Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Nooit een cent aan reclame uitgegeven'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 16 juli 2019
109 sec


Marijn van Lieshout: opgeleid tot boer, maar inmiddels actief als ecologisch hovenier

Marijn van Lieshout is geen standaardhovenier en ziet er dus ook niet zo uit. Waar de gemiddelde hovenier een petje heeft of anders een kale knar, heeft Van Lieshout een hipsterknotje op zijn hoofd. Dat past helemaal bij zijn ambitie: tuinen ontwerpen en aanleggen op basis van ecologische principes.


Ik tref Van Lieshout bij een project dat hij zelf mocht uitkiezen: een tuin aan een van de grote toegangswegen van Nijmegen. Daar trof Van Lieshout bij aanvang van het project een compleet verwaarloosde oude tuin aan. Samen met de eigenaar en met collega-hovenier John van der Rest van Tuinen & Teksten maakte hij het ontwerp voor deze middelgrote stadstuin en realiseerde die ook.

Marijn van Lieshout
Marijn van Lieshout
Het doel van de eigenaar komt duidelijk in het ontwerp naar voren: voldoende ruimte voor de natuur, maar ook speelplekken voor de twee zonen van de eigenaar en een plek om te relaxen. Van de oude oorspronkelijke tuin is relatief weinig overgebleven. Een oude boerenjasmijn is helemaal bij de grond afgezet en mag opnieuw uitgroeien. Verder staat er een oude vlier die in leven is gebleven en is er een aantal roodbladige sierkersen overgebleven. Die drie sierkersen mogen helpen schaduw in de tuin te creƫren en zorgen verder voor wat privacy vanwege de achterburen. Nijmegen is op veel plaatsen redelijk heuvelachtig en dat geldt ook voor deze tuin. Direct aan de achterzijde is over de volle breedte van de tuin een groot zonneterras gemaakt, vanwaaruit je een hoog zicht over de tuin hebt. Links is een overkapping gemaakt uit hout van tamme kastanje en douglas. In het midden is een kleine vijver en rechts moeten de beide zonen van de eigenaar in een geheim hoekje van de tuin nog aan de slag om een speelhoek in te richten. De oude Robinia die op deze speelplek staat, kan vast en zeker dienen als steun voor een boomhut. Het geheel wordt aan elkaar geplakt door een aantal zojuist ingeplante borders en een gazon. Alles oogt nog kaal. De vaste planten zijn nog maar amper aangeslagen. Verder moet dit najaar nog een aantal fruitboompjes geplant worden. Er zal in de tuin van de winter niet alleen fruit geplant worden, maar ook verschillende heesters onder de sierkersen en een inheemse gemengde haag. Van Lieshout daarover: 'belangrijk voor de biodiversiteit'.

Biologisch

Van Lieshout wil zoveel mogelijk werken met biologische planten en materialen. Dat is zo makkelijk nog niet. Veel planten zijn lastig biologisch te leveren en bijvoorbeeld voor graszoden is dat helemaal onmogelijk. Van Lieshout: 'Alleen in Eindhoven ken ik iemand die graszoden levert die een beetje in de buurt van biologisch komen, maar dat is veel te ver voor mij.' Planten haalt Van Lieshout onder andere bij de Hessenhof in Ede en anders bij de Batterijen. Dat bedrijf is weliswaar niet biologisch, maar werkt verder wel op een manier die Van Lieshout bevalt.


Warmonderhof

Van Lieshout werkt als ecologisch hovenier, maar heeft een opleiding tot biologisch boer gevolgd op Warmonderhof. Na zijn opleiding startte hij een biologisch en kleinschalig fruitteelt bedrijf; De Ooijgaard). Dit initiatief is sinds vorig jaar overgedragen aan Stichting land van Ooij.
Langzamerhand kwam hij ook in het hovenierswerk terecht.


Naam bedrijf: Van Lieshout Natuurgaarden
Naam ondernemer: Marijn van Lieshout
Plaats: Oosterhout (bij Nijmegen)
Personeel: Geen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER