Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klimaatvriendelijk bomensortiment

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 30 december 2019
95 sec


Boomkwekerij Ebben kweekt al jarenlang een klimaatbestendig sortiment. Tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg staan de groenprofessionals van Ebben graag klaar om met u van gedachten te wisselen over het klimaatbestendig vergroenen van onze leef- en werkomgeving.

Ebben-klimaatbomen
Ebben-klimaatbomen

De klimaatverandering is de laatste twee jaar vooral merkbaar door de enorme droogte die we hebben ervaren. In 2018 kleurde al in juni het veld geel en vele oogsten mislukten, tenzij er fors werd geïnvesteerd in beregening. Jong aangeplante bomen stonden te kwarren in gemeenteplantsoenen en in het voorjaar van 2019 werd duidelijk dat ook veel oudere bomen de droogte niet hadden overleefd. Naast de hete, droge periodes hebben we ook te maken met hevige regenval en daarmee gepaard gaande overstromingen.
Beplanting moet dus niet alleen hittebestendig zijn en diep water kunnen zoeken, maar ook natte voeten kunnen verdragen.


Wetenschappelijk onderzoek klimaatbomen

Boomkwekerij Ebben is al jarenlang actief in het kweken van een klimaatbestendig sortiment en het geven van wetenschappelijk onderbouwde informatie over klimaatbomen aan de groene vakwereld. Zo participeert Ebben onder meer in het Duitse onderzoek 'Stadtgrün 2021', een proef in drie deelgebieden van Duitsland naar de klimaatbestendigheid van verschillende soorten bomen. Door middel van de online bomenencyclopedie TreeEbb maakt Boomkwekerij Ebben inzichtelijk welke bomen klimaatbestendig zijn, goed tegen droogte kunnen of bijvoorbeeld overstromingen verdragen.


Bestand tegen veranderend klimaat

Voor groenprofessionals beveelt Boomkwekerij Ebben een selectie van honderd bomen aan die goed bestand zijn tegen het veranderende klimaat. Deze bomen zijn in de TreeEbb geselecteerd op een goede winterhardheid (5) en bestendigheid tegen droogte en hitte. Met de overige filters in de TreeEbb is het vervolgens heel eenvoudig om de geschikte bomen voor een project te vinden, bijvoorbeeld door te zoeken op afmetingen, kroonvorm, kleur etc.


Bomen in het stedelijk gebied

Ebben heeft meerdere specialisaties in het sortiment, zoals een verscheidenheid aan klimaatbomen, schaduwbomen, wadibomen etc. Maar Ebben doet meer dan alleen het kweken, planten en beheren van bomen. De boomkwekerij doet al decennialang onderzoek naar de toepassing van bomen in het stedelijk gebied. Talloze publicaties en een digitaal kennisplatform zijn daar getuige van. De laatste jaren werkt Ebben samen met innovatoren en landschapsarchitecten aan de 'Boomveer', een levende klimaatmachine. De Boomveer is een boom in een technische constructie, waardoor hij kan groeien zonder aarde. Dit betekent een gewichtsreductie van maar liefst negentig procent, waardoor een brede toepassing mogelijk is op bestaande daken en op plaatsen waar op traditionele wijze geen bomen geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld vanwege ondergronds ruimtegebrek.


Slim vergroenen

Slim vergroenen is nu en in de toekomst hoogstnoodzakelijk. Daarnaast wordt circulair bouwen en aanleggen een must, ook voor de buitenruimte. Buffering van regenwater, maatregelen ter bevordering van de biodiversiteit en (toekomstig) hergebruik van materialen zijn bijvoorbeeld zaken waar in het ontwerp de nodige aandacht aan moet worden besteed. Bomen zijn niet meer alleen een mooi extraatje in een ontwerp, maar letterlijk nodig voor het overleven van de klimaatveranderingen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER