Zuiver zwemvijverwater is een eis, maar de markt hunkert naar meer: luxe en kwaliteit |
|
|
|
Bart Mullink,
maandag 13 juli 2020 |
|
| 347 sec |
Techniek is beproefd, vraag verandert het beeld
Beproefde techniek wordt toegepast in nieuwe concepten. Groter, luxer en met meer toeters en bellen, dat is de trend in tuinvijverland. En als een vijver er toch groot genoeg voor is, waarom er dan niet gelijk ook een zwembad van maken? Of andersom: een zwembad in de tuin, maar dan wel met een natuurlijk karakter. En zoveel mogelijk toeters en bellen.
Luxe zwemvijver met natuurlijke uitstraling |
Nu de zomer is begonnen, blijkt de storm wat geluwd. Wie voor dit seizoen een (zwem)vijver in de tuin wilde, heeft hem nu wel. Dat valt tenminste te hopen. Want leveranciers draaien op topsnelheid, maar moeten haastige klanten soms teleurstellen. 'De levertijd is opgelopen tot vier à vijf weken. In het verleden konden we altijd wel binnen de drie weken blijven', zegt Roy Modderkolk van Sealeco, een grote speler op het gebied van waterkerende folies. 'De trend omhoog is een paar jaar geleden begonnen. Toen de economische crisis voorbij was, steeg de vraag in een bijna bizar tempo. Hierdoor merk je wel dat het gaat om een luxeproduct.' Aan de techniek verandert niet zoveel; er is vooral sprake van veranderende markten die zorgen voor andere oplossingen, ziet Hans Kamphuis van Aquaco, specialist in watertechniek, als meest in het oog springende ontwikkeling. Een heel enkele keer komt een nieuw, handig product op de markt. 'Zo werken we momenteel samen met een ander bedrijf aan een apparaat dat op een efficiënte manier kroos wegneemt.' Het belangrijkste waar het bij installaties telkens om gaat, volgens Kamphuis: waar haal je het water vandaan, hoe ga je het op- en/of rondpompen, moet er nog iets worden gezuiverd of toegevoegd en hoe leg je de leidingen? Hij ziet in het hele land de aandacht groeien voor de mogelijkheden om interessante dingen te doen met water. Een ontwikkeling die hij zeker toejuicht, is het gebruik van regenwater voor vijvers. Kamphuis roemt de kwaliteit van regenwater. Dat is zachter dan leidingwater en grondwater, dat behalve kalk ook veel ijzer kan bevatten. 'Maar dat is erg situatiegebonden; in het ene gebied zullen de waarden heel anders zijn dan in het andere. Regenwater, bijvoorbeeld opgevangen van een dak, is mooi om te gebruiken.'
|
'Door de juiste balans in het biofilter krijg je kraakhelder water'
| |
|
Jacuzzi
Dat liefhebbers van vijvers momenteel niet aan crisis doen, ziet ook Jorrit Zwart, adviseur natuurlijk water bij Koninklijke Ginkel Groep. 'De vraag neemt toe, evenals de kwaliteit die wordt gevraagd. Maar ook de complexiteit van de aanvragen.' De keus voor de natuurlijke variant, met een biofilter dat zorgt voor kwalitatief goed zwemvijverwater, is bijna standaard bij zijn klanten. De vijver met plantenfilter en natuurlijke uitstraling moet wel in alle opzichten van topkwaliteit zijn, weet hij. Daarvoor bedient hij zich van het Biotop-systeem, waarvoor Ginkel Groep licentiehouder is. Maar menige klant wil er nog wel meer bij dan alleen zo'n filter, bijvoorbeeld verlichting, een waterloopje, watervalletje en zelfs waterverwarming. 'Soms komt er nog een jacuzzi bij. En een sauna. Mensen doen er duidelijk alles aan om hun eigen leefomgeving plezieriger te maken. Logisch, nu eropuit gaan door de coronacrisis minder vanzelfsprekend is geworden. Maar de ontwikkeling zagen we al langer.' Hoe luxe de zwemvijver ook wordt opgetuigd, de regels van de natuur blijven leidend, zo schetst Zwart het belangrijkste verschil met een traditioneel zwembad. 'Je kunt het water net wat lekkerder warm maken, maar natuurlijk geen 20 graden erbij stoken. Het gaat om een paar graden extra, waardoor je ook in het voor- en najaar plezierig kunt zwemmen.' Tegelijk met de drang naar luxe ziet hij een groeiende interesse bij klanten om zaken zo duurzaam mogelijk te maken. In elk geval is er altijd al plaats voor de werking van de natuur door het gebruikte biofilter. Dat is zo uitgevoerd dat het niet uitspoelt naar het vijvergedeelte, onderstreept Zwart. Er hoeft dus geen vrees te bestaan voor troebel water of plantenresten. Grond ontbreekt, de planten krijgen kunstmatige voeding. Geef je daarvan te weinig, dan groeien de planten slecht; geef je teveel, dan kun je algengroei krijgen. 'Je wilt kraakhelder water. Dat krijg je door te zorgen voor een goede balans.'
Folie
De belangrijkste trend op bouwtechnisch gebied die Modderkolk ziet, is dat klanten wel het natuurlijk gezuiverde water willen van de zwemvijver, maar tegelijkertijd voor het zwemgedeelte een meer uitgesproken zwembaduitstraling verkiezen. Dat heeft geleid tot een revolutionaire stap voor Sealeco: behalve het vertrouwde zwarte EPDM-folie biedt het nu ook de optie van pvc-folie als waterkerende laag. Anders dan EPDM, dat altijd zwart is, kan pvc worden geleverd in allerlei kleuren. 'Zo komen we tegemoet aan de vraag naar lichtere kleuren, voor de frisse zwembaduitstraling die je daarmee krijgt. Mensen krijgen daardoor het gevoel in schoner water te zwemmen.' Hij onderstreept dat dit uitsluitend een kwestie is van gevoel. Het zwemwater met het zwarte folie eronder is precies even schoon. En wellicht iets warmer en in die zin comfortabeler, omdat de donkere kleur helpt om de warmte van de zon op te nemen. Dat zou wel een paar graden kunnen schelen.
| Roy Modderkolk |
|
|
|
'Stroompjes, verlichting, verwarming, jacuzzi, sauna: luxe in natuurlijke sfeer'
| |
|
Markttechnisch blijkt de introductie van pvc-folie voor Sealeco niettemin een voltreffer. Het verkoopaandeel is in enkele jaren gegroeid van niets naar ongeveer de helft van de door het bedrijf op locatie geplaatste zwemvijvers. Overtuigd als ze bij Sealeco zijn van de superieure kwaliteiten van EPDM, was het introduceren van pvc een gevoelige stap. 'De laatste die we ervan konden overtuigen dat we het toch moesten doen, was dan ook onze directeur', verhaalt Modderkolk lachend. 'Het grote voordeel van EPDM is de lange levensduur. Het folie is gemaakt op rubberbasis en is alleen in zwart leverbaar door de toevoeging van onder meer carbon black. Als we dat niet of minder doen om andere kleuren te kunnen maken, zou de kwaliteit afnemen. Dat willen we niet.' Aan het pvc-folie worden weekmakers toegevoegd, die bedoeld zijn om het soepel houden. Dat lukt vooral in het begin. 'Onder invloed van uv-licht verdwijnen die weekmakers geleidelijk. Daardoor wordt het folie steeds harder en kan het uiteindelijk gemakkelijk scheuren. EPDM daarentegen is volledig uv-bestendig en is ook heel goed bestand tegen de meeste agressieve stoffen. Alleen net niet tegen chloor. Vandaar dat je het in de traditionele zwembaden niet ziet.' Behalve dan bij De Peppel in Ede. Dat is het eerste natuurlijk gezuiverde openbare zwembad van Nederland en Sealeco was daar de leverancier van de waterkerende folies voor zowel het filtergedeelte als het zwembad.
|
'Verdere verduurzaming van vijverinstallaties zal vooral komen van groene stroom'
| |
|
| Vissen maken geen deel uit van het biologische zuiveringssysteem, maar brengen wel leven in de brouwerij. |
|
|
Ondergrond
Voor het betere (zwem)vijverwerk blijft EPDM volgens Modderkolk het voor de hand liggende materiaal, ook al omdat de ondergrond dan niet uitmaakt. Een betonnen of anderszins stenen bak is niet noodzakelijk. 'Een gat graven volstaat in principe. De ondergrond moet wel egaal zijn en niet gaan verzakken, omdat anders spanningsverschillen ontstaan die in het ergste geval kunnen leiden tot scheuren. De grond moet daarnaast vrij zijn van scherpe delen die kunnen zorgen voor beschadiging.' Sealeco levert traditioneel aan iedereen die een (zwem)vijver wil bouwen, van de lokale hovenier tot gespecialiseerde vijverbouwers. De techniek is allang vertrouwd; de mogelijkheden om zoveel mogelijk werk in de fabriek uit te voeren nemen toe: van het op maat snijden van de vlakken tot het vulkaniseren van de naden. 'Daarmee krijg je de sterkste naadverbinding die je kunt hebben. Die overtreft het membraan zelfs in sterkte.' Sealeco zorgt dat het folieonderdeel van de zwemvijver zoveel mogelijk kant-en-klaar naar de klant gaat.
De 3D-productiemethode is geleidelijk verder geperfectioneerd, zo licht Modderkolk toe, waardoor er op locatie steeds minder aan hoeft te gebeuren. 'Je hoeft hem in principe alleen maar uit te vouwen en in het gereedliggende gat te plaatsen. Je kunt het zwemgedeelte en het gedeelte voor het biofilter in één stuk krijgen, inclusief de vorm van de lage muur tussen de vijver en het filter. De vormen tekent Sealeco in de fabriek uit in Autocad. Door middel van laserprojectie worden ze daarna met precies de goede maten op het ruwe materiaal uitgetekend. Zo kunnen ze worden uitgesneden. Daarna worden de naden meteen aan elkaar gevulkaniseerd, uitgezonderd die van de meest extreme vormen. Zo gereed gemaakt, gaat het geheel opgerold als een handzaam pakketje de deur uit. 'Stel, je hebt 200 vierkante meter. Dat wordt een rol van 300 kilogram met afmetingen van 1,20 bij 0,60 bij 0,60 meter. Dat gaat zo op één europallet.' Voor de laatste afwerking op locatie heeft Sealeco een team EPDM-vakspecialisten beschikbaar. Zij moeten ervoor zorgen dat die laatste handelingen vakkundig gebeuren.
|
'Vijvers vullen met regenwater is in opmars, vooral om de vaak betere kwaliteit'
| |
|
Natuur
Het is een kwestie van gebruikmaken van de natuur. Maar de natuur echt zijn gang laten gaan in de zwemvijver is er niet bij. Installaties zijn van belang. Eén is er noodzakelijk: de pomp om het water te laten circuleren door het biofilter. Verder kan voor het opruimen van drijvende vervuiling worden gedacht aan een skimmer. Fonteinen, stroompjes en vernevelaars zorgen voor sfeer, maar kunnen ook bijdragen aan de waterkwaliteit omdat ze zorgen dat het zuurstofgehalte stijgt. Kamphuis ziet in fonteinen een mogelijkheid om op warme dagen wat verkoeling te krijgen. 'Dat merk je goed als je langs een fontein loopt in een park. Het kan voor de gevoelstemperatuur wel een paar graden schelen.' Ook kunnen fonteinen bijdragen aan de akoestische kwaliteit van de omgeving. Ze zorgen voor een aangenaam geluid en kunnen tegelijkertijd minder prettige geluiden wegdrukken. In Tilburg realiseerde Aquaco fonteinen die harder gaan spuiten als de verkeersintensiteit in de omgeving toeneemt. 'Omdat mensen het geluid van die fonteinen als prettig en rustgevend ervaren, in tegenstelling tot dat van het gemotoriseerde verkeer. Dat verdwijnt door die fonteinen naar de achtergrond.' Over de veiligheid van fonteinen en vernevelaars als verspreiders van legionella hoeft volgens hem niemand zich zorgen te maken. 'Wij rusten alle installaties uit met een uv-lamp die eventuele ziekmakers doodt. Niettemin hebben fonteinen naast een paar mooie eigenschappen ook een nadeel, weet hij: het stroomverbruik. Dat er net als spaarlampen ook 'spaarpompen' met een veel lager stroomverbruik in het verschiet liggen, verwacht hij niet. 'Er zijn typen pompen die iets meer verbruiken dan andere. Ten aanzien van verbetering moet je rekenen op niet meer dan een paar procenten. Daar zit niet zo veel muziek meer in. Je zult de verduurzaming eerder moeten zoeken in het gebruik van groene stroom.' Zonnepanelen ziet hij zo in beeld komen. Als het mogelijk is op een nabijgelegen dak, anders op afstand.
|
'Fonteinen, watervalletjes, vernevelaars: sfeermakers en brengers van zuurstof'
| |
|
| Jorrit Zwart |
|
|
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|