Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waarom het coronavirus meer flexibiliteit vergt van werkgevers én werknemers

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Suzanne Meijers, advocaat arbeidsrecht , dinsdag 31 maart 2020
135 sec


Het zijn rare tijden. Inmiddels is algemeen bekend dat ondernemers een beroep kunnen doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Het laatste nieuws is dat deze regeling vanaf 6 april 2020 van start gaat. Maar misschien is een beroep op deze maatregel (nog) niet nodig.

Suzanne Meijers advocaat Arbeidsrecht
Suzanne Meijers advocaat Arbeidsrecht

Op basis van het goed werkgeverschap en goed werknemerschap mag wat mij betreft meer flexibiliteit van elkaar verwacht worden in de tijden van het coronavirus. Veel komt aan op goed overleg. Ik noem een paar voorbeelden.

Heeft de werknemer veel tijd-voor-tijd opgebouwd?

Er zijn specifieke regels als het gaat om het opbouwen en opnemen van tijd-voor-tijd. Kort gezegd, mag je per betalingsperiode gewoon tijd-voor-tijd verrekenen, maar let op als je het niet in één periode kan rechttrekken. Als het goed is, heb je vooraf met elkaar de juiste schriftelijke afspraken gemaakt hierover. Maar mag je nu vragen aan je werknemers om zoveel mogelijk van die uren op te nemen? In overleg mag je veel afspreken met elkaar. Bekijk wat de minst vergaande maatregel is om je bedrijf gezond te houden en tegelijkertijd wat voor je werknemer in kwestie het minste pijn doet. Als dat goed uitgelegd kan worden, ben ik van mening dat je een beroep kunt doen op het goed werknemerschap. In dat geval zal een werknemer een redelijk omschreven verzoek dat voldoet aan de wettelijke maatstaven moeten accepteren.


Mag je van je werknemers vragen om tijd-voor-tijd op te nemen?

En hoe zit het met opnemen van vakantiedagen?

Al vastgestelde vakantiedagen hoef je niet meer terug te draaien als je werknemer niet op reis kan in verband met het coronavirus.
Maar ook als werknemers nog geen vakantie planden wil je misschien wel verplicht dagen laten opnemen. Ik kan me dat zeker voorstellen als er bijvoorbeeld een stuwmeer aan vakantiedagen is. Onder bepaalde voorwaarden mag je dit doen. Maar in zo'n geval gaat het vaak om een paar dagen en zeker niet alle vakantiedagen. En eigenlijk moet dit zo vroeg mogelijk vooraf aangekondigd worden. Misschien kan er in jouw bedrijf in navolging van werknemers van Transavia wel een akkoord worden gesloten dat een deel van de vakantiedagen worden ingeleverd in ruil voor baanbehoud gedurende een periode.
Samengevat geldt ook hier dat redelijk overleg met elkaar de boventoon moet voeren.


Hoe ga je om met thuiswerken?

Veel werknemers werken inmiddels thuis. Het advies vanuit de regering en het RIVM is ook om werknemers zoveel mogelijk te laten thuiswerken. Hoe regel je dat met elkaar als je werknemer ook kinderen thuis heeft en niet toekomt aan werken? Overleg samen wanneer werken wel kan. Het is niet gek om misschien te vragen dat je werknemer een paar uurtjes in de avond werkt. Als het niet lukt om de volle arbeidstijd te benutten, maar wel het afgesproken werk te doen, volstaat dat voor een keer ook zou ik denken. En als dat echt niet lukt, kan er misschien afgesproken worden om wat uurtjes op te nemen.


'Voor sommige beroepen gaat thuiswerken niet, neem dan maatregelen ter bescherming van je werknemers'

Maar voor sommige beroepen gaat thuiswerken niet. Neem dan maatregelen ter bescherming van je werknemers, zoals het houden van voldoende afstand en het voorkomen van griep en verkoudheid. Het is goed om hier de richtlijnen van het RIVM in te volgen. Weet ook dat thuiswerken op zich geen recht van werknemers is. Dus als je als werkgever zorgt voor een veilige werkplek, omdat thuiswerken simpelweg geen optie is dan is dat ook goed. Ook hier komt het weer aan op flexibiliteit van werkgevers en werknemers.

Hoe nu verder?

Doe alles voor zover mogelijk in goed overleg. In deze bijzondere tijden mag van werkgever en werknemer meer flexibiliteit verwacht worden. Veel komt dan neer op de beginselen van goed werkgeverschap en goed werknemerschap.


Suzanne Meijers
Als Arbeidsrecht Advocaat staat Suzanne Meijers zowel werkgevers als werknemers bij. Daarnaast is zij ondernemer, spreker en blogger. Op een begrijpelijke manier legt zij arbeidsrechtelijke situaties uit in haar blogs. Ze schreef een gratis te downloaden E-book over hoe je omgaat met zieke werknemers. Dit is hier te downloaden.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER