Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Drie bier voor de hovenier

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 1 maart 2019
81 sec


Ik schrijf dit stukje als het buiten koud en berijpt is. Het is seizoensmatig echt nog winter. Tegelijk hoor ik op het journaal dat het morgen meer dan 15 wordt en waren vanmiddag tijdens mijn korte wandelingetje door de stad de terrassen al overvol. Het is eind februari en dus nog winter, maar overal om ons heen zien we de klimaatverandering toeslaan.


Klimaatadaptieve tuinen zijn goed voor de planeet, maar eisen ook meer vakmanschap van de hovenier en leveren dus een hogere factuur op

Voor hoveniers is het veranderende klimaat misschien weleens lastig, maar voor de wereld als geheel meer dan alleen maar lastig. Het wordt de uitdaging van de komende decennia om hier slim en vooral verstandig mee om te gaan. De hele wereld - misschien op president Trump na - weet al dat ons klimaat met rasse schreden aan het veranderen is. Dat weten is één ding, maar er in je eigen omgeving iets aan veranderen is een heel ander kopje thee. Hoveniers weten dat als geen ander, omdat ze dicht bij mensen staan en letterlijk in hun persoonlijke leefomgeving komen.

Iedereen wil dan een groene en klimaatvriendelijke tuin, maar tegelijk ook liever niet te veel onderhoud. Iedereen weet hoe belangrijk het is om regenwater niet door het riool naar de waterzuivering te jagen, behalve natuurlijk in de eigen tuin! Als hovenier ben je een belangrijke gesprekspartner over dat soort onderwerpen. Het is ook belangrijk om een autoriteit te zijn hierin, zodat je in staat bent jouw klanten te inspireren om te kiezen voor duurzame oplossingen. Dat is belangrijk voor moedertje aarde, en het is geen schande om hierbij ook een beetje aan de eigen portemonnee te denken. Klimaatadaptieve tuinen zijn niet alleen goed voor de planeet, maar eisen ook meer vakmanschap van de hovenier en leveren dus een hogere factuur op.


Als je met klanten in discussie gaat over de vraag hoe het beter, anders en mooier kan, wordt je vak veel leuker

Drie bier voor de hovenier, hoorde ik een hovenier pas geleden zeggen. Drie-nul bedoelde hij eigenlijk. Ten eerste winst voor het klimaat, ten tweede winst voor de hovenier en als laatste, misschien wel belangrijkste punt: in klimaatadaptieve tuinen kan de hovenier zijn vakmanschap kwijt. Niets is zo saai als altijd dezelfde stenen in dezelfde tuintjes proppen. Als je met je klanten in discussie gaat over de vraag hoe het beter, anders en mooier kan, wordt je vak veel leuker.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Robert Smid
Tuesday 5 March 2019
En dus wordt het vakmanschap van diezelfde hovenier ongekend belangrijk!!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER