Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

DCM Vivimus bewijst bemestingstrategie van DCM op demoveld

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
zaterdag 21 september 2019
210 sec


Als mede-initiatiefnemer van de Demodag vindt DCM het belangrijk om kennis over te dragen. In tegenstelling tot tijdens een beurs wordt op de Demodag alles echt gedemonstreerd. Hoveniers en andere bezoekers kunnen zelf machines proberen en met de handen in de klei voelen wat het verschil is tussen verschillende soorten grond, werkwijzen en methodieken. Door middel van verschillende demovelden laat DCM een drietal aanplantstrategieën zien.


Wij hopen op deze dag hoveniers te kunnen enthousiasmeren over het duurzaam en organisch bemesten van de tuin. Volledig organisch bemesten wordt al steeds vaker toegepast en de belangstelling is sterk groeiend. We willen hoveniers laten zien dat het kiezen voor de juiste aanplantstrategie leidt tot lagere kosten en meer tevreden klanten.

De kracht van de combinatie

Op het demoveld in Eemnes zijn drie tuinen aangelegd met dezelfde planten en struiken. De eerste tuin is aangelegd volgens de DCM-methode. Hier is aangelegd met DCM Vivimus en is DCM Activator toegevoegd (Activator is de nieuwe naam voor Bodenaktivator). De tweede tuin hebben we aangelegd met RAG-compost en kippenmest en in de derde tuin is alleen kippenmest toegepast. Ook is op verschillende manieren gazon ingezaaid en zijn grasrollen uitgelegd. De combinatie van DCM Vivimus Universeel en DCM ACTIVATOR heeft zich bewezen. Het afgelopen jaar hebben we dit bij de Demodag ook kunnen zien. De tuin met de DCM-methode had een uitvalspercentage van minder dan 1% en de tuin met de traditionele methode had een uitvalspercentage van 39%. Kortom, de DCM-methode heeft gezorgd voor een lager uitvalspercentage, visueel aantrekkelijke planten, nauwelijks onkruiddruk en een snel gesloten plantvak. Dit geeft naast weinig inboet minder arbeidskosten voor het verwijderen van onkruid, een tevreden klant of omwonenden en vooral minder discussies die uitval en problemen vaak met zich meebrengen.


Onze adviseurs zullen de hoveniers met raad en daad bijstaan over problemen in het gazon en in de border.
Onze adviseurs zullen de hoveniers met raad en daad bijstaan over problemen in het gazon en in de border.

Passende adviezen

Hoveniers worden nog wel eens afgerekend op slechte groei of uitval van planten. Dankzij onze kennis op het gebied van aanleg en onderhoud, van professionele sportvelden en projecten in het openbaar groen, kunnen wij de hovenier van passende adviezen voorzien bij de aanleg en het onderhoud van een gazon of border. Onze adviseurs, die allen op de Demodag aanwezig zijn, zullen de hoveniers met raad en daad bijstaan over problemen in het gazon en in de border. In de proeftuin is al goed te zien hoe goed de DCM-methode, met DCM Vivimus en DCM ACTIVATOR , werkt. Dit is echter alleen bovengronds; op de Demodag zullen wij rooiproeven uitvoeren. Hierdoor wordt de kracht van DCM Vivimus in combinatie met DCM ACTIVATOR ook ondergronds zichtbaar.


Verstikkende viltlaag

Nederlandse gazons hebben ook last van de klimaatverandering. Extremen in hitte, droogte, maar ook hevige buien veroorzaken stress in de grasmat. De grassoorten die worden gebruikt in gazonmengsels gedijen het best bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden. Wanneer de temperatuur boven de 30 graden komt, probeert het gras te overleven. Afgelopen periode is de temperatuur ruim boven de 35 graden gekomen. Dit veroorzaakt afstervende wortels en groeiuitlopers. In het gazon ontstaan kale, dode verdrogingsplekken. De verdroogde grasresten verteren niet goed en er vormt zich een viltlaag. Een dikke viltlaag is zeer schadelijk voor het gras. Vilt zorgt voor verstikking van het gras en is ook een voedingsbodem voor schadelijke schimmels zoals rooddraad, heksenkring en sneeuwschimmel. Ook engerlingen vinden het heerlijk om onder het vilt de wortels van gras af te vreten. Op de open verdorde plekken ontstaat ruimte voor ongewenste onkruiden zoals weegbree, klaver, paardenbloem en eenjarige grassoorten. Deze onkruiden verstikken het overige gras en langzamerhand verandert het gazon in een veld met onkruiden.


Vilt omzetten in voedingsmaterialen

Het is belangrijk om de bodem in optimale conditie te krijgen en te behouden. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat de grasmat weerbaar wordt tegen weersextremen en schadelijke schimmel- en insectenaantasting. Een gezonde bodem heeft een kruimelige bodemstructuur voor een goede lucht- en waterhuishouding, is rijk aan bodemleven zoals regenwormen en bacteriën die in symbiose leven met de plantenwortels. Bacteriën en schimmels in de bodem leven van organisch plantmateriaal en kunnen dus een deel van het vilt omzetten in humus en voedingsmaterialen. Humus is weer belangrijk om voedingsstoffen vast te houden en zorgt ervoor dat de grond luchtig en kruimelig blijft. De bodem onder een mooi gazon bevat 4 tot 5% humus. Een gezonde bodem bevat ook voldoende voedingsstoffen. Gras wordt wekelijks gemaaid en heeft veel voeding nodig om weer te herstellen na iedere maaibeurt. De beste periode om de grasmat na een droge hete zomer weer te herstellen en in conditie te brengen, ligt in augustus en september. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn gunstig vanaf half augustus tot eind september.


1. Belangrijk is om de grasmat schoon te maken en zo veel mogelijk het schadelijke vilt te verwijderen door middel van verticuteren en opvegen. Het beste is het gazon twee keer te behandelen in de lengte- en in de breedterichting. Een ander voordeel van verticuteren is dat hiermee ook een groot deel van de onkruiden wordt verwijderd.

2. De tweede behandeling is het beluchten van de bodem met een greep, prikrol, messenbeluchter of vertidrain. Door veelvuldig te beregenen is er een grote kans dat de toplaag van de bodem is dichtgeslagen, met als gevolg een verstoring in het uitwisselen van bodemgassen. Het schadelijke koolzuurgas (CO2) in de bodem kan niet uitwasemen met als gevolg afstervende graswortels. Door het prikken ontstaan luchtkanalen in de bodem waardoor het schadelijke koolzuurgas wordt uitgewisseld voor zuurstof.

3. Na deze behandeling is de grasmat open. Om te voorkomen dat onkruiden deze ruimtes opvullen, is doorzaaien met een herstelgrasmengsel noodzakelijk. De grasmengsels DCM Riparo of DCM Activo zijn de ideale mengsels om de grasmat weer snel te laten sluiten. De grassoorten en de veredelde rassen in deze mengsels zorgen voor een snel dichtgroeiende grasmat. Strooi het zaad uit over het gazon en dek het zaad af met een dun laagje van ca. 0,5 cm DCM Vivimus Gazon. Deze bodemverbeteraar is verrijkt met nuttige bacteriën, stimuleert de wortelontwikkeling en voorkomt dat het graszaad uitdroogt.

4. De laatste behandeling is het geven van voeding. Na het doorzaaien heeft de grasplant voeding nodig in de vorm van stikstof, fosfaat en kalium. DCM Vital Green is de ideale organische mengmeststof om de groei en de wortelontwikkeling te stimuleren. Een deel van de voedingselementen wordt direct door de plantenwortels opgenomen en het andere deel wordt door het bodemleven afgebroken en omgezet in voedingselementen en humus.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER