Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Olivijn is meer waard dan goud!

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nico Wissing, woensdag 18 december 2019
81 sec


Eén kilo olivijnzand bindt één kilo CO2. Olivijn is dus een prachtig materiaal om CO2 op te slaan en daarmee de overschotten in de atmosfeer te reduceren. Bij de verwerking van gesteente reageren mineralen met CO2 en water, waarbij bicarbonaatoplossingen gemaakt worden. Die worden door de rivieren naar zee gevoerd, en daar maken in zee levende organismen er kalksteen en dolomiet van.

Nico Wissing
Nico Wissing

Jaren geleden las ik op vakantie in een boek dat het gesteente olivijn een fantastisch middel is om CO2 te binden. Teruggekeerd ging ik meteen op zoek naar meer informatie over dit wondermiddel. Zo stootte ik op professor Olaf Schuiling, toenmalig hoogleraar geologie aan de Universiteit van Utrecht, die daar al heel lang mee bezig was.

Vervolgens heb ik met verve zijn toepassing gebruikt in de vele landschappen die ik als tuin- en landschapsontwerper mag inrichten. Onder andere op de Floriade in Venlo en in een gezamenlijke moestuin in een buurtschap in Arnhem heb ik olivijn in mijn ontwerpen gebruikt. Ook bij het ontwerp van de schooltuin in Megchelen is olivijn toegepast. Ondertussen wordt het breder ingezet en door onderzoekers als een serieuze optie voor CO2-afvang beschouwd. Als je bijvoorbeeld alle 500 duizend hectare Nederlandse landbouwgrond bemest met olivijn in plaats van magnesium en kalk, dan kun je net zoveel CO2 afvangen als twee kolencentrales in een jaar uitstoten. Het goede nieuws: olivijn is een veelvoorkomend gesteente!


CO2 opgeslagen in de Dolomieten

Er wordt tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om CO2 bijvoorbeeld onder de grond op te slaan. Dat is prachtig en urgent, maar we moeten niet over het hoofd zien welke mogelijkheden de natuur al te bieden heeft. Professor Schuiling heeft aangetoond dat zonder olivijn het CO2-gehalte op aarde (en daarmee de temperatuur) veel hoger zou zijn geweest. Al dat CO2 ligt opgeslagen in gesteente, bijvoorbeeld in de Dolomieten en in de beroemde kusten van Dover. Prachtig toch?


NL Greenlabel-partner Greensand heeft de handschoen al opgepakt en werkt voortvarend aan de toepassing van olivijn. Onder het motto 'strooi mee tegen CO2' biedt de organisatie uit Enkhuizen olivijnkiezels aan die op verschillende wijzen kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld als meststof of als kiezels. Afgezien van olivijn, de steen der wijzen, is de natuurlijke oplossing voor CO2-afvang uiteraard het planten van bomen en het duurzame gebruik van hout, bijvoorbeeld in houtbouw en meubelen. Met het planten kunt u vandaag al beginnen in uw eigen achtertuin. Doet u mee?


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Hovenierscafé over bedrijfsovernames
woensdag 30 oktober 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Redsun Relatiedagen: registratie is nu geopend
donderdag 14 november 2024
t/m vrijdag 15 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER