Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Toch 'redelijk wat' buxusmotten tijdens Nationale Nachtvlindernacht

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 2 september 2019
59 sec


Op de Nationale Nachtvlindertelling is de buxusmot wel degelijk meermalen waargenomen. De conclusie dat de vlinder ten onder gaat aan zijn eigen succes is wellicht toch iets te voorbarig.

De witte 'normale' buxusmot. Foto: Pim Lemmers
De witte 'normale' buxusmot. Foto: Pim Lemmers

Afgelopen weekend vond de Nationale Nachtvlindernacht telling plaats. Er werd op bijna 100 plekken gekeken welke nachtvlindersoorten Nederland telt. De Vlinderstichting meldt op Twitter dat zij redelijk wat buxusmotten hebben geteld, zeker in het Westen van het land zijn flinke aantallen waargenomen. Ongeveer een op de tien waargenomen buxusmotten betrof de bruine zeldzamere variant.

Tekst loopt door onder afbeelding


Buxusmot zwarte vorm. Foto: Jurriën van Deijk

Tweede piek

Volgens Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting is in de afgelopen jaren de eerste piek buxusmotten, rond augustus, ook direct de allergrootste piek. Dit jaar is daar opvallend genoeg geen sprake van. 'Dit jaar is die eerste piek nauwelijks geweest. Maar nu zien we dat de tweede piek wat meer aanwezig is.' Hoewel van Deijk spreekt over een tweede piek zijn de aantallen volgens hem nog steeds niet vergelijkbaar met voorgaande jaren. Zeker in het zuiden van het land is de mot significant minder waargenomen.


Zeker in het zuiden van het land is de mot significant minder waargenomen.

Afname

Tijdens de Nationale Vlindertuintelling van de Vlinderstichting eindigde de buxusmot dit jaar niet eens in de top 25. Een behoorlijke terugval want vorig jaar stond de buxusmot op plaats zeven van meest getelde vlinders, met een aantal van 4000 stuks. Hieruit werd geconcludeerd dat de buxusmot wellicht ten onder is gegaan aan zijn eigen succes. Doordat veel consumenten zijn gestopt met buxus aanplanten en aangevroten buxusstruiken werden letterlijk bij het grof vuil gezet.




LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Nico Kortekaas
Wednesday 4 September 2019
Tegenwoordig wordt het hele jaar door "tuinvogel" voer verkocht in tuincentra enz. in plaats van in het najaar en de winter. Zou dit ook geen invloed hebben op de hoeveelheid vlinders en rupsen?
Willemijn van Iersel - redacteur
Wednesday 4 September 2019
Beste Nico,

Bedankt voor je reactie. Ik heb je vraag gesteld aan een bevriende ecoloog. Hij vermoed dat dit geen invloed heeft. Zijn antwoord: 'Koolmezen etc. zijn in de broedperiode afhankelijk van eiwitrijke bronnen zoals rupsen voor hun jonkies. Tuinvogelvoer is misschien lekker als een snack voor henzelf. Vaak zie je dat met exoten dat het een paar jaar duurt voordat de natuurlijke aanwezige predatoren ze in de gaten krijgen en daarna kakken die exotenpopulaties vaak ook weer in als ze van nature onderdrukt worden. Zoek de theorie boom and bust maar eens op.'

Hopelijk heb ik zo je vraag een beetje kunnen beantwoorden.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER