Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Tropisch hout: woud van misverstanden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mark Kemna, donderdag 12 december 2019
146 sec


Vijfentwintig jaar geleden werd FSC opgericht; het is daarmee het oudste duurzame keurmerk dat we kennen. Het is dus niet zo gek dat het logo overal wordt herkend. Daar staat tegenover dat het verhaal achter het logo bij velen onbekend is. Er zijn zelfs veel misverstanden over de betekenis van duurzaam bosbeheer. En daar heeft vooral tropisch hout veel last van.

FSC-bos op Borneo
FSC-bos op Borneo

'Liever geen tropisch hout, want de bossen daar liggen onder vuur.' Dit is een veelgehoord argument om af te zien van de toepassing van tropisch hout. De redenatie klopt niet, hoe begrijpelijk ze ook is. Het is natuurlijk waar dat tropische bossen ernstig bedreigd worden. Gemiddeld verdwijnt jaarlijks een oppervlakte zo groot als de Benelux, vaak uit economische overwegingen. In een aantal gebieden speelt onverantwoorde houtkap daarbij een rol, maar de grootste oorzaak van de wereldwijde ontbossing is toch de omzetting in landbouwgebied, bijvoorbeeld soja- en palmolieplantages. De kern van de filosofie van FSC, en dus ook van de toepassing van tropisch FSC-hout, is juist om die ontbossing tegen te gaan - door tropisch hout toe te passen.

Vijfentwintig jaar FSC

Het FSC-keurmerk werd in 1994 opgericht door een aantal bedrijven, overheden en ngo's. Aanleiding was de enorme ontbossing in die jaren, vooral in de tropische landen, en de onmacht van de internationale gemeenschap om daar iets aan te doen. Sinds de oprichting van het keurmerk is 200 miljoen hectare bos FSC-gecertificeerd, vergelijkbaar met een oppervlakte van vijftig keer Nederland. Dit zijn bossen in Europa, Noord-Amerika, het Amazonegebied, Indonesië, Midden-Afrika enzovoort. Die bossen zijn heel verschillend, maar hebben één ding gemeen: ze staan er nog, en dat blijft ook zo zolang ze gecertificeerd zijn.


Bomen planten?

'Je kapt een boom en je plant er een voor terug.' Dit is een veelgehoorde definitie van duurzaam bosbeheer. In de meeste FSC-bossen is hier geen sprake van. De basisfilosofie is dat je zo weinig bomen oogst dat het bos zichzelf kan herstellen. In een tropisch FSC-bos betekent dit dat per hectare, waar drie- tot vijfhonderd bomen staan, gemiddeld twee of drie bomen worden gekapt. Daarna wordt dat bosdeel vijfentwintig tot dertig jaar met rust gelaten, waarna opnieuw enkele bomen worden geoogst. Groeit een boom in dertig jaar terug? Nee, maar een andere boom in dat bosdeel, eerder halfwas, is inmiddels uitgegroeid tot een boom die geschikt is om te oogsten. Zo blijft het bos leveren zonder dat het uitgeput raakt.


Ander product

'Jammer dat FSC-hout duurder is dan ander hout.' Het lijkt onmogelijk: zo weinig bomen oogsten, en toch als boseigenaar een boterham verdienen. Tropisch FSC-hout is daarom wat duurder dan ander tropisch hout, maar je hebt het dan ook over een totaal ander product. De boseigenaar is verplicht het bos zo te beheren dat de soortenrijkdom van planten en dieren op peil blijft, en dat de bosarbeiders een goed loon hebben en een degelijke opleiding krijgen. Bovendien hebben deze arbeiders toegang tot schoon water en medische voorzieningen. Kortom, gebruik van tropisch FSC-hout gaat niet ten koste van het bos, maar zorgt juist voor bosbehoud, inclusief respect en bescherming voor de mensen en dieren die in het bos wonen.


Hout is prima herbruikbaar omdat het licht en bewerkbaar is

Geen schoorstenen, dubbel circulair

Gebruik van gecertificeerd hout, inclusief tropisch hout, heeft nog een ander voordeel. Hout is een hergroeibaar product en daarmee van nature circulair. Bovendien is hout prima herbruikbaar, omdat het licht en bewerkbaar is. Het is, kortom, dubbel circulair. Daarnaast staan in een bos geen schoorstenen. Waar de productie van fossiele materialen als staal, beton of kunststof leidt tot de uitstoot van toxische stoffen, is dat bij de groei van bomen niet het geval. Sterker nog, bomen nemen juist CO2 op tijdens de groei, en die CO2 blijft opgeslagen in de houten brug, deur of vlonder zolang dit product wordt gebruikt of hergebruikt.


Word ook natuurbeschermer!

We vinden FSC-bossen in landen als Brazilië, Kameroen, Gabon, Indonesië en Maleisië. Landen waar de druk op het bos groot is vanwege onze behoefte aan palmolie, soja en delfstoffen. De vraag naar FSC-hout uit tropische bossen geeft die bossen bestaansrecht, een status als duurzaam beheerd bos. Waar FSC-bos staat, verdwijnt geen bos.


Aarzel dus niet om (tropisch) hout toe te passen in projecten, uiteraard gecertificeerd. Dan pas je niet alleen een zeer milieuvriendelijk en van nature circulair materiaal toe, maar treed je bovendien toe tot het gilde van natuurbeschermers. Wie wil dat nu niet?

De auteur Mark Kemna is werkzaam bij FSC Nederland


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER