Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vlindertuin De Zindering zindert van de verrassende plantencombinaties

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Michael den Beer, woensdag 23 februari 2022
236 sec


Ontwerper Edwin Barendrecht over beplantingsplan en plantencombinaties van zijn Tielse vlindertuin

Midden in Tiel, aan de rand van het winkelgebied en boven op een parkeergarage, ligt vlindertuin De Zindering. Een prachtige tuin met een grote maatschappelijke waarde en veel variatie aan vooral vaste planten en grassen, afgewisseld met eenjarigen en bolgewassen. Ontwerper en hovenier Edwin Barendrecht heeft de vlindertuin ontworpen. We gaan met hem in gesprek over het tuinontwerp en de beplanting. Ook brengt hij een aantal toegepaste planten die wat meer aandacht verdienen voor het voetlicht.


In het dagelijks leven doet Barendrecht van alles met beplanting, van het ontwerpen van nieuwe tuinen tot het inplanten ervan. Hij vat het zelf kort samen als 'mensen blij maken met planten.' De tuin is nog geen twee jaar oud, maar ziet er nu al fantastisch uit. Zelfs in de winter is er nog genoeg te zien. Dit is een voorbeeld van een tuin die jaarrond mooi is! De beplantingsstijl is te omschrijven als bloemrijk met natuurlijke invloeden en diverse beplanting. Barendrecht heeft een tuin ontworpen die niet alleen elk seizoen aantrekkelijk is, maar ook een walhalla voor vlinders en andere insecten. 'Er worden veel zoemmeetings georganiseerd. Bijna alle planten zijn goed voor bijen en vlinders en zijn elk seizoen mooi. De beplanting is op bestelling biologisch gekweekt.'

Bij de keus van de beplanting is rekening gehouden met bij- en vlinderaantrekkelijke planten, die op bestelling biologisch gekweekt zijn

Beplantingsplan

In het beplantingsplan is met heel veel dingen rekening gehouden. Elke plant staat op een bepaalde plaats met een reden; denk bijvoorbeeld aan de bladkleur, bloemkleur, bloeivorm en sierwaarde per seizoen. Dit zie je ook als je door de tuin heen loopt: overal is wel iets te zien en het ontwerp is spannend. Door de diversiteit en afwisseling is er geen enkel saai stukje border.


In totaal zijn er ruim 15.000 vaste planten en 7.000 bollen de grond in gegaan. Daarnaast zijn er ook enkele bomen, heesters, eenjarigen en knolgewassen geplant. Het ontwerp bestaat globaal uit drie ruig ogende borders met veelal natuurlijk uitziende planten. Planten zoals Dipsacus fullonum (grote kaardenbol), Selinum wallichianum (karwijselie) en Cirsium rivulare 'Atropurpurea' (vederdistel) geven het beeld van een bloemrijke wegberm. Eigenlijk houden insecten hier het meeste van, een beetje een rommelige tuin. De ovale borders zijn omringd door een graspad, zodat je door de de tuin kunt lopen. Om de ovalen liggen kleurrijke borders met meer tuinplanten met een 'migratieachtergrond'.

'Veel particuliere klanten hebben "geelvrees": een plant kan nog zo mooi zijn, als hij geel bloeit, mag hij niet in de tuin'

Minder bekende planten

In het ontwerp zijn veel planten gebruikt die over het algemeen weinig door ontwerpers worden toegepast, meestal omdat ze minder bekend zijn. Barendrecht zet graag een aantal van deze minder toegepaste planten in het zonnetje:

Euphorbia cornigeria
Een gele bloeier, die ongeveer 100 centimeter hoog wordt en van vochtige grond houdt. Hij bloeit erg lang en is wintergroen.

Vernonia
Deze plant trekt veel vlinders aan en wordt behoorlijk hoog, ongeveer 180 centimeter. Uitstekend om bijvoorbeeld voor een schutting te zetten. De paarse bloemetjes bloeien vanaf juli tot en met eind september.

Baptisia
Een mooie borderplant, die wel ondersteund moet worden. Bloeit rond mei-juni. Er zijn veel soorten van verkrijgbaar. De plant heeft een mooi wintersilhouet door de zaaddozen die na de bloei tevoorschijn komen. Houdt van volle zon en wordt ongeveer 120 centimeter hoog.

Sesleria autumnalis
Een siergrasje dat zeer geschikt is als bodembedekker. Bloeit van april tot en met juni met kleine grijs-witte pluimen, die bruin kleuren in de herfst.

Scilla hyacinthoides 'Blue Arrow'
Een prachtig bolgewas. De plant kan wel 120 centimeter hoog worden - een echte blikvanger!

Eryngium yuccifolium
Dit is een rechtopgaande kruisdistelsoort, met blad dat lijkt op dat van een Yucca. Krijgt in de periode juli-augustus witte bloemen en wordt ongeveer 130 centimeter hoog.


Plantencombinaties

In de vlindertuin zijn diverse plantencombinaties te zien, waarvan veel nog niet bekend zijn. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld Pycnanthemum muticum met Echinacea pallida en Chelone obliqua. Een mooie combinatie voor in de schaduw is Astilbe chinensis var. taquetii 'Purpurlanze' met Anemone tomentosa 'Robustissima' en Sesleria autumnalis. In een zonnige border kun je Astrantia roma leuk combineren met Salvia caradonna en baptisia 'Purple smoke'.


Geelvrees

Een verhoogde lange border vol met geel bloeiende vaste planten geeft achtergrond aan de kleurrijke tuin. 'Veel particuliere klanten van hoveniers hebben "geelvrees". Een plant kan nog zo mooi zijn, maar als hij geel bloeit, mag hij niet in de tuin. Onterecht, want er zijn prachtige vaste planten met een mooie gele bloem. In deze gele border staan bijvoorbeeld Achillea 'Parker's Variety', Aquilegia 'Yellow Queen', Anthemis 'E.C. Buxton' en Baptisia 'Sphaerocarpa', prachtige planten met een lange gele bloei.'


Mulchen

De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers, die elke zaterdagochtend met veel plezier in de tuin bezig zijn. Eind februari worden bijna alle vaste planten en grassen afgeknipt. 'Wij spreken niet van een winterbeurt, maar een voorjaarsbeurt. Veel afgeknipte planten worden gemulcht. Het fijngeknipte snoeisel wordt op dezelfde plaats over de grond aangebracht. Als je mulch gaat verslepen, gaan veel soorten zich (nog meer) uitzaaien. Een beetje dynamisch uitzaaien mag bij sommige soorten (bijvoorbeeld Aquilegia), maar bij veel soorten, zoals Eupatorium, heb je dit liever niet', aldus Barendrecht.


Tuinontwerptips

Barendrecht heeft een aantal tips voor tuinontwerpers om van hun ontwerp een succes te maken:
- Pas eens bijzondere eenjarigen toe om snel resultaat te krijgen in een nieuw aangelegde tuin. Zo stonden er in deze tuin een aantal eenjarige Salvia's, bijvoorbeeld uliginosa en Leonotis leonurus. Hierdoor heb je direct veel en lang kleur in een beginnende tuin.
- Houd in je beplantingsplan vooral rekening met de grondsoort. Verbeter de grond indien nodig met goede compost, wormenaarde en/of bladaarde.
- Zorg voor veel diversiteit in de beplanting die je toepast. Kijk eens verder dan je neus lang is en verdiep je in andere soorten. Dit geldt ook voor halfverharding; kies eens voor iets anders. Wat dacht je bijvoorbeeld van olivijnzand? Een duurzaam alternatief dat CO2 opvangt en er natuurlijk uitziet.


Door de grote oppervlakte en diversiteit in beplanting heeft de tuin redelijk veel onderhoud nodig. Wellicht zou Barendrecht een volgende keer voor sommige soorten toch een alternatief zoeken. 'Een volgende keer zou ik bijvoorbeeld voor een andere Aster-soort kiezen. Aster ageratoides 'Asran' is prachtig, maar geeft soms teveel druk op buurplanten. Ik had bijvoorbeeld beter Aster x frikartii 'Mönch' kunnen kiezen: net zo mooi, maar stoelt een stuk minder.' Zo zie je maar dat een ontwerper bij elk ontwerp weer iets nieuws leert. Een interactieve plattegrond van de vlindertuin met alle plantennamen is te zien op www.vlindertuin-tiel.nl.

Beregeningssysteem

Een daktuin als deze blijft ook alleen jaarrond aantrekkelijk door het toevoegen van berenging. Ron van Toorn van Wildkamp Tiel heeft meegewerkt aan de realisatie van de Vlindertuin. Van Toorn: 'Op verzoek van Gera van der Leun, hebben wij samen gekeken naar de mogelijkheden qua bewatering, om de tuin in topconditie te houden. Nadat we de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden uitgebreid hebben doorgenomen, is gekozen voor ondergrondse beregening in de vorm van druppelslangen. Grootste voordeel is dat de beregening niet zichtbaar is of gemakkelijk vernield kan worden. Het water dat gebruikt wordt voor de beregening komt uit de gracht en wordt door een bronpomp aangestuurd. De tuin is verdeeld over 12 groepen en werkt naar volle tevredenheid.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER