Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ook Belgisch onderzoek bevestigt twee waardplanten voor Buxusmot

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 9 april 2019
37 sec


Na het onderzoek van Vlinderstichting naar de voorkeuren van rupsje-nooit-genoeg heeft ook het Proefcentrum voor de Sierteelt (PCS) in Destelbergen onderzoek gedaan naar voorkeuren van de buxusmot. PCS vergeleek haar resultaten met die van de Vlinderstichting.


Mogelijke waardplanten uit Oost-Azië

De vraatschade van de buxusmot werd getest op acht plantensoorten. Het gaat om soorten die in de literatuur beschreven staan als mogelijke waardplanten in het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de buxusmot, Oost-Azië. Bij Pachysandra terminalis werd een lichte vraat vastgesteld. Bij Pachysandra terminalis, Euonymus alatus 'Compactus' en Euonymus japonicus werden vlinders teruggevonden. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat rupsen erin slaagde te verpoppen.


Theorie en praktijk

De conclusie van de Belgische onderzoekers is dat zowel Pachysandra terminalis als Euonymus de potentie hebben als waardplant voor de buxusmot. Er zijn echter nog geen bevestigde meldingen dat in de vrije natuur de vlinders hun eitjes ook op deze planten afzetten. Maar deze kweekwaarnemingen maken dat niet onwaarschijnlijk.


De acht planten die zijn onderzocht:

• Buxus sempervirens (controle)
• Euonymus alatus 'Compacta'
• Euonymus japonicus
• Hedera hibernica
• Ilex crenata 'Convexa'
• Osmanthus burkwoodii
• Osmanthus heterophyllus
• Pachysandra terminalis
• Sarcococca hookeriana 'humilis'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Ad de Groot
Tuesday 9 April 2019
Bij ons heeft niemand nog buxus over in de hele straat. Maar wij wel. Vorig jaar heb ik met enige regelmaat de buxus bespoten met Xentari. Dat was vorig jaar gewoon te koop bij Bol.com, maar nu niet meer. Binnenkort rij ik dus even naar Duitsland, daar verkoopt men het schijnbaar nog wel.
Adrie van Dun
Wednesday 10 April 2019
XenTari is te bestellen op www.topbuxus.com
marlien van de Ven
Monday 15 April 2019
Gewoon te koop bij Piet Buxus Hazerswoude
Bianca
Thursday 16 April 2020
Misschien is het goed eens te analyleren op internet wat het middel voor uit werking kan hebben op de verder flora en fauna. De middelen zij niet voor niet niet toegestaan in Nederland. Lees onderstaande informatie maar eens:
Vijf dode jonge kool- en pimpelmezen uit stedelijk gebied waar mogelijk buxusmot is bestreden en 5 referentie jonge koolmezen uit een bosgebied bij Arnhem zijn onderzocht. Het bloed van de vogels is op aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen onderzocht.

Uit bloedonderzoek zijn 14 verschillende pesticiden aangetroffen (9 insecticiden en 3 fungiciden). Alle aangetroffen middelen hebben geen toelating voor particulieren en 10 middelen zijn tevens niet toegelaten voor de professionele markt. Het middel D.D.T., welke sinds 1973 verboden is, werd aangetroffen. Mezen afkomstig uit het stedelijk gebied bevatten meer dan 11 verschillende middelen en mezen uit een bosgebied 4. Kool- en pimpelmezen foerageren in de onmiddellijke omgeving van hun nesten. In het stedelijk gebied betrof het nesten uit particuliere tuinen, de kans dat de middelen uit landbouwgebieden afkomstig zijn is daardoor bijzonder klein.

De meest voor de hand liggende verklaring is dat volwassen mezen hun jongen voeren met bespoten rupsen of worden de stoffen via de eieren aan de jongen doorgegeven.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Webinar Beplantingsspecialist
maandag 25 november 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER