Adviseer eens wat anders: nestkasten uit houtvezelcement |
|
|
|
|
| 181 sec |
Als biodiversiteit en natuurbeleving een must zijn, hoort daar ook een nestkast op niveau bij
Hoveniers die geld willen verdienen, moeten leren out of the box te denken. Of in dit geval out of the nestbox. Natuurlijk is de grotere omzet te maken met bestrating, tuinhout en vijvers. Maar eens iets anders adviseren, zoals een nestkast, werkt inspirerend en is ook nog eens heel leuk om te doen.
Het is al enkele dagen in het nieuws: kattenbezitters wordt aangeraden hun kat zoveel mogelijk binnen te houden. Het zou zelfs verboden zijn om een kat los te laten lopen. Zoals zo vaak wordt de soep niet zo heet gegeten, maar de toon is wel gezet. En misschien ook wel terecht: al vele tientallen jaren zien we een teruglopend aantal tuinvogels. Ooit was de mus de meest voorkomede vogel van Nederland, maar de aantallen staan onder druk. Natuurlijk heeft dat met veel meer dingen te maken dan alleen uw en mijn huiskat.
|
Doe iets aan de woningnood onder mussen; voor € 30 zijn twee gezinnen onder dak
| |
|
Hoe dan ook: tuinvogels hebben het moeilijk. Wat is er dan leuker dan deze beestjes een riant onderkomen te geven in de tuinen die de lezers van dit vakblad aanleggen? Natuurlijk kennen we allemaal de vogelhuisjes die je zelf in elkaar timmert of bij een tuincentrum koopt. Deze huisjes hebben niet het eeuwige leven. Daarom worden er steeds meer permanente voorzieningen in of op gevels gecreëerd. Voor bijzondere vogels als slechtvalken is dat redelijk bekend, maar het kan dus ook voor de gewonere tuinvogels. En dit zijn juist de vogels waaraan je als tuinbezitter veel plezier kunt beleven en die in een kleine stadstuin vaak weinig of geen nestmogelijkheid hebben. Ook hier geldt dat de moderne, strak aangelegde en uitgevoerde tuin vaak weinig kansen biedt voor biodiversiteit.
De tekst loopt door onder de afbeelding
Houtvezelcement
De kasten op de foto's bij dit artikel werden bereidwillig ter beschikking gesteld door het bedrijf Veldshop.nl uit Groningen. Dit bedrijf heeft een webshop die nestkasten voor allerlei dieren levert, maar ook allerlei andere toebehoren voor natuurfanaten. Saskia van Rouveroy van Veldshop stuurt bij de kasten uitgebreide instructies mee voor het installeren. Op ons project zijn de kasten ingemetseld. Bij een bestaand huis zul je dat niet snel doen, maar in onze pilot was dat makkelijk te realiseren omdat dit huis opnieuw gevoegd moest worden.
Inmetselen is overigens relatief makkelijk. Het formaat van de kasten die Veldshop aanbiedt, is 16 cm (hoogte) x 36 cm (lengte) x 22 cm (diepte). Daardoor past de kast precies binnen twee lagen baksteen. Omdat de kasten niet door de isolatie moeten steken die meestal achter de buitenste bouwschil zit, steken ze wel iets uit. De architect van het afgebeelde bouwproject heeft dat opgelost door de vijf nestkasten in een soort trapje over de gevel heen te draperen.
Huismusbescherming Voorzitter Liset Karman van stichting Witte Mus is minder enthousiast over de kasten die wij geïnstalleerd hebben, volgens de voorzitter om de eenvoudige reden dat ze veel te klein zouden zijn voor huismussen. De kasten zouden daardoor onveilig zijn. Het nest ligt zo dicht bij de ingang, dat een ekster, gaai, kauw of zelfs sperwer de jongen er makkelijk uit kan vissen. Volgens Velsdshop valt dat alleszins mee, juist omdat de kasten bedoeld zijn om in te metselen. Op de site van Witte Mus is verder te lezen dat het niet alleen belangrijk is om goede en veilige nestgelegenheid te bieden, maar ook een omgeving waar voldoende voedsel te vinden is. In het geval van mussen gaat het dan vooral om de aanwezigheid van zaad. Dat kan natuurlijk bijgevoerd worden, maar beter nog is het om dat natuurlijk te laten groeien. Belangrijk daarbij is dat er in het najaar niet gemaaid wordt, omdat veel onkruidzaden dan juist rijp zijn en worden vernietigd zonder dat mussen en andere vogels hun slag kunnen slaan.
|
Nestkasten De nestkasten van Veldshop worden vervaardigd uit zaagselbeton of houtvezelbeton. Dat is een mengsel van houtvezels en cement. Dit materiaal is veel duurzamer dan bijvoorbeeld normaal hout. Een ander voordeel is dat het materiaal vocht kan opnemen en weer afgeven, zodat er een beter binnenklimaat ontstaat. Een nadeel van deze houtvezels is dat ze kapot kunnen vriezen in de winter. Volgens Saskia van Rouveroy van Veldshop is het daarom belangrijk dat deze kasten aan de buitenzijde geverfd worden met een goede buitenverf, bijvoorbeeld betonverf. De gebruikte kooien kosten circa € 30 per stuk.
|
Veldshop adviseert de ophanginstructies van de Vogelbescherming te volgen: 1) Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras. 2) Plaats de kast niet in de volle zon; liever niet op het zuiden. 3) De kast moet beschut zijn tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten. 4) Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk; geen takken direct voor de opening. 5) Plaats de kast uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten weghouden. 6) Vogels van dezelfde soort wonen het liefst ten minste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen. 7) Koloniebroeders wonen wel graag in groepen; nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen. 8) Bevestig een nestkast stevig, zodat deze niet kan gaan slingeren of vallen. 9) Hang de kast op in het najaar. Dan kunnen de vogels er al aan wennen en de kast gebruiken als slaapplaats.
|
Bron: Vogelbescherming
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|