Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe leg je kunstgras aan?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 1 oktober 2021
189 sec


'We zien nog veel misgaan bij de aanleg van kunstgras'

Ditmaal gaat het in de How to-rubriek over de aanleg van kunstgrasveldjes. Hoe leg je in tien stappen een strak kunstgrasveld aan? Een grasveldje waar je klant jarenlang plezier van heeft en geen omkijken naar heeft.


De aanleg van een kunstgrasveldje in een particuliere tuin lijkt vrij eenvoudig, maar dat is misschien wel direct het probleem. Volgens kunstgrasspecialist Kunstgrasboer.nl gaat er toch vaak een hoop mis. Dit resulteert in verzakkingen, lelijke naden, plat kunstgras, mos- en algenvorming en uiteindelijk een ontevreden klant. Het is daarom van belang om kwalitatief goed kunstgras te gebruiken en een gedegen stappenplan te volgen.
Vandaag nemen we een kijkje bij het aanlegteam van Kunstgrasboer.nl, dat een achtertuin in het Gelderse Huissen onder handen neemt. Het team bestaat uit Bas de Zoete, Rob van der Hout en Janusz Ciubka. In deze situatie wordt een bestaand grasveld vervangen door kunstgras. De bewoners hebben gekozen voor het kunstgras Veluwe van Kunstgrasboer.nl. Veluwe 26 heeft een natuurlijke uitstraling, onder meer door de mosdraadjes in twee kleuren die tussen het gras geweven zijn.


Stap 1

De eerste stap is het verwijderen van het bestaande gras. Voor deze klus wordt een Brouwer-graszodensnijder gebruikt met een werkbreedte van 33 centimeter. De Zoete: 'Je wilt de harde ondergrond zo veel mogelijk handhaven; daarom verwijderen we echt alleen het gras. Sommige partijen graven wel 10 tot 15 centimeter af voor het aanleggen van kunstgras. Dit is niet alleen onnodig, het geeft ook meer risico op verzakkingen en leidt tot veel te hoge kosten voor de klant.' Door met een graszodensnijder te werken, zorg je dat er overal ongeveer evenveel vanaf wordt gehaald. Na het lossnijden van het gras worden de graszoden verwijderd met schop en kruiwagen.


Stap 2

Na het verwijderen van het gras wordt er opvulzand gestort. Hiervoor gebruiken de mannen van Kunstgrasboer.nl stratenmakerszand. Dit wordt met kruiwagens op de ondergrond gestort en met de hark verspreid. Voor deze zandlaag houdt het aanlegteam geen vaste dikte aan. De Zoete: 'Het is puur bedoeld als egalisatielaag; de ene keer heb je 4 centimeter zand nodig, de andere keer 6 centimeter. Het beste is om een zo dun mogelijke laag te maken; dan maak je gebruik van de bestaande harde ondergrond.' De Zoete schat dat hier zo'n 1,5 kuub grond is gebruikt voor een oppervlakte van 52 vierkante meter.



Stap 3

Stap drie is het egaliseren van de zandlaag. Hiervoor wordt in eerste instantie een hark gebruikt. Daarna wordt het zand met een waterpas geëgaliseerd, om vervolgens te worden aangetrild met een trilplaat. Op deze locatie zijn verder weinig bijzonderheden; overal een à twee keer trillen is genoeg. De Zoete: 'Als er bijvoorbeeld ooit een vijver is geweest, is het zaak om alles goed aan te trillen; anders treden er uiteindelijk verzakkingen op.' De klus wordt hier geklaard met een LVW1800 Revo-trilplaat.


Stap 4

Hierbij wordt het drukverdeeldoek aangebracht. Dit zorgt ervoor dat er geen dalen en putten ontstaan in de ondergrond onder het kunstgras. Zulke hoogteverschillen zijn namelijk duidelijk te zien in het kunstgras. Van der Hout adviseert om te kiezen voor doek van een iets dikkere kwaliteit; dit zorgt voor net wat meer stabilisatie. Het doek wordt aan de randen afgesneden met een stanleymes met een gebogen (haak)puntje.



Stap 5

Na het aanbrengen van het drukverdeeldoek is het tijd voor het uitrollen van het kunstgras. Het kunstgras van Kunstgrasboer.nl wordt geleverd op rol, waarbij hoveniers altijd 10 procent extra krijgen in verband met de speling bij de snijranden. In deze tuin bevindt zich één naad in het midden van het kunstgras. Hier worden de delen aan elkaar bevestigd met een lijmband en kunstgraskit. Maar eerst wordt er een klein randje van de rol afgesneden. De Zoete: 'Zo zorg je ervoor dat je later geen naad meer ziet. In de fabriek worden de randen gesneden door een machine, waarbij soms ook de grasharen worden meegesneden. Dit kan later een lelijk beeld geven. Snij daarom direct langs een lijn grasharen zo'n 1,5 centimeter van de rol, zodat de delen mooi op elkaar aansluiten.' De kit wordt direct op de lijmband aangebracht en vervolgens uitgesmeerd. Klanten wordt geadviseerd om het grasveld de eerste 24 uur nog niet te betreden, zodat de kit goed kan uitharden. Een lijmband wordt aangeraden, omdat je dan bij eventuele latere verzakkingen de gehele kunstgrasmat kunt optillen zonder dat het drukverdeeldoek vastgelijmd zit.


Stap 6

Het bevestigen van het kunstgrasveld gebeurt met grashaken. Op dit veldje van zo'n 50 vierkante meter wordt gebruikgemaakt van 60 grashaken. Deze worden om de halve meter in het kunstgras geslagen.


Stap 7

Stap 7

Tot slot wordt het veldje geborsteld. Zo komen alle haren mooi omhoog te staan. Het borstelen gebeurt met een Stihl MM55-borstelmachine. Er wordt geen zand ingeveegd voor verzwaring of om de haren beter omhoog te laten staan; de nadelen van zand invegen zijn namelijk groter dan de voordelen. Van der Hout: 'De mosdraad in deze types kunstgras zorgt ervoor dat het kunstgras mooi overeind blijft staan. Zand invegen heeft vaak alleen maar als gevolg dat er sneller onkruid en mos in het kunstgras komen. De kwaliteit van dit gras is goed.'


Stap 8

De laatste stap is de oplevering van het kunstgrasveld.


Kunstgrasboer.nl

Voor deze How to-rubriek is gebruikgemaakt van kunstgras van Kunstgrasboer.nl. Als hovenier kun je bij Kunstgrasboer.nl een gratis stalenkist aanvragen. De kunstgrassoorten hebben stuk voor stuk oer-Hollandse namen en zitten in een mooi Hollands krat - geheel in lijn met de filosofie van het bedrijf, want al het kunstgras wordt in Nederland geproduceerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van hoogwaardige Ten Cate-garens, die ook worden toegepast in de professionele sportsector. Sander Brouwer van Kunstgrasboer.nl: 'Hoveniers kunnen ook schetsen of tekeningen doorsturen via e-mail of whatsapp. Wij rekenen dan uit wat de voordeligste en beste manier is om kunstgras te leggen.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Anneke Nauta
Monday 4 October 2021
kunstgras heeft wal een groot nadeel en dat is het zeer onnatuurlijke karakter ervan, geen ruimte voor vogels die op wormen jagen, geen insecten en het hele jaar hetzelfde doodse beeld
verder is het natuurlijk een bijdrage aan de verplastificering van de ruimte
niet aanleggen dus!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER