Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gevolgen coronacrisis bij leveranciers machines en techniek minder groot dan verwacht

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 24 juni 2020
90 sec


Bijna de helft verwacht omzetdaling van meer dan 10% komende drie maanden

Een tweede ledenonderzoek van Fedecom laat zien dat de gevolgen van de coronacrisis slechts beperkt worden gevoeld bij leveranciers van machines en techniek. Slechts 7% geeft aan sterke gevolgen te voelen. Eerder hield de branchevereniging ook een enquête, hierin was de sfeer beduidend minder optimistisch. Binnen de tuin- en parktechniek is de sfeer nog optimistischer, hier geeft 14% aan juist een omzetgroei te verwachten.

Bijna 60% van de respondenten geeft aan beperkt gevolgen te ondervinden van corona
Bijna 60% van de respondenten geeft aan beperkt gevolgen te ondervinden van corona

Het merendeel van de respondenten is werkzaam in de landbouw. Zo'n 14 procent is werkzaam in de tuin- en parkmachine sector. De helft van de respondenten geeft aan dat ze twijfelen of ze het zonder ondersteuning wel redden. Tegelijkertijd zegt 90% geen liquiditeitstekorten te ervaren en bijna 75% geeft aan geen gebruik te maken van overheidssteunmaatregelen.

Daling omzet

42% van de ondervraagden verwacht de komende 3 maanden een omzetdaling van meer dan 10%. Dit is overigens minder pessimistisch dan 2 maanden geleden; toen verwachtte 76% een omzet- en order-daling van meer dan 10%. De eerste schrik van een grote economische chaos is daarmee wat geluwd. De grootste impact hebben de coronamaatregelen op de verkoop van (gebruikte) machines; 37% van de fabrikanten/importeurs verwacht een afname met meer dan 10%, terwijl 31% van de dealers deze afname verwacht. Dealers hebben volgens de onderzoeksresultaten de terugvallende verkoop veelal nog enigszins kunnen compenseren met onderhouds-, reparatie- en service-activiteiten; de drukke voorjaarswerkzaamheden en de droogte spelen daarbij de belangrijkste rol. Overigens ondervindt 14% van de enquêtedeelnemers geen krimp, maar omzetgroei; deze zijn vooral te vinden in de segmenten groen- en tuinbouwtechniek. De impact van corona is groot, maar minder groot dan op basis van de eerste enquête werd verwacht.


94% van de deelnemers denkt met geen of beperkte aanpassingen het bedrijf voort te kunnen zetten

Ondernemerszin blijft hoog

Ook is onderzocht wat corona doet met de kijk op de toekomst van het bedrijf. De ondernemerszin blijft hoog. 94% van de deelnemers denkt met geen of beperkte aanpassingen het bedrijf voort te kunnen zetten.


Willem Hak

Niet onoverkomelijk slecht

Willem Hak eigenaar van Van Leeuwen Landbouw-, tuin- en parkmachines kan zich vinden in de resultaten van de leden enquête. 'Tuurlijk hebben we als sector te maken met de gevolgen van corona en doet het ons ook wat. Maar het loopt nog allemaal redelijk door. Ik denk dat we het pas gaan voelen wanneer gemeenten budgetten gaan terugschroeven. Wel merk ik dat grote investeringen worden uitgesteld, men wil toch eerst even afwachten wat er gaat gebeuren. We moeten vooral positief en creatief blijven met z'n alle, tuurlijk is het een andere situatie, maar we hebben het niet onoverkomelijk slecht.'


'We moeten vooral positief en creatief blijven met z'n alle, tuurlijk is het een andere situatie, maar we hebben het niet onoverkomelijk slecht'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER