Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vinger opsteken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 11 december 2020
85 sec


Kent u het gevoel nog? Je zit in de eerste klas lagere school en je bent vast van overtuigd dat jij het goede antwoord hebt. Je steekt vol zelfvertrouwen je vinger op, maar de juffrouw keurt jouw enthousiasme geen blik waardig. Jij bent er gewoonweg niet. Een beetje het zelfde gebeurt er nu met de visie en de rol van hoveniers op gebied van klimaat en biodiversiteit. Hoveniers hebben het antwoord in handen als het over deze thema's gaat, maar voor hun inbreng is veel te weinig aandacht. Er is onder andere door corona veel meer aandacht voor de groene ruimte. Dat geldt zowel voor particuliere tuinen als voor de openbaar groen. Daarnaast is er meer aandacht dan ooit voor zaken als biodiversiteit. Strakke gazons worden nog steeds aangelegd, maar tuinen moeten vooral naturalistisch zijn, met heel veel focus op insecten en inheemse planten en bomen. Dat zijn allemaal zaken die beginnen bij de Nederlandse hoveniers. Zonder onze inbreng gebeurt dat eenvoudigweg niet. Toch lijkt er weinig aandacht voor de positieve inbreng van hoveniers. Dat is ergens wel te begrijpen. Iedere stratenmaker noemt zich tegenwoordig ook hovenier als dat zo toevallig uitkomt, maar een stratenmaker heeft toch fundamenteel een ander vak.


Strakke gazons worden nog steeds aangelegd, maar tuinen moeten vooral naturalistisch zijn, met heel veel focus op bijen en inheemse planten en bomen.

Gaat dan alles goed op dit gebied? Nee natuurlijk niet. Ik meldde al dat iedere stratenmaker zichzelf hovenier noemt als dat zo uitkomt. Het resultaat laat zich aflezen als je een rondje doet door wijken in Nederland. Heel veel grintwoestijnen met in het midden een afstervend conifeertje of een zieke sierwilg. Inmiddels zijn er in Duitsland al de nodige deelstaten die dit soort voortuinen -persoonlijk noem ik het altijd crematorium uitstrooiveldjes- hebben verboden. Nederland heeft ambitieuze doelstellingen op gebied van waterretentie, hittestress en biodiversiteit. En op al deze gebieden scoren deze showtuinen voor grinthandelaren een dikke nul. Het past waarschijnlijk niet in de Nederlandse cultuur om totaal versteende tuinen wettelijk te verbieden, maar persoonlijk zou ik er geen bezwaar tegen hebben. Op het moment dat ik ergens een nieuw gebouw neerzet ben ik bijvoorbeeld nu ook al verplicht om op het perceel een watertoets uit te voeren. Voor tuinen zou dat mijn zegen ook hebben. Wettelijk en op gebied van handhaving zal dat allemaal wel te ingewikkeld zijn, maar persoonlijk zou ik er -als gezegd- voor zijn.

Op het moment dat ik ergens een nieuw gebouw neerzet ben ik bijvoorbeeld nu ook al verplicht om op het perceel een watertoets uit te voeren.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER