Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Geef het gazon een winterbeurt

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, Advanta, dinsdag 24 november 2020
94 sec


Tuinliefhebbers zien graag dat hun tuin overzichtelijk en ordelijk de winter in gaat en iedere hovenier weet dat een tuin behoefte heeft aan een winterbeurt. Dat geldt in het bijzonder voor het gazon; dat krijgt in deze tijd van het jaar namelijk niet de aandacht die het verdient. Hoe maak je het gazon klaar voor de winter? Een aantal tips van Advanta.


In het najaar zorgen de koude nachten ervoor dat het blad sneller van de bomen valt. Ook de grasgroei schakelt dan naar een lagere versnelling. Het gazon groeit langzaam door, maar van spontane groei is geen sprake meer. Natte, donkere dagen worden afgewisseld met dagen waarop het helder is en de zon schijnt. Het gras blijft soms de hele dag nat en de bodemtemperatuur zakt onder de 10 graden. Onder bomen en in de schaduw van heggen of bebouwing staat het gras meer open en vormt het geen dichte zode meer.

Het maaisel van de afgelopen maanden verteert nauwelijks meer en hoopt zich onder in de grasmat op. Over het gevallen blad heen maaien zorgt voor nog meer dood organisch materiaal in de zode. Al dit materiaal kan de uitwisseling tussen bodem en lucht ernstig belemmeren. Ook gelige plekken in het gazon of natte plekken waar het water blijft hangen in de bovenlaag zijn tekenen dat er iets aan de hand is. Wat je hieraan kunt doen? Het gazon een winterbeurt geven.

Gebruik bij aangedreven verticuteren het liefst een veerronsel; dat is minder intensief dan messen

Eind van het jaar: tijd voor winterbeurt

In de maanden november en december zijn er vaak korte periodes dat het wat droger en zonniger is - uitgelezen periodes om het gazon een winterbeurt te geven.


Tip 1: Het losse, dode materiaal tussen het gras uit kammen is het belangrijkste bij zo'n beurt. Dit kan handmatig met een verticuteerhark of een aangedreven verticuteerder, maar ook kriebeleggen werkt prima, handmatig of getrokken. Zorg ervoor dat de hoogte zo afgesteld is dat er geen kale plekken in de mat ontstaan.
Tip 2: Verzamel en verwijder het dode materiaal met een bladhark of hooihark, door te maaien met afzuiging of hoog te verticuteren met opvang. Gebruik bij aangedreven verticuteren het liefst een veerronsel; dat is minder intensief dan messen. Een klepelronsel kan niet worden gebruikt bij een winterbeurt. Let op dat het niet te nat is; anders wordt de grond dichtgesmeerd of ontstaan er sporen.
Tip 3: Een kalk- of bemestingsgift kan nog in november of december. Kalk is goed voor de bodemstructuur, houdt de zuurgraad van de bodem stabiel, stimuleert het bodemleven en zorgt voor meer kleur op het gras. Bemesting zorgt ervoor dat het gras met een mooie kleur de winter in gaat en dat deze kleur ook blijft gedurende de wintermaanden. Zeker in een kwakkelwinter, als het gras nog langzaam doorgroeit, doet een najaarsbemesting alleen maar goed.


Het losse, dode materiaal moet uit de grasmat gehaald worden om het gazon goed de winter in te laten gaan.
Het losse, dode materiaal moet uit de grasmat gehaald worden om het gazon goed de winter in te laten gaan.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER