Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Mag het ietsje minder ‘hard’, alstublieft?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nico Wissing (NL Greenlabel), dinsdag 21 mei 2019
82 sec


Steen in de tuin is een hot item. Laatst zag ik in het NOS Journaal mijn collega Lodewijk Hoekstra vertellen waarom een groene tuin beter is voor de waterafvoer en het dierenleven. Operatie Steenbreek (‘steen eruit, plant erin’) is overal in het land actief. Het besef dringt door dat een groene tuin belangrijk is in een veranderend klimaat.


Een groene tuin leidt tot minder wateroverlast en -schade, dempt het omgevingsgeluid, verkoelt en zuivert de lucht, verhoogt de waarde van de woning, stimuleert de biodiversiteit en biedt inspiratie, ontspanning en rust. Maar, zo zal de gemiddelde tuinenbezitter zeggen, een groene tuin vergt veel meer onderhoud, kennis en tijd, en dat heeft men niet. Daarom sjouwen vele hoveniers hun rug krom bij de aanleg van een 'onderhoudsvriendelijke tuin'. Dat zijn tuinen vol steen en schuttingen, die bij hitte in een bakplaat veranderen en in een vijver zodra er een flinke plensbui valt.

Zoals elke hovenier weet, bestaat dé onderhoudsvriendelijke tuin niet. Hoe netter en opgeruimder een tuin is, hoe meer onderhoud die nodig heeft en hoe meer stress het werk veroorzaakt. Elk plukje onkruid valt meteen op en wordt vaak met grof materieel verwijderd.
Natuurlijk, bestrating heeft een belangrijke functie in een tuin. Iedereen wilt droog en schoon door de tuin kunnen lopen of op het terras kunnen zitten. Een heg mag niet te veel uitdijen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen alternatieven zijn voor een strak geplaveide tuin. Kies voor verkoelende kleuren, maak gaatjes en richels en laat ruimte voor onkruid tussen de voegen. Neem waterdoorlatende bestrating, plaats een lijngoot, combineer tegels met halfverharding. Halfverharding oogt veel natuurlijker en voert het water makkelijker af. Ook daag ik de industrie uit om verharding met een lage CO2-balans te ontwikkelen, die water kan absorberen en vertraagd kan afvoeren en bufferen.

Maar ook de hovenier is aan zet. Een versteende tuin ligt wellicht voor de hand, maar vergt weinig energie en creativiteit. Waarom zou je geen speelse, levendige en werkelijk onderhoudsvriendelijke tuin bedenken waarin het groen, inclusief bomen en heesters, een centrale rol speelt? Dat is niet alleen leuker en fijner voor de bewoners, ook de hovenier profiteert daarvan, want hij mag met planten in plaats van tegels aan de slag. Daarna mag hij terugkomen om zijn plantenkennis te delen bij het onderhoud van het groen. Dat is een heel ander verdienmodel, waar de hele sector baat bij heeft. Mag het ietsje minder 'hard' zijn, alstublieft?



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER