Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Op weg naar een groene stad

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nico Wissing, maandag 24 februari 2020
95 sec


Het zijn interessante tijden. Architecten, planologen en projectontwikkelaars pikken de signalen op dat we anders met de natuur moeten omspringen. Je kunt de grond niet klakkeloos blijven verharden. In stedelijke woonwijken worden nu willekeurig bomen geplant. Zonder samenhang, er zit geen idee achter. Bomen moeten worden geplaatst op plekken waar ze onbelemmerd kunnen groeien, zonder dat de wortels worden platgewalst bij de aanleg van wegen of riolering.

Nico Wissing
Nico Wissing

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen minder snel ziek of gestrest worden en gelukkiger zijn wanneer ze in een groene omgeving wonen. Mensen zijn vaak doodongelukkig in die blokkendozen. Woninghuurders hebben er bijvoorbeeld geen invloed op hoe groen hun omgeving is. De natuur moet een integrale rol spelen bij het ontwikkelen van bouwplannen. Groen bij de huizen moet net zo vanzelfsprekend worden als wegen of winkels in de omgeving. De huizen zullen er misschien iets duurder door worden, maar ze brengen ook meer op. In de nabije toekomst zal het groen in de stad veel meer geïntegreerd zijn dan nu het geval is. Water zal bij de stad en het landschap worden betrokken. We hebben de natuur hard nodig om te overleven op deze opwarmende planeet. Versteende steden zijn er beroerd aan toe. Ze brengen de mens tot wanhoop. Ondanks de toenemende mogelijkheden voor de branche in de 'groene' steden zullen groenvoorzieners zich niet alleen op de stad moeten richten, maar ook op de aansluiting met het buitengebied.

Meer gebruikersgroen, minder kijkgroen

Daarom pleit ik voor meer gebruikersgroen en minder kijkgroen. Een gazon is mooi, maar in een stad moet je niet alleen gras willen. Het is mooier om de omgeving te betrekken als onderdeel van het dagelijks leven. De grond bij bedrijfsgebouwen ligt er vaak zielloos bij terwijl er met een paar ingrepen iets van te maken is. Natuur rondom een bedrijfsgebouw kan het welbevinden van de medewerkers versterken. Leg wat kronkelpaden aan tussen wilde bloemen door, of een waterplas. Dan kunnen de medewerkers in de pauzes de natuur in. Het kunnen plekjes van bezinning zijn. Even rustig zitten, zonder telefoon of vergaderen in het groen. Plekjes waar de mensen zich kunnen concentreren op een idee of op een ontwerp.


Kettingreactie van positieve effecten

Mijn oproep luidt dan ook: neem de natuur als uitgangspunt, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen. Door hoogwaardige natuur voorop te stellen ontstaat een kettingreactie van positieve effecten, waaronder het binden van stikstof en vastleggen van CO2, bevorderen van de biodiversiteit en het verbeteren van de volksgezondheid. Dit hoeft geen extra kosten met zich mee te brengen. Het is mogelijk om kostenneutraal de functiescheiding in de ruimtelijke ordening te overwinnen waardoor een gebouw bijvoorbeeld tevens als faunavoorziening fungeert. Meervoudige waardecreatie dus, waarbij economische groei gepaard gaat met natuurinclusiviteit en zodoende toekomstbestendig is. Zo kan de groene stad in één klap meerdere uitdagingen oplossen.


Nico Wissing is oprichter en eigenaar van NL Greenlabel.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Max Verboom
Saturday 7 March 2020
Mooi stuk, helemaal gelijk in!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Redsun Relatiedagen: registratie is nu geopend
donderdag 14 november 2024
t/m vrijdag 15 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER