Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Intratuin Lochem spoort klanten aan tot klimaatadaptieve maatregelen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, vrijdag 13 december 2019
229 sec


'Het is mijn taak om klanten mee te nemen in het klimaatverhaal'

Klimaatadaptatie is een hot issue. Dat geldt natuurlijk voor hoveniers; die kunnen nu eenmaal niet achterblijven. Maar ook in tuincentrumland begint het thema te spelen. Dat is ook het geval bij Intratuin Lochem, waar eerder dit jaar een klimaatadaptieve tuin werd aangelegd om de particulier te inspireren op het gebied hemelwaterafvoer. Want zelfs de minst klimaatbewuste tuineigenaar kan infiltratiekratten onder zijn kunstgras plaatsen.


Nu hoor ik u denken: een klimaatadaptieve tuin waarin kunstgras ligt? Dat klinkt net zo tegenstrijdig als een klimaatstaker die zich in zijn twintig jaar oude dieselauto naar het Malieveld haast. Maar Gert-Jan Holtkamp, hoofd tuinontwerpstudio bij Intratuin Lochem én initiatiefnemer van de zogeheten innovatietuin, ziet dit project als een kans om ook de minder klimaatbewuste klant over de streep te trekken. Holtkamp: 'Klanten die echt niet op andere gedachten te brengen zijn wat betreft kunstgras, raad ik in ieder geval aan om eronder Drainbase-tegels te leggen. Dit zijn kunststof tegels die water onder het kunstgras bufferen. Het is mijn taak om klanten mee te nemen in het klimaatverhaal. Ik vraag alle klanten die aanschuiven in de ontwerpstudio of ze interesse hebben in waterbergende oplossingen. Sommige klanten hebben dat wel, anderen niet. Tijdens het gesprek lopen we een ronde door de innovatietuin, zodat de klant ziet welke mogelijkheden er zijn.' De klimaattuin is een verlenging van de ontwerpstudio, een onderdeel van Intratuin Lochem, Deventer, Apeldoorn en Almelo. Intratuin Lochem is van oudsher een hoveniersbedrijf; de hovenierstak is altijd gebleven. Mensen die een ontwerp willen voor hun tuin, maken een afspraak om te bespreken wat de wensen en mogelijkheden zijn. Een hoveniersteam van Intratuin doet desgevraagd ook de aanleg. Gedurende het hele proces, van ontwerp tot eindresultaat, is de tuinontwerpstudio het aanspreekpunt voor de klant.

De tekst loop door onder de afbeelding


Gert-Jan Holtkamp

De tuin staat als een huis

Het concept van de innovatietuin is veelomvattend: een twintigtal leveranciers presenteert zijn klimaatoplossingen in de tuin. Het idee is ontstaan tijdens de bouw van de Intratuin-vestiging in Deventer. CEO Hendrik Vreeman, die naast de Intratuin in Deventer en Lochem ook vestigingen heeft in Apeldoorn en Almelo, was gedurende de bouw in gesprek met de gemeente Deventer, die veel aan klimaatadaptatie doet. Holtkamp: 'Vreeman raakte geïnspireerd door de gemeente en heeft het idee opgepakt. Het was aan mij om het idee helemaal uit te werken. We gingen van start door met verschillende leveranciers van klimaatadaptieve producten in gesprek te gaan. De innovatietuin van 20 bij 30 meter moest helemaal gevuld worden met klimaatadaptieve ideeën. Met de leveranciers heb ik een plan gemaakt, en na een jaar van voorbereidingen, waarin ik ze uitdaagde om iets nieuws te laten zien, begon de realisatie. Het hele traject duurde twee jaar en nu staat de tuin als een huis.' In juni van dit jaar is de tuin geopend voor publiek.


'De innovatietuin van 20 bij 30 meter moest helemaal gevuld worden met klimaatadaptieve ideeën'

Grote en kleine klimaatoplossingen

Welke klimaatoplossingen worden er gepresenteerd in de innovatietuin? 'Onder andere Buiter Beton en Tuinvisie presenteren waterpasserende tegels. Deze tegels zijn al geruime tijd op de markt, maar worden nog weinig toegepast. De Ceramic Drain van Tuinvisie is een keramische tegel waaronder een krat is bevestigd. De krat vangt hemelwater op en geeft het langzaam af aan de ondergrond. Er is een hemelwaterschutting geïnstalleerd in de tuin. In de schutting zijn kratten verwerkt die regen opvangen. Dit is een heel simpele oplossing voor onze klanten. Op dit moment is het bedrijf ook bezig om de schutting groen te maken, waardoor hij nog aantrekkelijker wordt. Ook heeft de innovatietuin een regenwatervijver. Dit is een soort diepe kuil met folie, dat is afgewerkt onder de bestrating. Als de kuil overstroomt, loopt het water niet over de tegels, maar infiltreert het onder de tegels in de grond. Er is bewust gekozen voor deze manier van infiltreren in plaats van een wadi, omdat dit het waterleven ten goede komt. Er staan veel waterplanten in de vijver, die van het geheel een mooi plaatje maken, én er komen allerlei dieren op af, zoals salamanders en kikkers. Het is een kleine oase in de tuin, die heel eenvoudig zelf te maken is.' Door grote en kleine oplossingen aan te bieden, hoopt Holtkamp dat men het nut van een groene tuin gaat inzien. 'Eigenlijk zou er in Nederland een richtlijn voor groen moeten komen. Dat een tuin bijvoorbeeld voor maximaal 35 procent uit bestrating mag bestaan. Maar of dat er ooit van komt, weet ik niet.' Holtkamp heeft geen moeite met het feit dat voor veel klimaatoplossingen plastic kratten in de grond worden geplaatst. 'Het gaat om plastic dat niet vergaat en dat te allen tijde weer opgegraven kan worden.'

De tekst loop door onder de afbeelding


Verschillende mogelijkheden om te infiltreren en regenwater te hergebruiken

Intratuin en Wildkamp slaan handen ineen

'Rawinso krijgt een display in de winkel met inklapbare infiltratiekratten. Mensen die bijvoorbeeld een tuinhuis kopen, hebben hiermee direct de mogelijkheid om ook het water dat op het tuinhuis valt, op te vangen en langzaam te infiltreren in de grond', legt Holtkamp uit. Rawinso is ontstaan uit een samenwerking tussen groothandel Wildkamp en Intratuin Lochem. Samen hebben de twee partijen Rawinso opgezet: een eigen concept voor watervriendelijke oplossingen in de tuin, van infiltratiekratten tot waterputten en afvoerputten. In de hemelwateropslagtank kunnen grote hoeveelheden water opgeslagen worden om dat vervolgens te hergebruiken, bijvoorbeeld om de tuin te sproeien of het toilet door te spoelen. De tank is beschikbaar in verschillende grootten: voor 1500, 3000 en 5000 liter water. In juli is in Delden een voorbeeldproject gestart met Rawinso, waarbij een bungalow werd afgekoppeld van het hemelwater. 'Op dit moment zijn we bezig met de realisatie. Er kan straks 10 kuub hemelwater opgeslagen worden in de tuin en er komt een automatisch beregeningssysteem in, dat bediend wordt met een app. Het project trekt de aandacht van de inwoners van Delden; er is veel animo voor.'


Intratuin gaat vanaf januari 2020 waterambassadeurs aanstellen

Waterambassadeurs

Holtkamp heeft de innovatietuin vanuit zijn eigen visie opgezet, in samenwerking met de leveranciers. 'Ik werk al twintig jaar bij de ontwerpstudio en de leveranciers zijn trouw. Daarom gunnen we elkaar wat; iedereen wil graag meewerken. Ik heb een kring van leveranciers en collega's om me heen die me ondersteunen.' Het nieuwe watervriendelijk tuinieren, dat is wat Holtkamp met de innovatietuin wil bereiken. 'Straks mogen we geen grondwater meer oppompen. De innovatietuin bewijst dat daar genoeg alternatieven voor zijn. Het is alleen nog een kwestie van bereidheid. Klanten moeten bereid zijn om te investeren. Ik ben in gesprek met het waterschap over het beschikbaar stellen van particuliere subsidie voor producten die het keurmerk "watervriendelijke tuin" hebben.' De innovatietuin is als de Sagrada Família in Barcelona: hij is nooit af. Holtkamp wil de tuin helemaal up-to-date hebben. 'Er zit veel ontwikkeling in de markt en ik wil de leveranciers en klanten enthousiast maken. Ik vind het fantastisch om daarmee bezig te zijn.' Bij een eventuele subsidie blijft het niet.


De ontwerpstudio heeft een sedumdak en zonnepanelen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER