zaterdag 16 november 2019 |
|
| 216 sec |
De mooiste groenprojecten op een rij
De Projectenparade is een overzicht van de leukste, mooiste en meest bijzondere renovaties, nieuwbouwprojecten of verbeteringen aan nieuwe en bestaande tuinen. Uw project ook op deze pagina's in De Hovenier? Stuur een e-mail naar Lieke van der Weijde (lieke@nwst.nl) en u krijgt alle juiste formulieren toegestuurd.
|
Bostuin door hoveniersbedrijf Kunst van het Scheppen
Hoveniersbedrijf Kunst van het Scheppen heeft in Ermelo een bostuin aangelegd. De tuin is gelegen in een bosrijke omgeving en bevat veel bouwkundige elementen zoals een 'man cave', vuurplaats, veranda, carport en een speelplaats voor kinderen. De sfeer van de bostuin is behouden gebleven door het toepassen van meerstammige bomen en struiken in een grote maat. Ook zijn de aanwezige bomen en grote struiken zoals toverhazelaar en rododendrons zoveel mogelijk gehandhaafd of elders op het perceel verplant. De aanwezige harde materialen zoals gebakken klinkers hebben we ook verwerkt in het ontwerp. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de tuin een stoere volwassen uitstraling heeft. Voordat er is gestart met aanlegwerkzaamheden heeft er bodemonderzoek plaats gevonden. Samen met DCM Nederland is er met de uitslag van de bodemanalyse een bodemverbeteringsadvies opgesteld. Het op maat gemaakte advies zorgt voor optimale groeivoorwaardes in de bodem en daarmee is de kans op uitvallen minimaal. Met deze manier van werken kan een inboetgarantie worden gegeven. De klant is tevreden met het resultaat en heeft ook de opdracht gegeven om het onderhoud uit te gaan voeren.
De Chemotuin van het Tergooi Ziekenhuis
In de tuin van ziekenhuis Tergooi in Hilversum is een houten paviljoen gebouwd waar patiënten chemotherapie in de buitenlucht kunnen krijgen. Het idee voor 'de Chemotuin' zoals het paviljoen wordt genoemd, komt van Pieter van den Berg, internist-oncoloog bij Tergooi. Het ontwerp is van Bart van der Salm. De houten structuur met glazen dak is geïnspireerd op de strandstoel. Zitplekken liggen tussen een aarden wal en tuinelementen om patiënten privacy te geven. Buiten zijn terwijl de chemo wordt toegediend, verlaagt het gevoel van stress van patiënten en komt de therapie ten goede. Vanaf de afdeling oncologie leidt een steiger naar buiten waar in een besloten tuin onder twee grote bomen een paviljoen staat met zeven comfortabele behandelstoelen. Bij het plaatsen van de stoelen is rekening gehouden met de omgeving. Patiënten worden omgeven door planten en bloemen, er is een afdak dat beschermt tegen zon en regen en in een aantal pilaren zitten vogelhuisjes en vlinderhotels. Naast iedere behandelstoel is een plek voor een begeleider. Patiënten die een behandeling in het paviljoen ondergaan ervaren meer verbetering in welzijn en beleving dan patiënten die de behandeling in een reguliere behandelruimte ondergaan.
Klimaatkubus geeft inzicht in klimaatmaatregelen
Vanaf het begin van september 2019 staat de Klimaatkubus voor 2 jaar op het Osdorpplein te Amsterdam. De Klimaatkubus is een groene plek met bankjes waar bezoekers in de zon of schaduw kunnen zitten. Het water voor de beplanting komt van het dak van de Meervaart Theater dat via een buis naar de Klimaatkubus stroomt. De Klimaatkubus fungeert als 'living lab' waardoor bezoekers inzicht krijgen in de effecten van klimaatadaptieve maatregelen in de stad. In de klimaatkubus zijn zowel inheemse planten als uitheemse planten gebruikt, van hazelaar en kardinaalsmuts die oersterk zijn tot planten die het nu in het veranderende klimaat in de stad opeens goed doen, zoals Perzische slaapboom, vijg en Lagerstroemia. Nectar en aantrekkelijkheid het gehele jaar door is daarbij het uitgangspunt geweest.
De Klimaatkubus is gerealiseerd in samenwerking met Van Der Tol B.V., Hollandsgroen, Amsterdam Rainproof, Gemeente Amsterdam, NL Greenlabel en Meervaart Theater en Congrescentrum. Door de Hogeschool van Amsterdam en de monitoringssensoren van Connectedgreen wordt er de komende twee jaar onderzoek gedaan naar het effect van de planten op de temperatuur in de Klimaatkubus. Onderzoekers vragen gebruikers naar hun ervaringen, temperatuurbeleving en het gebruik van de kubus.
Bomen voorzien van Aquabags langs N194 in Noord-Holland
Bij jonge aanplant is het belangrijk dat deze snel en goed aanslaan. Krinkels heeft onlangs de Greenmax Aquabags geplaatst langs de N194. De druppelzakken voorkomen verdroging of juist overbewatering van de nieuw aangeplante bomen. De Aquabag zal in zes tot tien uur rustig leegdruppelen rondom de stam van de boom. Dit voorkomt dat water wegloopt, de boom heeft hierdoor rustig de tijd om het water op te nemen. De zak is eenvoudig rondom de boom te bevestigen door deze vast te ritsen. Vul de Aquabag één à twee keer per week met schoon water zodat de gaatjes van de Aquabag niet verstopt raken. Als de angst voor schimmels of zuurstoftekort bij de stam/stamhals bestaat, kan de zak ook om de boompaal aangebracht worden. Op deze manier druppelt het water alsnog bij de kluit, maar blijft de stam vrij.
Klimaatadaptieve binnentuin Den Haag
Uit een samenwerkingsverband met woningbouwcoöperatie Staedion uit Den Haag en studenten van het Outdoor Design Wellant mbo in Rijswijk is een klimaatadaptieve binnentuin ontwikkeld in de sterk verstedelijkte Molenwijk. Het onderhoud moest eenvoudig en goedkoop zijn, er moest met duurzame materialen worden gewerkt, biodiversiteit moest een plek in het ontwerp hebben en bovendien moest de tuin klimaatadaptief worden ingericht. Na een aanbesteding is het werk gegund aan Engelsman Hoveniers uit Pijnacker. De beplanting bestaat uit extensief te onderhouden heesters en vaste plantenborders. De omheiningen zijn voorzien van gekloofde kastanje houten schuttingen. Een kenmerkend onderdeel was de afkoppeling van een deel van de HWA (hemelwaterafvoer) naar onder een vlonder aangebrachte infiltratiekratten. Een deel van het water wordt opgevangen in een reservoir waaruit met een handpomp water kan worden geput voor de tuin en aanliggende moestuinen van bewoners.
Geluidsschermen Loovehof in Someren
Bij nieuwbouwproject Loovehof in Someren zijn ten behoeve van acht woningen geluidsschermen gerealiseerd. De woningen zijn op ca. 12 meter van de drukke rondweg in Someren gepositioneerd. Om de geluidsoverlast te beperken zijn op de erfafscheiding (ca. 3 meter van de rondweg) geluidswerende maatregelen met geluidsschermen getroffen. De huizen en ook de tuinen liggen +/- 70 cm hoger, om dit hoogteverschil te overbruggen zijn de geluidsschermen op een talud geplaatst. Het type geluidsscherm dat is toegepast, is het Kokowall Lite Geluidsscherm van Kokosystems. Aan de bewonerszijde zijn de schermen natuurlijk afgewerkt met het duurzame materiaal kokosvezels en aan de buitenzijde zijn de panelen voorzien van een geluidsisolerende groen gecoate staalplaat. Het scherm is in het project aan de buitenzijde voorzien van beplanting met Hedera hibernica. Aan de binnen- en kokoszijde kunnen de bewoners zelf kiezen welke typen klimplanten zij tegen het scherm op willen laten groeien. Zodoende wordt een mooie natuurlijke duurzame groene geluidswerende afscheiding gecreëerd.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|