Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe realiseer je een vlonderterras in tien stappen?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 28 mei 2021
189 sec


In deze nieuwe How to-rubriek gaan we in op de praktische aspecten van het hoveniersvak. Ditmaal gaat het om een vlonderterras. Hoe leg je in tien stappen een strak vlonderterras aan waar je klant jarenlang plezier van heeft?

Voorman Camiel Berends
Voorman Camiel Berends

Uiteraard is er niet één manier om een vlonder te realiseren. Net zoals iedere chef zijn eigen recept heeft, heeft ieder hoveniersbedrijf zo zijn trucjes. Ditmaal is aan Hoveniersbedrijf Greendex de eer om ons een kijkje in hun keuken te gunnen. De mannen van Greendex leggen regelmatig (hardhouten) vlonders aan. Deze keer was de klantvraag het aanleggen van een stoere, doch strakke tuin. Het stoere aspect wordt vertegenwoordigd door een hardhouten vlonder, als aangrenzend terras aan de keuken. Dat is net even wat anders dan steen en het steekt mooi af tegen de cortenstalen bakken, het groene gras en de bloemrijke borders. Voor de constructie van vlonders gebruikt Greendex alleen hardhout, ditmaal bangkirai vlonderplanken van Van Dorp Hardhout. Voorman Camiel Berends en Timon Droogendijk van het hoveniersbedrijf zijn ter plaatse om de vlonder te realiseren.


Stap 1:

Het uitzetten van de locatie van de vlonder. Dit gebeurt door touwtjes te zetten, dus door de vlonder waterpas te maken. De touwtjes worden direct op hoogte gezet, zodat ze tijdens de gehele aanleg kunnen dienen als ijkpunt. Greendex zorgt voor scherpe en kaarsrechte lijnen door het uitzetten met een laser uit te voeren. Bij het uitzetten is ervoor gekozen om de vlonder 1 cm in de richting van de bloemborder te laten aflopen. Dit zorgt voor een goede afwatering van het terras.


Stap 2:

Het boren van de gaten waar de hardhouten paaltjes moeten komen. Hiervoor wordt de Makita-accugrondboor gebruikt. Greendex kiest bij het aanleggen van een vlonder altijd voor een constructie op hardhouten paaltjes. Volgens voorman Berends gaat de voorkeur hiernaar uit vanwege de stevigheid. 'Als je palen gebruikt, wordt het terras écht in de grond bevestigd. Volgens ons biedt dit meer stabiliteit dan als je het koud op de tegel of de grond legt.' De gaten worden om de 40 cm geboord, op zo'n 35 à 40 cm diepte. De palen zelf zijn ongeveer 50 cm lang. De laatste 10 à 15 cm van de hardhoutenpaaltjes wordt in de grond geslagen. Berends: 'Ook dit zorgt voor extra stevigheid en stabiliteit.'



Stap 3:

Na het plaatsen van alle hardhouten paaltjes worden de hardhouten regels bevestigd aan de hardhoutenpaaltjes. Dit gebeurt met slotbouten van 12 cm, die door de paal en de regel heen worden bevestigd. Hierbij wordt uiteraard gezorgd dat alle regels op dezelfde hoogte komen te liggen door middel van een waterpas.


Stap 4:

Tijd om het antiworteldoek over de regels aan te brengen. De heren bevestigen het doek in alle hoeken met een schroef, zodat de wind er niet mee aan de haal gaat.



Stap 5:

Daarna worden de hardhouten vlonderplanken op de regels bevestigd. Een prettige bijkomstigheid is dat de planken al op maat zijn geleverd door leverancier Van Dorp Hardhout. De bevestiging gebeurt met gecoate schroeven van Dynaplus. Het voordeel hiervan is dat ze magnetisch zijn, roestvrij, goedkoper dan rvs schroeven en door de coating mooi kleuren bij de vlonderplanken. De schroeven worden niet direct in de planken geboord; er worden gaten voor geboord met de speciale bijpassende vlonderboor van Dynaplus. Dit is een speciaal trappenboortje dat exact de contravorm heeft van de schroeven. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van speciale rubberen T-stukjes. Deze dienen enerzijds direct als afstandshouder, maar zorgen er ook voor dat er geen hout-op-houtcontact is, want dan kan het gaan werken en kraken. Dit wordt verminderd door de rubberen T-stukjes. De heren van Greendex werken snel en in een treintje achter elkaar: de ene boort het gat en de ander volgt met de schroef. Hierbij worden alleen de buitenste en de middelste planken meegenomen voor een snelle bevestiging.


Stap 6:

Op het oog ligt het vlonderterras er nu grotendeels. In stap zes worden de kantplanken bevestigd. Hoveniersbedrijf Greendex levert zijn vlonders praktisch altijd op met kantplanken. Voorman Berendsen: 'Dit geeft een strakkere en nettere afwerking. Zo kijk je niet naar de grond of tegen de zijkant van het terras aan. Een bijkomend voordeel is dat er geen grond onder de vlonder kan spoelen bij heftige regenbuien.' Voor het bevestigen van de kantplanken worden er houten blokjes op de regels geplaatst. Dit zijn op maat gezaagde stukken van de regels. Zo worden de regels als het ware verlengd, omdat de vlonder uitsteekt ten opzichte van de regel. Het bevestigen van de kantplanken gebeurt op dezelfde manier als bij de vlonderplanken: voorboren en daarna de vlonderschroef erin.



Stap 7:

In stap zeven wordt er een roodgekleurde smetlijn getrokken op dezelfde hoogte als de regels. Dat doet Greendex omdat je dan precies weet waar er geboord kan worden én omdat alle schroeven dan netjes op één lijn zitten. Dit geeft een rustiger beeld en lijnenspel op de vlonder.


Stap 8:

Tijd voor de moeilijke hoekjes! Hier ligt het terras direct aan de openslaande deuren naar de keuken. Hoewel alle planken door van Van Dorp Hardhout op maat worden geleverd, moet er nu toch even gezaagd worden. Timon Droogendijk tekent het uit en met cirkelzaag en afkortzaag worden de planken aansluitend aan het huis op maat afgezaagd. Dit is soms even puzzelen, want het huis blijkt niet recht te zijn en Droogendijk moet diverse malen terug naar de zaagtafel.



Stap 9:

Alle planken liggen erop, de smetlijnen zijn getrokken. Het is tijd om de zaak te gaan afschroeven.


En ten slotte stap 10:

De oplevering van het terras.


Hoe zit dat?

Wil jij ook een plekje in de spotlight om je collega-hoveniers te vertellen hoe het nu echt moet? Van kennisdeling worden we immers allemaal beter! Stuur dan een mailtje naar willemijn@nwst.nl.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER