Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Onafhankelijke keuring van je machines is zo gek nog niet!'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 22 maart 2021
162 sec


Hij wil maar één ding: veilige arbeidsmiddelen. 'Er gebeuren simpelweg nog teveel ongevallen met machines en werkmaterieel, ook in de groensectoren. De oorzaken zijn verschillend. Vaak gebeurt het door foutief gebruik of onzorgvuldigheid van de gebruiker, maar soms ook als gevolg van een onveilige machine. Dit laatste had voorkomen kunnen worden door een veiligheidskeuring te laten uitvoeren.' Dat zegt Jelle Bartlema, directeur van VA-keur, de machineveiligheidskeuring van branchevereniging Fedecom.

VA-Keur-directeur Jelle Bartlema: 'Met ons landelijke netwerk van keurbedrijven en ons digitale keursysteem kunnen we ondernemers en machine-eigenaren ondersteunen en ontzorgen, als het gaat om hun Arboverplichting om te werken met goedgekeurde machines e
VA-Keur-directeur Jelle Bartlema: 'Met ons landelijke netwerk van keurbedrijven en ons digitale keursysteem kunnen we ondernemers en machine-eigenaren ondersteunen en ontzorgen, als het gaat om hun Arboverplichting om te werken met goedgekeurde machines e

VA-keur is de periodieke machineveiligheidskeuring voor allerhande arbeidsmiddelen en werkmaterieel - van klein elektrisch of motorisch aangedreven handgereedschap tot grotere machines als hoogwerkers, verreikers en tractoren. Een brede keurscope dus voor deze veiligheidskeuring, die wordt uitgevoerd door ongeveer 260 specifiek gecertificeerde keurbedrijven die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Fedecom. Een actuele VA-keurveiligheidskeuring geeft aan of bijvoorbeeld die kettingzaag of hoogwerker voldoet aan de wettelijke bepalingen die de Arbowet eraan stelt, of aan de NEN 3140-norm als het gaat om een elektrische machine met bijbehorende lader.

Nare gevolgen

Bartlema: 'Gelukkig zien we de afgelopen jaren het bewustzijn rondom veiligheid en werken met veilige machines groeien bij machine-eigenaren. Maar het gaat nog te langzaam en het kan nog wel een tandje beter. Het probleem is dat machineveiligheid vaak nog onvoldoende op het netvlies van machine-eigenaren staat', aldus Bartlema. 'En dat snap ik ook wel. Meestal is het namelijk geen onwil. In de dagelijkse werkpraktijk ben je vaak minder gefocust op eventuele technische mankementen aan je machine die niet meteen zichtbaar zijn. Je gaat gewoon aan het werk met die kettingzaag. Tot het plotseling toch misgaat, met allerlei nare gevolgen van dien. En dat is meteen probleem twee, want dan krijg je te maken met de Inspectie SZW en verzekeraars, kwesties als de schuldvraag, persoonlijke aansprakelijkheid etc. Dit kan heel grote en vervelende gevolgen hebben, zowel persoonlijk als voor je bedrijf. En daar zit je niet op te wachten.'


Op goedgekeurde apparaten komt een VA-keur-sticker, waarop duidelijk wordt aangegeven wanneer de volgende keuring uitgevoerd moet worden.

Ontzorgd

'Het periodiek laten keuren van machines en werkmaterieel kan hierbij een oplossing bieden en dat is precies wat VA-keur doet', zegt Bartlema. 'De hele keursystematiek is erop gericht dat er een onafhankelijke en deskundige keuring wordt uitgevoerd waarmee de machine-eigenaar wordt ontzorgd. Allereerst zijn alle VA-keur-keurmeesters geoefende en ervaren monteurs, die apart gediplomeerd zijn als keurmeester. Ze hebben hiervoor een gedegen keurmeesteropleiding gevolgd en houden de keurbevoegdheid alleen als ze de verplichte opfristrainingen volgen die we kennen bij VA-keur. Daarnaast werken alle VA-keur-bedrijven met het eigen online VA-keur-registratiesysteem. De uitgevoerde keuringen worden vastgelegd in een inspectierapportage met bijbehorende uniek genummerde sticker. De keuringen worden centraal afgemeld en geregistreerd in het VA-keur- registratiesysteem.' Via een speciaal aan te vragen klantenlogin bij het VA-keur-bedrijf kunnen klanten zelf toegang krijgen tot de keurrapporten van hun gekeurde arbeidsmiddelen - makkelijk en praktisch, zonder allerlei (papieren) rompslomp.
#T Steekproeven
Om de kwaliteit en onafhankelijkheid te bewaken, worden er ook nog steekproeven uitgevoerd bij uitgevoerde keuringen. Dit gebeurt door een onafhankelijke externe steekproefinstantie. 'Net als bij auto's, waarbij steekproeven op apk-keuringen worden gedaan, hanteert ook VA-keur een steekproefregime. Daarmee willen we een soort garantie op veiligheid en kwaliteit geven', aldus Bartlema.
De kwaliteit van de veiligheid komt ook nog op een andere manier tot uiting. Alle VA-keur-bedrijven zijn gecertificeerd. Enkele jaren geleden is het initiatief genomen om een branche-eigen veiligheidsrichtlijn op te stellen, de zogenaamde VA-keur-richtlijn. Hierin staan de eisen waaraan moet worden voldaan om aan te tonen dat veiligheid, gezondheid en milieu (VGM) worden gewaarborgd tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. Daarnaast gelden er aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen, via verplichte werkplekinspecties en toolboxmeetings. De eisen staan in een digitale certificeringsportal, waardoor de keurbedrijven op efficiënte wijze invulling kunnen geven aan hun eigen veiligheidsbeleid. Jaarlijks wordt door een onafhankelijke auditor gekeken of het VA-keur-keurbedrijf nog voldoet aan de eisen van de VA-keur-richtlijn.


Combinatie onderhoudsbeurt - keuring

Bartlema: 'Er is voor machine-eigenaren veel te winnen als zij hun machines periodiek laten keuren door een erkend VA-keur-bedrijf. Er wordt weleens gedacht dat een keuring heel duur is, of erger nog, niet nodig of verplicht is, maar dat is niet waar. Er geldt wel degelijk een Arbowettelijke verplichting om periodiek te (laten) keuren op machineveiligheid. Dit hoeft niet te betekenen dat het lastig of duur is. In de meeste gevallen is een keuring te combineren met (groot) onderhoud van de machines. Als een machine voor onderhoud bij een reparatie- of dealerbedrijf wordt gebracht dat tevens een erkend VA-keur-bedrijf is, kan de keuring slim gecombineerd worden met de onderhoudsbeurt. Daarbij wordt vaak al 80 procent of meer van de keurpunten meegenomen. Meestal moet de machine dan nog op een paar kleine punten gekeurd worden. Na goedkeuring voldoet hij dan wettelijk gezien aan alle eisen. Deze combinatie is dus efficiënt en kostenbesparend. Het voorkomt tevens onnodige stilstand van de machine, waarvan sprake is als je deze apart laat keuren, los van de onderhoudsbeurt. Kortom: een onafhankelijke keuring van je machines is zo gek nog niet!'


De combinatie van een onderhoudsbeurt met een keuring is efficiënt en kostenbesparend.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER