Engerlingen en emelten, een plaag voor het gazon |
|
|
|
Jan Krijnen,
vrijdag 3 september 2021 |
|
| 106 sec |
De laatste jaren krijgen we regelmatig melding van schade aan het gazon die veroorzaakt is door vraat aan de graswortels en/of aan het gras. De oorzaak? Insecten die hun eieren afzetten op het gazon, waarna de larven zich in de bodem ontwikkelen. Als er te veel larven op één plaats zitten, kunnen er gele plekken ontstaan in het gazon en het gras kan zelfs afsterven.
Het begint bij waarnemen
Gazonliefhebbers trekken meestal pas aan de bel als er daadwerkelijk schade is te zien in het gazon door engerlingen of emelten. Sommige mensen komen in actie als er gele plekken zichtbaar worden. Anderen worden wakker geschud wanneer het gazon wordt omgewoeld door vogels of andere dieren. Vaak is er dan al niet veel meer te doen tegen de larven. De temperatuur in de bodem is te laag om voldoende resultaat te verwachten van een toepassing met aaltjes om het probleem onder de knie te krijgen.
De oplossing? Het probleem eerder waarnemen, zodat je meteen actie kunt ondernemen. Let dus gedurende de zomermaanden goed op symptomen van de aanwezigheid van engerlingen en emelten. Augustus en september zijn de maanden waarin problemen met engerlingen en emelten beheersbaar gehouden kunnen worden. Het gazon komt dan beter de winter door en start vitaler in het voorjaar.
Probleem beheersbaar houden
Ondanks het koude voorjaar zijn de kevers van verschillende bladsprietkevers dit jaar iets later verpopt in de bodem. Dat had als gevolg dat de meeste kevers rond eind mei massaal uitvlogen. De Sallandkevers waren iets vroeger, de mei-, juni- en rozenkever juist iets later. Het gevolg hiervan was ei-afzet op onze mooie, groene gazons. Deze eitjes ontwikkelen zich tot larven en die eten zich vol aan de graswortels. Bovengronds is hier de eerste tijd niets van te zien, maar in de bodem blijft de activiteit toenemen.
Er zijn ook al meldingen binnen van emelten (de larven van de langpootmug), waarschijnlijk als gevolg van het nattere weer van de afgelopen maanden. De aanwezigheid van kevers en langpootmuggen op het gras is een aanwijzing dat er mogelijk problemen aanstaande zijn.
De belangrijkste manier om engerlingen en emelten onder controle te houden, is het toepassen van parasitaire aaltjes. Voor engerlingen kan deze behandeling worden uitgevoerd van begin tot half augustus.
Kijk in de bodem
Het belangrijkste advies dat ik kan geven, is: kijk in de bodem. Kijk zelf, of haal er iemand bij die veel van de bodem afweet. Je kunt ook een bodemmonster opsturen als je het niet vertrouwt of problemen verwacht. Het tweede punt dat het verschil maakt, is zorgen dat het gazon in goede conditie is. Bij de huidige weersomstandigheden zijn er dit jaar nog minstens twee voedingsgiften nodig. Een gazon dat goed in de groei zit, kan meer hebben als er wortel- of bladvraat plaatsvindt.
Streef je naar een mooi gazon? Dan is het begin van het najaar de beste tijd om het gazon in orde te maken voordat de wintermaanden aanbreken. Een gesloten gazon aan het eind van september is de beste remedie tegen de insluip van ongewenste grassen en onkruiden, mos en andere problemen.
Engerling van de rozenkever, engerling van de junikever en engerling van de meikever langs de meetlat (van links naar rechts). Bron: Biocontrole.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
|
|
|
Pius Floris
Tuesday 7 September 2021 |
|
Emelten en Engerlingen zijn net als Taxuskevers insecten die zich ondergronds ontwikkelen. De legsels van deze insecten zijn groot. Er worden een paar honderd eitjes afgezet. Vervolgens komen daar piepkleine larfjes uit die zich graag voeden met fijne wortelpuntjes. De reden dat deze insecten zoveel eitjes leggen is simpel. De overgrote meerderheid van de eitjes en larven dient als voedsel voor andere vormen van bodemleven. Van bacteriën en aaltjes (nematoden) tot tientallen soorten schimmels. Als deze organismen er niet zijn kunnen de larven ongehinderd doorgroeien en zich ontwikkelen tot een plaag. De inzet van parasitaire aaltjes is een uitstekende manier om de plaag te bestrijden. Maar dan is de schade aan de grasmat vaak al behoorlijk groot (En bij taxuskever de schade aan de heesters) Het is dus altijd beter om schade te voorkomen door te zorgen voor een goed bodemleven. Daarmee wordt een plaag voorkomen. Hoe dan? In de boomkwekerij worden schimmelbestrijders gebruikt. Het merendeel daarvan komt in de grond en doodt daar de normale bodemschimmels. door het gebruik van kunstmest in kwekerij op op gras kunnen planten onvoldoende goede suikers aanmaken om hun eigen afweer tegen vraaginsecten te produceren. Met andere woorden: De oorzaak van overlast door Taxuskever, engerlingen en Emelten ligt bij de beheerder, niet bij de insecten. Beste Hovenier en grasbeheerder. Het is de hoogste tijd voor omdenken. Niet meer problemen oplossen maar je klanten informeren hoe het probleem kan worden voorkomen. Uiteindelijk levert dat voor jezelf en je klanten meer op. |
|
|
Tip de redactie
|