Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het gazon: de parel van de tuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, dinsdag 5 oktober 2021
165 sec


Nu we het najaar ingaan, maken we de balans van een zeer wisselvallig gazonseizoen op. Het seizoen was vooral wisselvallig ten opzichte van de jaren hiervoor, die erg droog en warm waren. De vraag is of die verschillen echt zo groot zijn en wat de invloed van het weer daarop is.


Weersinvloeden gazon

Ieder jaar kenmerkt zich door zijn eigen weersomstandigheden, die direct van invloed zijn op de staat van het gazon. Natuurlijk zijn de gevolgen van droogte, regen en hitte direct merkbaar in het gazon. Zo moeten we ieder jaar opnieuw inspelen op de actuele weersituatie en de daaruit volgende problemen. De ene keer is dat droogte, de andere keer valt er juist te veel regen.


Gazon meer dan mooi plaatje

Als professionals zijn we het er allemaal over eens dat het gazon meer is dan alleen een mooi plaatje in de tuin. Hitteadaptatie, waterbuffering, waterafvoer, een prettig leefklimaat in de tuin, een bijdrage aan het welzijn van mensen vogels en insecten - de voordelen van het gazon zijn eindeloos. Zeker in de huidige tijd, waarin de woorden biodiversiteit en vergroening niet meer weg te denken zijn. Dat geldt voor de openbare ruimte, maar ook voor de particuliere tuin.


Kijken onder de bodem

Naast de zichtbare en meest genoemde positieve eigenschappen van het gazon is het ook van belang om de minder tastbare positieve eigenschappen te benoemen. Denk hierbij aan het vastleggen en gebruiken van CO2, het produceren van zuurstof, de benutting van stikstof en het stimuleren van een actief bodemleven. Je zou hieruit kunnen concluderen dat een gazon haast onmisbaar is voor een functionele tuin.




Een goed gazon is hard werken

Toch worstelen veel tuinliefhebbers met het creëren van een mooi gazon. Waarom? Het antwoord is simpel: het valt niet mee om ieder jaar opnieuw een gazon te realiseren dat dicht staat en mooi van kleur is. Dat is het beeld dat de gazonliefhebber voor ogen heeft. Een onkruidvrij gazon, vrij van ongewenste grassen, dicht en fijn van structuur en goed van kleur. In grote lijnen zijn er twee hoofdoorzaken te benoemen waardoor het de afgelopen jaren extra lastig was om een mooi gazon te maken en te houden.


1: Het veranderende klimaat.

Door het grillige weer moeten we regelmatig anticiperen op de actuele weersomstandigheden. Soms doen we iets te veel, te laat, helemaal niet of juist op het verkeerde moment. Het is belangrijk dat we vooruit werken en niet op de automatische piloot. Het gazon vraagt veel zorg en aandacht. Dit geldt zowel voor beregenen, bemesten, maaien, verticuteren en het monitoren van onkruiden, ongewenste grassen en bodeminsecten.


2: Totaalverbod gewasbeschermingsmiddelen voor de hovenier in 2017

Met name het verbod op middelen voor de onkruidbestrijding heeft ervoor gezorgd dat we bepaalde onkruiden niet meer eenvoudig de kop kunnen indrukken. Vanaf november 2020 is het weer mogelijk om volgens strikte regels een aantal toegestane middelen te gebruiken. Het is lastig voor de professionele markt om dit te omarmen, want het kan zo weer veranderen.


Tips voor een mooi gazon

Wat zijn de belangrijkste punten om een gazon jaarrond mooi te houden? Ik geef je een kort overzicht.


Tip 1: maaien

Met maaien maak je de mat. Frequent maaien zorgt ervoor dat de groeipunten zich laag bij de grond en in de grond ontwikkelen. Het blad van de grassen wordt wat fijner, het gazon loopt dicht en blijft beter gesloten. Met frequent maaien bedoelen we minimaal één keer per week en in de groeizamere perioden drie keer per twee weken. Met robotmaaien is niets mis, maar vaak zien we bij gebruik van een robotmaaier meer opbouw van dood organisch materiaal in de mat, namelijk vilt. Sommige onkruiden en ongewenste grassen hebben baat bij het vele maaien. Dit vergt meer aandacht voor verticuteren en eggen.


Tip 2: beregenen

Overmatig of te vaak beregenen met weinig water heeft zijn weerslag op het grassenbestand. Sommige ongewenste grassen met een oppervlakkig wortelgestel profiteren hiervan. Overmatig beregenen zorgt ook voor verdichting. Een verdichte mat bevordert bepaalde soorten onkruiden zoals weegbree, paardenbloem en het madeliefje.


Tip 3: voeding geven

We willen dat het gras bijna jaarrond presteert. Groeistilstand en gras-stress zijn uit den boze. Dit leidt tot aantastingen, zoals rooddraad, zomerschimmel, bladvlekken en roest. Met meer insluip van onkruiden en ongewenste grassen als gevolg. Verdiep je in de werking van meststoffen en probeer te voeden zonder grote groeispurten te bewerkstelligen. Overdaad schaadt, tekort trekt je in het slop.


Tip 4: onderhoud

Verticuteren, eggen en beluchten zijn werkgangen waar het gazon veel baat bij heeft. Dit hoef je niet te beperken tot één keer per jaar. Verticuteren kun je minder intensief uitvoeren, eggen kun je kort achter elkaar uitvoeren in een droge periode en beluchten doe je in de periodes dat dit het meeste toevoegt voor de grasmat. Deze werkzaamheden bevorderen de kwaliteit van het gazon en dragen bij aan het beheren van ongewenste onkruiden en grassen.


Conclusie

Door de juiste inspanningen kun je een gazon naar je hand zetten. Een grasmat zal altijd tijd en aandacht blijven vragen, maar investeren in je gazon zal je zeker terugzien in het eindresultaat.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER