Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Oudolf Hummelo, een biografie over de ontwerperscarriere van Piet Oudolf

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 26 maart 2021
151 sec


Vaste planten en grassen vormen de emotie en dynamiek van een tuin

Tuinboeken associëren we doorgaans met koffietafelboeken. Leuk om in te kijken en naar te kijken, maar eigenlijk niet bedoeld om te lezen. Dat vooroordeel moet je even aan de kant zetten als je je tanden wilt zetten in het laatste boek van een van Nederlands belangrijkste tuinontwerpers, Piet Oudolf. Dit boek verdient het namelijk om gelezen te worden, is goed geschreven en bij momenten zelfs spannend.


Eerst even over het belang van Piet Oudolf. Oudolf is een van de weinige Nederlandse tuinontwerpers die bekend zijn in binnen- en buitenland en ook nog bij een breed publiek. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Oudolf een belangrijke gangmaker is van de zogenaamde Dutch Wave, die ook wel New Perennial Movement wordt genoemd. Het doel van de stroming is om beplanting te realiseren met een naturalistische uitstraling. Oudolf staat hiermee in een lange traditie van Nederlandse en buitenlandse ontwerpers die deze natuurlijke beplanting hebben gepromoot. De verdienste van het boek is dat het Piet Oudolf in die traditie plaatst. Je zou kunnen zeggen dat die traditie begonnen is met Jac. P. Thijsse en de aanleg van de eerste heemtuinen, onder andere in Amstelveen.

Oudolf is een belangrijke gangmaker van de Dutch Wave, ook wel New Perennial Movement genoemd

Vaste planten

Wie Piet Oudolf zegt, zegt feitelijk vaste planten. Oudolf begon zijn carrière als hovenier en ontwerper in Haarlem, maar werd na zijn verhuizing naar Hummelo samen met zijn vrouw Anja kweker van vaste planten, om zich daarna weer volledig toe te leggen op het ontwerpen van tuinen, ook weer vooral op basis van vaste planten. Oudolf hield uiteindelijk op met zijn eigen kwekerij toen zijn werk als ontwerper een steeds grotere vlucht nam, maar ook omdat andere vasteplantenkwekers - mede door het succes van Oudolf - de planten gingen kweken die hij nodig had. Vaste planten zijn veel belangrijker geworden in de moderne naturalistisch aandoende tuin, en dat geldt ook voor grassen. Ook hiermee was Oudolf een van de gangmakers. Grassen werden vroeger amper gebruikt in tuinen, maar worden nu bijna standaard toegepast.


Volgens Oudolf zorgen grassen en vaste planten het hele jaar door voor emotie en dynamiek in de tuin, vooral omdat ze steeds anders zijn

Rol in de tuin

Het doel van dit artikeltje is hoveniers te overtuigen dit boek te kopen en te lezen. Met het boek in de hand kun je goed begrijpen hoe tuinen zich pakweg de laatste 50 jaar hebben ontwikkeld, maar wat zouden hoveniers eraan hebben? We vroegen het aan Piet Oudolf in een kort telefonisch interview: wat staat er in dat boek dat relevant is voor hoveniers? Oudolf meldt dat het in zijn geval begon met een passie voor planten. Volgens de ontwerper zorgen grassen en vaste planten het hele jaar door voor extra emotie en dynamiek in de tuin, voornamelijk omdat ze steeds anders zijn. Ook bomen, struiken en hagen veranderen natuurlijk in de loop van het seizoen, maar veel minder dramatisch. In het boek - dat je overigens niet moet lezen als handleiding om een Oudolf-tuin te maken - wordt hier herhaaldelijk aan gerefereerd. Verder mag het boek niet gezien als een biografie van Oudolf, maar een veel eerder als een biografie van de ontwerperscarrière van Oudolf.


Top drie grassen en vaste planten van Piet Oudolf

Het is natuurlijk pertinent fout om een ontwerper als Oudolf te vragen wat zijn top drie van planten is. Die top drie zal er namelijk voor iedere tuin, iedere ondergrond en misschien wel ieder moment van het jaar anders uitzien. Toch was Oudolf bereid om een top drie van grassen en van vaste planten te geven.

Panicum virgatum 'Shenandoah'
Mede vanwege zijn werk in de VS gebruikt Oudolf veel Amerikaanse grassen, bijvoorbeeld dit vingergras.

Sporobolus heterolepis
Ook met dit prairiegras (Sporobolus heterolepis) kwam Oudolf in Amerika in aanraking. Hij verwerkte deze duurzame plant met een los karakter veel in zijn ontwerpen.



Pennisetum alopecuroides var. viridescens
Dit lampenpoetsersgras heeft vrij donkere bloeistengels, die contrasteren met de luchtige bloeiwijze.

Stachys monnieri 'Hummelo'
Deze andoorn of ezelsoor is - anders dan de naam doet vermoeden - niet geselecteerd door Piet Oudolf, maar door de Duitse kweker en veredelaar Ernst Pagels. De plant wordt tot 70 cm hoog en bloeit paars in de periode juli-augustus.



Amsonia tabernaemontana
Ook een goede soort voor het openbaar groen: langlevend, droogtebestendig en houdt na de bloei aantrekkelijk loof dat in de herfst lichtgeel verkleurt.


Monarda bradburiana
Wie Monarda zegt, zegt meeldauw. Volgens Oudolf is dat bij deze plant niet het geval, vooral omdat deze eerder bloeit.



Over het boek:
Titel: Oudolf Hummelo
Auteurs: Piet Oudolf, Noel Kingsbury
ISBN : 789056156671
Omvang: 416 pagina's

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER