingen ontstaan. Tien centimeter drainzand werd compact gemaakt, bedekt met een grove laag Padvast en vervolgens afgewerkt met een fijne laag 0/6. Het pad is iets bollend gelegd, zodat het water zo nodig naar de zijkant kan weglopen, al is Achterhoeks Padvast zelf waterdoorlatend.


Achterhoeks Padvast is rolstoelvriendelijk.

Inheemse mengsels

Aan de lange zijde van de kerk is een inheems mengsel van een-, twee- en meerjarige planten ingezaaid, zodat zich daar een natuurlijke vegetatie kan ontwikkelen. Er is gebruikgemaakt van verschillende mengsels, omdat er ook een wadi is gemaakt die een milieu creëert voor oeversoorten en soorten voor vochtig grasland. De randen zijn ingevuld met inheems bosplantsoen, om een struiklaag te laten ontstaan van zo veel mogelijk streekeigen struiken en planten. Aan de noordzijde van de kerk en aan de zijkant zijn vasteplantenvakken gemaakt. De vakken aan de zijkant zijn ingevuld met prairiebeplanting zoals Noord-Amerikaanse grassen en prairiesoorten. Op de meer schaduwrijke noordzijde plantte de Ginkel Groep varens, bodembedekkers en ook diverse grassen in gemengde clusters. De mengsels komen van Heem en bevatten alleen inheemse soorten, zoals gewone rolklaver, gewone margriet, knoopkruid, rode klaver, wilde cichorei en dergelijke. Ook zijn er bomen teruggeplaatst, zoals winterlinde, ruwe berk en boswilg. In totaal heeft de nieuwe kerktuin elf nieuwe bomen gekregen.


De wadi is ingezaaid met inheemse planten.

Achterhoeks Padvast

Hardeman Zand- en Grindhandel uit Veenendaal is leverancier van Achterhoeks Padvast. Gijs Hardeman: 'Bij dit project is voor Achterhoeks Padvast gekozen in verband met de natuurlijke uitstraling en de goede eigenschappen. Het is een zuiver en milieuvriendelijk product, dat wordt geleverd met het NL Greenlabel Duurzaamheidspaspoort A-label. Deze halfverharding wordt geleverd in de maten 0/14 mm voor de onderlaag en 0/6 mm voor de toplaag. De steen is hard en slijtvast, waardoor de paden weinig onderhoud nodig hebben. Natuurlijk wordt Achterhoeks Padvast geleverd met een instructie voor de aanleg. Toch geef ik vaak per project advies op maat voor de toepassing en de aanleg.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER