Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wat verdient een hovenier?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 2 augustus 2019
78 sec


Ik ben een huis aan het verbouwen en krijg daarmee een interessant kijkje in de dagelijkse gang van zaken bij een klein bouwbedrijf. Aannemers hebben het op dit moment waarschijnlijk net zo druk als hoveniers, maar toch werken ze principieel anders.


Mijn aannemer, laten we hem Jelle noemen, heeft een netwerk van specialisten rond zich die allemaal een of twee beperkte kunstje in huis hebben. De aannemer zelf werkt voornamelijk als regisseur, als verbinder, als facilitator en pakt en passant een paar procent opslag mee. Het grote voordeel is dat je als kleine ondernemer veel klussen KUNT hebben. Interessant in de huidige markt. Het nadeel is dat je veel klussen MOET hebben. Ooit zal dat weer een probleem worden.

Als je niet wilt dat je met pinda's wordt betaald, gedraag je dan niet als een aap

Als ik een beetje rondkijk bij hoveniers, zie ik dat zij dat totaal anders doen. Een hovenier vindt van zichzelf dat hij alles moet kunnen: straten, metselen, elektriciteit, timmerwerk. En natuurlijk zijn er mensen die dat allemaal kunnen. Dat wil ik best geloven. Maar ik geloof nooit dat iemand dat net zo snel en net zo mooi kan als een echte specialist.

Ik zie hoveniers soms enorm stuntelen met klusjes waar ze geen kaas van hebben gegeten

Een ander interessant verschil tussen hoveniers en aannemers is dat aannemers veel meer lijken samen te werken. Nogmaals, ik praat niet over de Koninklijke Bam die samenwerkt met Volker Wessels, maar een kleine lokale aannemer die werkt met een andere lokale aannemer. Heren en dames hoveniers: dat is een gemiste kans. Van samenwerken wordt het leven leuker, je leert nog eens wat en als je het juiste netwerk opbouwt, ga je er ook financieel op vooruit. Ik hoor sommigen van u al roepen: 'Jij hebt makkelijk praten. Een beetje vrijblijvend klessebessen op de achterkant van een vakblad. In onze markt kan niet. Bij ons werkt dat anders.' Wat betreft het eerste hebt u gelijk; natuurlijk is het makkelijk om hier een paar woorden op papier te zetten. Maar van dat tweede ben ik overtuigd en dat zie ik ook terug bij hoveniersbedrijven. Andere hoveniers zie ik helaas soms enorm stuntelen met klusjes waar ze geen kaas van hebben gegeten. Hiervoor geldt: als je niet wilt dat je met pinda's wordt betaald, gedraag je dan niet als een aap.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER