Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoog ziekteverzuim door corona, wat kan je doen?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 17 april 2020
90 sec


Corona zorgt over het algemeen voor een hoger ziekteverzuim, maar bij sommige bedrijven leidt dit tot extreme cijfers. Zo lig het gemiddelde verzuim bij voormalig SW-bedrijven volgens Karel van Remunt, manager van Groen Xtra, rond de 50 procent. Wat kun je als werkgever doen als de helft van je werknemers ziek of preventief thuis zit?

Doorwerken met inachtneming RIVM maatregelen is mogelijk, maar blijft lastig.
Doorwerken met inachtneming RIVM maatregelen is mogelijk, maar blijft lastig.

Het noodmaatregelenpakket van de overheid biedt geen verlichting wanneer je kampt met een extreem hoog ziekteverzuim. Regelingen zijn voornamelijk gestoeld op omzetverlies, zoals de NOW. Of de TOGS voor gedwongen sluitingen. Als je loonkosten hoger dan normaal zijn: omdat je extra zzp'ers moet inschakelen voor zieke medewerkers of je krijgt minder werk gedaan door het hoge ziekteverzuim maak je in principe geen aanspraak op corona-staatsteun.

Verschillende interpretatie richtlijn

In de groene sector kan veelal nog 'gewoon' doorgewerkt worden met in achtneming van de richtlijnen van het RIVM. Toch gaan verschillende bedrijven, verschillend om met de richtlijnen. Zo kiest Groen Xtra ervoor om kwetsbare medewerkers met longziektes of diabetes verplicht thuis te laten zitten. Zelfs als deze werknemers aangeven dat ze graag willen werken worden ze thuis gehouden voor hun eigen veiligheid. Zij baseren zich hierbij op de richtlijnen van het RIVM.


Sociaal bedrijf De Groenmakers geeft kwetsbare medewerkers de keuze. Wil je werken of zit je liever thuis? Het bedrijf laat weten dat veel medewerkers ervoor kiezen om gewoon door te werken. Voor deze mensen worden aparte klussen uitgekozen, ze werken dan geïsoleerd, hoeven niet mee met de personeelsbus, dit om hun veiligheid te garanderen.

Maar wat nou als je als werkgever iemand hebt met astma die niet durft te komen. Hoe zit dat juridisch?

Preventief thuis

Maar wat nou als je als werkgever iemand hebt met astma die niet durft te komen. Hoe zit dat juridisch? Advocate arbeidsrecht Suzanne Meijers vindt het een interessant dilemma. 'In principe zijn deze mensen natuurlijk niet ziek en als hovenier kun je doorwerken als je werkgever de RIVM-maatregelen implementeert. Of een medewerker terecht thuis zit, kan ik niet zeggen, daar moet een bedrijfsarts zich over buigen. Maar het is een gekke situatie, want ze zijn eigenlijk niet ziek'


Een ander voorbeeld voor Meijers dan: de hovenier voelt zich kiplekker, maar zijn vrouw heeft zware COPD. De hovenier stelt: 'Ik kan niet werken want daarmee breng ik mijn vrouw onnodig in gevaar.' Hierin is het niet verstandig om je dan ziek te melden, want ook hier geldt de hovenier is niet ziek. Volgens Meijers zou je als werkgever dan moeten gaan kijken naar mogelijkheden van verlof. Meijers: 'Je zou samen kunnen afspreken dat de werknemer vakantiedagen opneemt of calamiteitenverlof, al biedt dat maar voor een hele korte periode een oplossing. Of een variatie hierin.'

Suzanne Meijers
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER