'Keramische tegels leggen is als een huis bouwen: de fundering moet goed zijn' |
|
|
|
Nino Stuivenberg,
vrijdag 13 november 2020 |
|
| 208 sec |
Een terras gaat veel langer mee als de basis goed is
Keramische tegels in de tuin hebben de afgelopen tien jaar een enorme vlucht genomen. Wie maximaal van zijn of haar terras wil genieten, doet er goed aan deze tegels te leggen op een stabiele en waterdoorlatende ondergrond. Varistone heeft hiervoor de materialen én kennis in huis.
Varistone is de Nederlandse marktleider in voegmortels, lijmen, kitten en dergelijke voor tuinen, parken, pleinen en terrassen. Varistone maakt deel uit van de in 1955 opgerichte Kiwitz Groep. De organisatie bestaat uit vijf bedrijven, die allemaal bouwgerelateerd zijn. Varistone ontstond vanuit Kiwitz toen tuinen steeds belangrijker werden en meer een onderdeel van het huis. Voor de verkoop van producten maakt Varistone gebruik van een landelijk dekkend netwerk van exclusieve dealers. Er is dus altijd een dealer in de buurt die Varistone-producten kan leveren en de klant van gepast advies kan voorzien. De dealers worden persoonlijk geschoold over de technische mogelijkheden en toepassing van deze producten.
Toen keramische tegels tien jaar geleden hun intrede deden in Nederlandse tuinen, was Varistone er als eerste bij om hiermee projecten te realiseren. Varistone zag de opmars van de keramische tegel: van de 2 cm-tegel in het begin tot de 1 + 3 cm-keramiek op beton en de 3-cm-tegel die momenteel op de markt zijn. Als er één conclusie te trekken is uit al die jaren ervaring met keramische tegels, is het wel dat een stabiele, drainerende ondergrond enorm belangrijk is.
Basis moet goed zijn
In de praktijk gaat het helaas nog weleens mis bij de aanleg van keramische tegels, ziet Pierre Wezendonk van Varistone. 'Men moet zich ervan bewust worden dat keramische tegels leggen echt iets anders is dan betontegels. Soms worden tegels zelfs zomaar in het zand gelegd. Op termijn krijg je dan verzakkingen, losliggende tegels of uitbrekende voegen. Mensen denken dan al snel dat de voeg niet deugt, maar de problemen hebben allemaal te maken met het verkeerd leggen van de tegels. Het begint bij de basis: die moet goed zijn.' Varistone biedt, afhankelijk van de tuin, twee manieren om een terras op te bouwen: een vaste en een losse opbouw. Bij een vaste opbouw is drainagemortel of een gestabiliseerd zandbed de ondergrond. De keramische tegels worden in dat geval met contacthechtmortel op een vers mortelbed geplaatst, zodat de hechting optimaal is. Bij een losse opbouw worden de keramische tegels op een ongebonden zand- of splitbed gelegd. Deze laatste methode kan bijvoorbeeld van toepassing zijn in gebieden waar veel verzakkingen van de ondergrond voorkomen.
Belang van waterdoorlatendheid
Voor een stabiele afwerking van keramische tegels heeft Varistone verschillende soorten voegen ontwikkeld, waaronder voegmortels die waterdoorlatend zijn (Varistone LM Aqua en MST). Directeur Hanneke Kiwitz legt uit: 'Tegenwoordig hebben we te maken met flinke piekbuien. Het water dat valt, moet dan wel ergens kunnen weglopen. Onze voegmortel tussen de tegels is waterdoorlatend, zodat het water in de ondergrond kan wegzakken.' Wezendonk voegt daaraan toe dat het afvoeren van vocht cruciaal is, zeker nu het najaar begonnen is. Als vocht zich ophoopt in de ondergrond, loopt het terras vorstschade op. Bij een waterdoorlatende voegmortel en drainerende ondergrond loopt het vocht van boven naar beneden en is daar geen kans op. Bovendien kan het vocht dan ook niet van beneden naar boven optrekken. Wezendonk: 'Veel vorst hebben we tegenwoordig niet meer, maar áls het vriest, kan dat een hoop problemen opleveren. Daarom is waterdoorlatendheid voor keramische tegels zo belangrijk.'
|
'Een mooi terras begint bij de basis en uiteraard met de producten van Varistone'
| |
|
Totaalplaatje
Een geschikte voegmortel maakt een terras echt af, vertelt Kiwitz. 'Vergelijk het maar met een huis. Daar kun je een plastic goot aan hangen of een mooie van zink; dat zink maakt de uitstraling helemaal af. Met een terras is dat precies zo. Een mooi terras waarbij de voegmortel goed aangebracht is, ziet er strak uit. Bij onkruid tussen de tegels krijg je toch het idee dat het niet af is; het oogt onverzorgd. Mensen willen juist ontzorgd worden en niet elk weekend op de knieën in de tuin.' Keramische tegels hebben wel periodiek onderhoud nodig; alleen schoonspuiten is niet voldoende. Varistone levert een compleet assortiment om tegels te onderhouden, beschermen en reinigen. Wezendonk: 'Met uitzondering van de harde materialen, hebben wij alles wat de hovenier nodig heeft voor het leggen en onderhouden van keramische tegels.'
Trend: grote tegels
Een trend van de laatste jaren is dat tegels in de tuin steeds grotere afmetingen hebben. Bij tegels van 60 x 60 cm of 80 x 80 cm volstaat het nog om vaste voegen te gebruiken, maar bij tegels van 1 x 1 m of 1,20 m is kitten raadzaam, legt Wezendonk uit. 'Een standaard terras of achtertuin is ongeveer 50 vierkante meter, maar bij grotere oppervlakken en een groter formaat tegels komen er andere problemen. Door uitzetting en krimp nemen de spanningen toe; harde voegen zullen scheuren.' Bij dergelijke formaten adviseert Varistone om voegen af te kitten. Het bedrijf heeft hiervoor Sealtack ontwikkeld, een afdichtingskit op basis van MS-polymeren die op alle ondergronden toegepast kan worden. In tegenstelling tot siliconenkit heeft Sealtack een goede hechting aan de flank van de tegel, zodat ook voegen tussen tegels van groot formaat heel blijven.
| Hanneke Kiwitz en Pierre Wezendonk |
|
|
Persoonlijke betrokkenheid
Wie met vertegenwoordigers van Varistone spreekt, merkt dat deze partij veel ervaring heeft. De technische kennis en persoonlijke betrokkenheid zijn enorm. Die kennis wordt op een aantal manieren gedeeld met de markt. Een voorbeeld hiervan is de verbruiksmeter op de website van Varistone. Hier kun je de afmetingen van je tegel of steen invullen. Gecombineerd met de voegbreedte en voegdiepte kun je zo precies uitrekenen hoeveel materiaal je van een product nodig hebt. Varistone heeft tevens een advieswizard ontwikkeld. Hiermee kun je heel eenvoudig controleren welke producten nodig zijn voor het voegen, onderhouden of reinigen van je terras. Voor elk product zijn instructievideo's gemaakt, zodat precies te zien is hoe ze moeten worden toegepast. Mocht je liever persoonlijk advies krijgen, dan kan dat natuurlijk ook. 'Wij zijn graag persoonlijk betrokken', vertelt Wezendonk. 'Liefst vóór het begin van een project, zodat er voldoende aandacht is voor de juiste ondergrond.' Kiwitz: 'De ondergrond is net als de fundering van een huis. Je kunt nog zo'n mooi huis bouwen, maar als de ondergrond niet goed is, gaat het mis. Bij een terras is dat precies hetzelfde.'
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|