Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Europees eiken versus tropisch hardhout

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, dinsdag 7 januari 2020
243 sec


Tuin- en landschapsontwerper Steven Boink over zijn afwegingen bij het selecteren van houtsoorten

Hout is zeer geliefd in de tuin. Het zet de natuurlijke uitstraling van de tuin extra kracht bij en het is praktisch om mee te werken. Maar welke uitdagingen komen er kijken bij het gebruik van zo'n natuurproduct? We vragen het tuin- en landschapsontwerper Steven Boink. Hij heeft bij elk ontwerp dat hij maakt een duidelijke visie voor ogen, die hij aan de klant én aan de uitvoerende partijen moet overbrengen. Details als afwerking en materiaalgebruik zijn daarbij essentieel. Hoe integreert deze ontwerper houten elementen in de tuin? En welke afweging maakt Boink bij het selecteren van houtsoorten?


De toepassing van hout in de particuliere tuin kan een uitdaging zijn, vindt Steven Boink van Boink Tuin- en Landschapsinrichting. Hout is een levend product, dat reageert op verschillende factoren, zoals weersomstandigheden en temperatuur. 'Hout dat gebruikt wordt voor vlonders, wordt snel groen en glad. Daarom worden er ribbels aangebracht in dat hout. Maar gladde planken geven een fraaier beeld en zijn minder gevoelig voor ophoping van vuil. Als je een vlonder wilt op een plek waar alleen schaduw is, is hout sowieso niet het juiste product om te gebruiken.' Daarnaast rijst nog altijd de vraag welke houtsoort het geschiktst is. Voor Boink is dat duurzaam gekapt Europees eiken of een tropische hardhoutsoort met het FSC-keurmerk, al geeft het gebruik van tropisch hardhout wel wat interne frictie. 'Ik vraag me soms af of het wel verantwoord is om aan de andere kant van de wereld hout te halen. Dat geldt ook voor goedkope Chinese natuursteen. We kunnen ook gebakken klinkers gebruiken van de kleigrond nabij Nederlandse rivieren.' Boink gaat de discussie over duurzame materialen wel aan met zijn klanten, maar soms ontkomt hij er niet aan dat er toch wordt gekozen voor tropisch hardhout in zijn ontwerpen. 'Dat heeft vaak te maken met de kosten van Europees eiken. Ik vind het ook belangrijk om producten te gebruiken die lang meegaan, en dan kom je toch uit bij tropisch hardhout.' Ook de ontwerpen van Boink gaan lang mee. Volgens hem moet elke tuin naar wens aan te passen zijn, zonder dat het veel moeite kost en zonder dat het originele idee achter het ontwerp van de tuin wordt aangetast. 'Bij een duurzaam ontwerp kunnen klanten de zandbak, die de kinderen na een aantal jaar ontgroeid zijn, omtoveren tot bijvoorbeeld een zwembad of een moestuin. De uitdaging voor mij is om de losse elementen aanpasbaar te maken zonder dat de structuur van het ontwerp, bestaande uit hagen en bomen, verloren gaat.'

'Een tuin die rust uitstraalt, mag nooit saai zijn'

Tuin- en landschapsontwerper Steven Boink
Tuin- en landschapsontwerper Steven Boink

Gevoel van geborgenheid

De kernwoorden die altijd terugkomen in de ontwerpen van Boink zijn logica en rust. Momenteel is hij bezig met een ontwerp van een tuin aan de rand van een natuurgebied, dat moet overgaan in de tuin. 'Het doel is om geborgenheid te creëren in de tuin, zonder dat het uitzicht wordt belemmerd. De bewoners moeten zich prettig voelen in hun tuin, terwijl het tegelijk lijkt alsof ze midden in de natuur zitten. Dat gevoel bereik je door de beplanting die in de omgeving voorkomt door te trekken in de tuin.' Boink moet ervoor waken dat die rust in zijn ontwerpen omslaat in saaiheid. 'Daar ben ik altijd huiverig voor. Een tuin die rust uitstraalt, mag nooit saai zijn.' Ook houdt Boink zich een beetje af van de huidige tuintrends, zoals het idee dat de tuin een verlengstuk van de huiskamer moet zijn. 'Ik vind het persoonlijk fijn om het verschil tussen binnen en buiten te voelen. Je kunt de huiskamer nooit kopiëren in de tuin, omdat tegels zich buiten anders gedragen. Ze worden blootgesteld aan de elementen, waardoor er altijd een kleurverschil ontstaat, of je dat nu wilt of niet. Ik ben er wel een voorstander van om buitenruimte te laten aansluiten bij de lijnvoering van de woning, zowel binnen als buiten. Er wordt altijd gezocht naar een optimale harmonie van woning en buitenruimte.' Boink heeft die duidelijke visie op zijn ontwerpen te danken aan zijn jarenlange ervaring bij verschillende ontwerpbureaus. Zijn carrière begon hij bij studio Boon in Houten, nadat hij zijn studie tuin- en landschapsarchitectuur in Brussel had afgerond. In 2013 begon Boink zijn eigen bedrijf, Boink Tuin- en Landschapsinrichting.


'Ik word ingehuurd vanwege mijn specialisme'

Een ontwerp van Boink met sloot en vlonder
Een ontwerp van Boink met sloot en vlonder

Natuur in de tuin

Boink richt zich op de particuliere tuin en betrekt daarbij de ecologie, maar zonder het geitenwollensokkenimago. 'Het is belangrijk om structuur in de tuin te hebben en rekening te houden met de dieren die er leven. De tuin moet niet verwilderen, al mag dat gevoel wel worden opgeroepen. Er wordt altijd gezocht naar een goede mix van een natuurlijke uitstraling en een strakke omlijsting.' Boink gaat altijd een vrijblijvend gesprek aan met potentiële klanten. Hij is kritisch en gaat niet zomaar met iedereen in zee. 'Mijn visie moet aansluiten bij de wens van de klant; anders werkt het niet prettig. Ik heb in het verleden meegemaakt dat klanten tevreden waren over het ontwerp, maar dat ikzelf niet blij werd van het werk dat ik deed. Voor mij als ondernemer is het essentieel om plezier in mijn werk te hebben en trouw te blijven aan mezelf.' Als het kennismakingsgesprek goed verloopt, brengt Boink een offerte uit en vandaaruit werkt hij verder. Soms maakt hij alleen een ontwerp, maar het liefst biedt hij een totaalpakket aan (schetsontwerp, technische uitwerking en beplantingsplan) en is hij betrokken bij de uitvoeringsfase. 'Dan houd ik contact met de uitvoerende partij, om te voorkomen dat de hovenier zonder beplantingsplan willekeurige bomen en planten gebruikt, waardoor mijn ontwerp heel anders tot uiting komt dan in het originele idee. Ook de details, zoals de manier waarop een vlonder wordt geschroefd, moeten kloppen.' Als Boink een visie heeft, kan hij weleens met de eigenaar van de tuin in discussie gaan. 'Ik wil mijn klanten altijd het gevoel geven dat ik naar ze luister. Als een klant voet bij stuk houdt, ga ik daar niet snel tegenin, maar ik maak wel altijd duidelijk wat de consequenties zijn van zijn ideeën. Ik word ingehuurd vanwege mijn specialisme. Ik zal altijd mijn uiterste best doen om een tuin te creëren die past bij de wensen en het gebruik van de klant.'


In harmonie met de woning

Boink integreert veel houten elementen in zijn ontwerpen, waaronder tuinhuizen. Dat doet hij graag in samenwerking met een architect. 'De uitdaging bij het ontwerpen van een tuinhuis is dat het in harmonie met de woning moet zijn. Ik ben geen voorstander van de standaardblokhutten die bij de bouwmarkt te koop zijn. Ik probeer er altijd iets bijzonders van te maken; dat kan alleen al door de afwerking van de voorwand af te stemmen op de stijl van het huis. Soms kom je met klimplanten ook een heel eind.' Boink legt ieder detail van zijn ontwerp uit aan de timmerman, die er dan mee aan de slag gaat. 'De constructie, de afwerking en de plattegrond leg ik voor, zodat de uitvoering naadloos aansluit op mijn visie.' Binnenkort start Boink een project waarbij een schutting en een schuur geplaatst worden in de tuin van een bestaande woning. Het hout dat als wandbekleding tegen de gevel van de woning is gebruikt, wordt doorgevoerd op de schutting en de schuur met exact dezelfde maatvoering. Zo sluiten woning en schuur mooi op elkaar aan, net als in de tuin naast het natuurgebied.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER