Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vijf typen zwemvijvers uitgelicht

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 23 juli 2020
243 sec


De ene zwemvijver is de andere niet

Zwemvijvers winnen aan populariteit in tuinen, mede hierdoor zie je ook toenemende mogelijkheden qua vijvertechnieken. Met elk weer verschillende mogelijkheden en opties. Hartstikke fijn want zo kun je in iedere tuin een geschikte en passende zwemvijver aanleggen. Maar wat adviseer je je klant? En wat is er mogelijk? Om hiervan een beeld te geven heeft zwemvijver specialist Irritech vijf type zwemvijvers uitgelicht.


Voor iedere type zwemvijver worden weer andere producten en technieken gebruikt. Deze top vijf geeft je inzicht wat er mogelijk is op zwemvijvergebied en welke producten hiervoor nodig zijn. Voor het beste zwemvijveradvies aan je klanten.

De puurnatuur-zwemvijver

Dit type zwemvijver biedt een rijke natuurervaring, met een verscheidenheid aan flora en fauna. Aan dit type komt geen filtertechniek te pas, maar er kan gebruik worden gemaakt van een kleine waterval, springbron of waterattractie. Het is normaal dat het water in sommige periodes troebel is, maar over het algemeen is het helder. Er zijn geen of weinig energiekosten en het onderhoud wordt periodiek uitgevoerd (snoeien van beplanting, schoonmaken van de bodem). De wanden van dit zwemvijvertype worden niet vrijgehouden van algen of biofilm. Het gebruik van bacteriën wordt sterk aanbevolen om het onderhoud te verminderen en de waterkwaliteit in het algemeen te verbeteren.

De natuurlijke zwemvijver
Dit type is vrijwel gelijk aan type 1, met het verschil dat hierbij enige techniek wordt gebruikt. Het water is overwegend helder en het energieverbruik is gering. Sommig onderhoud wordt periodiek gedaan, zoals het snoeien van beplanting. Het regelmatige onderhoud kost weinig moeite; dat betreft het schoonmaken van de skimmer (het afzuigpunt van het zwembad). Voor het technisch onderhoud worden skimmers en zeefbochtfilters ingezet en eventueel uv-C. Uv-C is ultraviolet licht dat wordt gebruikt om algen en andere kleine organismen te doden. Het water wordt langs de lamp gepompt en door het licht wordt het als het ware 'gedesinfecteerd'. Dus als je klant een natuurlijke zwemervaring wil maar geen troebel water accepteert, dan is het verstandig om een uv-C-lamp te adviseren.


Als je klant een natuurlijke zwemervaring wil maar geen troebel water accepteert, adviseer dan een uv-C-lamp

De heldere zwemvijver

Dit type zwemvijver biedt een natuurlijke ervaring, goede plantengroei en een diversiteit aan fauna. De zorgvuldig uitgekozen techniek zorgt het hele jaar door voor helder water. De toegepaste technieken zijn bodemdrains, skimmers, zeefbochtfilters, beadfilters en uv-C. Regelmatig onderhoud is noodzakelijk, zoals het backwashen van de filter. Verder heeft de vijver ook nog periodiek onderhoud nodig, zoals het snoeien van de beplanting. Heldere zwemvijvers bieden een fijne zwemervaring in - de naam zegt het al - helder zwemwater.

De kristalheldere zwemvijver
Dit type zwemvijver gaat al meer richting een normaal zwembad, met toch de voordelen van natuurlijk helder water. De kristalheldere zwemvijver heeft vaak een wat beperkte flora en fauna, mogelijk gescheiden van het zwemgedeelte. Dit type zwemvijver wordt ook wel 'hybride' genoemd. De constructie en de filtertechniek van deze zwemvijver garanderen het hele jaar door kristalhelder zwemwater. Energiezuinige pompen werken gedurende het seizoen 24/7. Het zwemseizoen kan gemakkelijk worden verlengd door gebruik te maken van warmtepompen. Regelmatige verzorging en onderhoud zijn noodzakelijk. Kristalheldere zwemvijvers bieden een biologische zwemervaring.

De Biopool
Dit type zwemvijver ziet eruit als een traditioneel zwembad, maar er wordt gebruikgemaakt van de filtertechniek van een zwemvijver. Verder worden er voedingsstoffen onttrokken aan de vijver door middel van fosfaatfilters, eventueel aangevuld met hydrolyse of ionisatie. Door middel van hydrolyse/ionisatie stroomt het badwater langs elektroden die in de ionisator zitten. De koper- en zilverionen worden vervolgens positief geladen en binden zich aan virussen en algen in het zwembadwater. Deze worden zo gedood, waardoor het water gedesinfecteerd wordt. In Biopools wordt geen gebruik gemaakt van plantenzones. De bodem en wanden kunnen aanvullend worden schoongemaakt met een zwembadrobot. De prijzen van zwembadrobots variëren van 700 euro tot bijna 2000 euro. Een Biopool heeft de looks van een echt zwembad, maar de zachte zwemervaring van een zwemvijver.


De meest gestelde vijvervragen

Irritech levert ook aan consumenten. Speciaal voor vakblad De Hovenier zet eigenaar Maarten Hoffmans de meest gestelde 'zwemvijvervragen' van consumenten op een rijtje.

Heb ik altijd vijverplanten nodig?
Nee, in een zwemvijver waarin een beadfiltersysteem wordt gebruikt, zijn planten niet noodzakelijk. Het water wordt immers biologisch gefilterd door de beadfilter. Planten kunnen in dit geval altijd decoratief worden toegevoegd.

Hoeveel onderhoud heeft mijn vijver jaarlijks nodig?
Een zwemvijver met een zeefbochtvoorfilter heeft wekelijks aandacht nodig. Een korte blik in de zeefbochtfilter is genoeg om te zien of het verzamelde vuil verwijderd moet worden. Dit kan eenvoudig met de hand worden gedaan, of zelfs met schone en droge handen door de afvoerschuifkraan open te zetten en het vuil eenvoudig weg te spoelen met (vijver)water. Een beadfiltersysteem zal in een vijver met vissen één tot twee keer per week moeten worden gespoeld, afhankelijk van de hoeveelheid visvoer. In een zwemvijver is eens per twee weken voldoende. Het spoelwater van een beadfilter is 100 procent geschikt voor hergebruik als irrigatiewater in de tuin.

Wat is een beadfiltersysteem?
Een beadfilter dankt zijn naam aan de honderden kleine ronde plastic korreltjes, de beads (kralen), die in een gesloten drukfilter zitten. De beads drijven in de headfilter en dienen als filtermedium; ze fungeren als zeef. Een beadfilter filtert mechanisch. Beadfilters zijn gemakkelijk in het onderhoud vanwege de aanwezige meerwegklep, waardoor ze eenvoudig doorgespoeld kunnen worden. Ze worden vaak geplaatst in vijvers waar vissen in zwemmen.

Waar moet ik op letten bij de keuze van een filtersysteem voor mijn vijver?
• Inkoppertje misschien, maar op de omvang van de vijver: grotere vijvers hebben een grotere filter nodig.
• Het aantal vissen in de vijver: hoe meer vissen in de vijver, des te groter de filter moet zijn.
• Het aantal zuiverende planten in de vijver: planten ontlasten de filter door een deel van de waterzuivering voor hun rekening te nemen.
• De ligging van de vijver: als een vijver volop in de zon ligt, is de kans op algenvorming groter.

Waar moet ik op letten bij de keuze van mijn vijverpomp?
Vijverpompen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. De keuze van een geschikte vijverpomp hangt af van vier variabelen:
• Droge of natte opstelling: bij een droge opstelling staat de vijverpomp buiten de vijver. Het voordeel van een droge opstelling is dat de vijverpomp vrijstaat en gemakkelijk te onderhouden
is. Bij een natte opstelling staat de vijverpomp in de vijver of in een filter onder waterniveau. Het voordeel hiervan is dat de pomp netjes weggewerkt is en de slangen minder zichtbaar zijn.
• Opvoerhoogte: dit is het aantal meters dat een pomp maximaal kan verpompen. Let hierbij goed op het verlies in opvoerhoogte dat het leidingwerk en bijvoorbeeld filters, uv-C units en verwarming met zich meebrengen.
• Capaciteit (liter per uur): de capaciteit van een pomp geeft aan hoeveel liter vijverwater deze per uur kan verwerken. Dit vermogen is afhankelijk van de opvoerhoogte die de pomp moet overbruggen.
• Energieverbruik: hoe lager het wattage, hoe lager de elektriciteitsrekening. Omdat een vijverpomp in de warme maanden continu aanstaat, is het raadzaam te kiezen voor een energiezuinige
pomp. Diverse vijverpompen geven u de mogelijkheid om zelf het energieverbruik en de capaciteit te bepalen.

Wat is de meerwaarde van een skimmer (sieve) in een vijver?
Er kan altijd afval in de vijver terechtkomen, zoals bladeren, pollen en dode insecten. Skimmers vangen dit vuil op, zodat het wateroppervlak schoon blijft. Ze voorkomen dat vuil naar de bodem zakt, waar het verder rot en een gevaar vormt voor het zuurstofgehalte van de vijver.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER