Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Paadje leggen met grindplaten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 16 november 2020
103 sec


'Ook hiervoor geldt: een goede voorbereiding is het halve werk'

Hovenierswerk is vaak zwaar werk, zeker als het gaat om bestratingswerkzaamheden. Een uitzondering misschien is het leggen van tuinpaadjes of opritten met grindplaten. Marco van der Salm van het bedrijf Grindsplit-Discounter demonstreert met zijn zoon Daan hoe dat makkelijk kan.

Daan Van der Salm van Grindsplitdiscounter vult de platen in
Daan Van der Salm van Grindsplitdiscounter vult de platen in

Grindplaten, ook wel splitplaten genoemd, zorgen voor een stabiele, spoorvrije en onderhoudsarme ondergrond. Hierdoor blijft de oprit, het erf of de parkeerplaats er perfect verzorgd uitzien. Er zijn platen met en zonder worteldoek te koop, in zwart of wit. Daarnaast zijn er grindplaten zonder worteldoek voor bijvoorbeeld het aanleggen van stabiele en onderhoudsvriendelijke gazons of paardenpaddocks.
Een pad of een oprit leggen met grind- of splitplaten is weliswaar een fluitje van een cent, maar ook hier geldt natuurlijk dat een goede voorbereiding het halve werk is. Hoe vlakker de ondergrond, hoe beter, maar belangrijker is een goede kantopsluiting die goed op hoogte is gezet. Het formaat van de kantopsluiting is natuurlijk sterk afhankelijk van de toepassing. Bij onze demo hebben we gekozen voor een standaard grijze betonband van 150 x 15 x 5 cm. Dat is hier meer dan voldoende. Maak je een oprit, dan pak je natuurlijk een zwaardere band. Een veel gebruikt alternatief is metalen randen of randen uit gerecyclede kunststof. Verder is cortenstaal tegenwoordig erg in - heel mooi, maar wel prijzig vergeleken bij beton.


Belasting

Gaat u grindplaten leggen op een oppervlak dat zwaar belast wordt, dan is - om verzakkingen te voorkomen - een goede fundering belangrijk. Als ondergrond kan bijvoorbeeld gebroken puin gebruikt worden. Houd voor de fundering een laagdikte van 10 tot 30 cm aan. Hierop kunt u vervolgens de splitplaten leggen. Gaat het om een oppervlak dat niet zwaar belast wordt, dan is een zandlaag die is aangetrild voldoende.
De meeste grind- of splitplaten zijn voorzien van antiworteldoek. Water kan daar moeiteloos in wegzakken. Tegelijk kan het grind of de split niet in de ondergrond verdwijnen en heeft onkruid geen kans.


Met één kuub grind kun je ongeveer 20 vierkante meter grindplaat invullen


Laagdikte

Op het moment dat de splitplaten neergelegd zijn, kan met het invullen worden begonnen. De platen van onze demo zijn 3 cm diep en worden afgestrooid met ongeveer 5 cm grind. Op deze manier kun je met één kuub grind bij benadering 20 vierkante meter grindplaten invullen.
Van der Salm adviseert grind met een diameter van 8-16. Je kunt iets grover grind nemen. Bij splitplaten met een honingraat van 42 mm is het niet verstandig om boven een diameter van 20-25 mm te gaan. Het grind 'loopt' dan niet mooi in de gaten en komt meer boven op de platen te liggen. De grindplaten zullen dan sneller beschadigd worden en je loopt of rijdt er sneller sporen in. Van der Salm: 'Die platen zijn sterk genoeg als ze op de juiste manier zijn verwerkt. Ik heb een foto waarop een heftruck op de plaat staat. Naast standaardplaten zijn er ook platen voor zwaardere belasting en platen die beter bestand zijn tegen zijwaartse druk. De meeste standaardplaten hebben een belastbaarheid van 400 ton, maar er zijn ook platen die 30 keer zo sterk zijn en tot 12.000 ton aankunnen.'


Marco Van der Salm Grindsplitdiscounter
Marco Van der Salm Grindsplitdiscounter
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Nico Visser
Sunday 22 November 2020
Dit zijn inderdaad mooie sterke platen met een groot voordeel dat je zonder dat ze al gevuld zijn er met de kruiwagen of shovel al overheen kunt rijden. Mooi product en een passende prijs.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER