Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Door mijn creativiteit zijn lay-out en structuur van elk ontwerp anders'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, donderdag 20 februari 2020
151 sec


1600 m2 grote voorbeeldtuin is pronkstuk van ontwerper Frank Stegers

Hoveniers en ontwerpers hebben elkaar nodig. Een tuinontwerper kan toegevoegde waarde hebben voor een project, terwijl een hovenier dit idee tot leven brengt. Om deze alliantie te vieren én aan te moedigen, vraagt vakblad De Hovenier ontwerpers naar de tuin waar ze het meest trots op zijn. In deze eerste editie is dat Frank Stegers, die een voorbeeldtuin ontwierp voor plantencentrum Verstappen van maar liefst 1600 m2 groot. 'Ik ben trots op al mijn ontwerpen, groot en klein. Het was dus moeilijk om een keuze te maken, maar deze voorbeeldtuin vind ik passend bij vakblad De Hovenier omdat hij mede is gemaakt om hoveniers inspiratie te geven', aldus Stegers.

De ontvangstruimte en het kantoor in de vorm van een hooischuur
De ontvangstruimte en het kantoor in de vorm van een hooischuur

In 2010 vroeg Mark Verstappen, eigenaar van plantencentrum Verstappen in Someren, zijn oude bekende en tuinontwerper Frank Stegers om een ontwerp te maken voor een voorbeeldtuin bij zijn plantencentrum en kwekerij. Verstappen heeft meer dan driehonderd variëteiten in het assortiment, met als speerpunten magnolia, grootbloemige kornoelje en Japanse esdoorn. Deze moesten stuk voor stuk een mooie plek in de voorbeeldtuin krijgen, zodat kwekers, particulieren en hoveniers erdoor geïnspireerd raken. Een hele klus, vond Stegers, om alle variëteiten in het ontwerp te verwerken. 'De voorbeeldtuin heeft een oppervlak van 1600 m2, maar desondanks was het passen en meten', vertelt Stegers. 'Ik heb structuur aan de tuin gegeven door een lineair ontwerp met een pad dat recht naar achter loopt. Daardoorheen lopen zijpaden die kronkelen en meanderen in een organische vorm, waardoor mensen getriggerd worden om van het hoofdpad af te wijken om de tuin te onderzoeken. Dit was de basis voor het grondplan.'

De tekst loopt door onder de afbeelding


Voor de paden zijn geen tegels gebruikt, maar halverharding van zuiver betongranulaat. Voor Stegers is het beplantingsplan bijna té divers geworden. 'Het liefste gebruik ik links en rechts van een pad dezelfde beplanting om eenheid te creëren. Vergelijk het met lopen op een bospad. Aan beide kanten zie je bomen staan.' Tussen de paden zijn een soort deelbiotopen gerealiseerd. Het ene plantvak is droog, het andere natter, het ene meer hedendaags en eclectisch en het andere gereserveerd. Terugkomende muren, open palenwanden en in druppelvorm geknipte hulstvormen zorgen voor de benodigde eenheid en scheiden de verschillende biotopen van elkaar.

De verschillende onderdelen hebben allemaal een eigen insteek en identiteit. Soms lopen de vakken genuanceerd over in elkaar, soms zijn ze abrupt gescheiden. Er zijn in de tuin vijftien van deze deelgebieden te onderscheiden. Een klein overzicht:

Terras
Een mix van vaste planten en (sier)kruiden in lila, purper, grijs en wit bij het parkhuisje en een voorjaarsborder aan de andere kant van het terras.

Oever
In een gestructureerde vlakverdeling groepen van planten die geschikt zijn voor meer vochtige omstandigheden. Toonzetter is hier Taxodium distichum 'Nutans'.

Bos
Mogelijkheden voor beplantingen in tuinen die op een of andere manier gerelateerd zijn aan bos, bijvoorbeeld als de standplaatsfactoren hetzelfde zijn. In het midden is een nat gebied de insteek, aan de randen juist een droge situatie. Onbemeste zandgrond met in de toplaag turf. Min of meer een biotoopbeplanting.

Prairie
Een greep uit het prairieplantensortiment. Sterke, robuuste en hogere vaste planten. In principe met als basis een vruchtbare en waterdoorlatende grond.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Gevarieerde en verrassende beplanting

Stegers is al twintig jaar actief als ontwerper met zijn eigen onderneming Tuinontwerpburo Frank Stegers. Zijn passie voor het vak stamt uit nieuwsgierigheid naar alle disciplines in de tuin: van beton en staal tot ecologie en biodiversiteit. Stegers maakt in opdracht meestal tuinontwerpen mét beplantingsplan en steeds vaker ook alleen een beplantingsontwerp. In 50 procent van de gevallen is dat in opdracht van particulieren; voor de andere helft werkt hij samen met hoveniersbedrijven. Een unieke ontwerpstijl heeft hij naar eigen zeggen niet. 'Door mijn creativiteit zijn de lay-out en structuur van elk ontwerp anders. Ik vind zelf dat ik niet een bepaalde stijl heb. Toch maken hoveniers vaak de opmerking dat ik "een echte Frank Stegers-tuin" heb ontworpen. Ik streef altijd naar een gevarieerde en verrassende beplanting.' Stegers heeft respect voor hoveniers die hun eigen ontwerpen maken. Soms kan het ook niet anders. 'Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld jonge ondernemers het zich niet kunnen veroorloven om het ontwerp uit te besteden. Wellicht leidt dat tot een heel standaard assortiment in de tuin, maar aan de andere kant kan ik ook niet wat zíj kunnen. Ik heb geen twee linkerhanden, maar één rechterhand, terwijl hoveniers er twee hebben', grapt hij.


Wil je jouw mooiste ontwerp in dit vakblad onder de aandacht brengen? Dat kan! Stuur een e-mail naar linde@nwst.nl.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Erwin Heijligers
Friday 21 February 2020
Afgelopen week een bezoek gebracht bij Hovenier Mark Verstappen. Een enorme mooie opzet en grote keuze aan allerlei planten en bomen. Voor mij een prachtige plaatje je kijkt je ogen uit. De hooischuur een plaatje om te zien zou iedereen zo in je tuin willen plaatsen. En dan moet de lente nog beginnen als alles in groei en bloei staat. Erg mooi bedrijf..

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER