Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De vijf mooiste kleine bomen en heesters voor in de tuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, zondag 3 maart 2019
221 sec


Dit zijn de favorieten van de lezers van De Hovenier

Mensen hebben bomen nodig. Ze zijn goed voor de gezondheid, zuiveren de lucht en bieden schaduw tijdens warme zomerdagen. Een boom is dan ook een mooie aanwinst voor in de tuin.
Maar welke bomen zijn geschikt? Welke bomen worden niet te groot en hebben niet teveel onderhoud nodig? En het belangrijkst: wan welke bomen word je blij als je uit het keukenraam kijkt? Wij vroegen de lezers van De Hovenier middels een enquête naar hun favoriete bomen en heesters in de tuin. Daaruit is een mooie top vijf gerold van mooiste bomen en heesters die geschikt zijn om in de tuin te planten.



5 Cornus kousa

Op nummer vijf is beland Cornus kousa (Japanse grootbloemige kornoelje). Het bijzondere aan deze heester is dat hij twaalf maanden per jaar mooi is. Dat vond ook een van de respondenten: 'Deze heester heeft een mooie groeivorm en is zeer lang boeiend. Hij heeft een mooie aardbeiachtige bes en een schitterende rode herfstkleur', was het oordeel. In mei en juni bloeit de kornoelje. Eerst bedekken de schutbladeren de bloem nog: een groen bolletje in het midden. Als de witte bloemen eenmaal in bloei zijn, komen ze in groten getale tevoorschijn. Het blad onder de bloemen valt dan minder op. Na de bloei worden er veel vruchten gevormd, mits de zon veel schijnt in deze periode. De framboosachtige vruchten zijn rozerood van kleur en blijven tot het najaar aan de plant zitten. In de herfst krijgen de bladeren een mooie dieprode kleur. Cornus kousa# vormt een gelaagd takkenstelsel. In de jonge jaren staan de takken schuin omhoog, maar naarmate hij groeit, nemen de takken een meer horizontale houding aan. Het is daarom verstandig om de heester niet te dicht bij een looppad te plaatsen. Voor de groeivorm is het het beste om de takken niet te snoeien.


Cornus kousa
Cornus kousa

4 Halesia carolina

De sneeuwklokjesboom (Halesia carolina) is een heester die vernoemd is naar zijn hangende, klokvormige bloemen die lijken op sneeuwklokjes. Een van de respondenten van de enquête vindt de sneeuwklokjesboom bijzonder. 'In het begin kun je de heester door hem te snoeien tot kleine boom laten uitgroeien. Maar het bijzondere zit hem vooral in de speciale bloeitijd en het neutrale beeld in het groeiseizoen.' De okselstandige bundels met witte bloemen hebben een doorsnede van 1,5 cm. In het voorjaar komen de bloemen veelvuldig tot bloei, zeker als de heester volledig in de zon staat. Tegelijk met de bloemen groeien in de lente nieuwe ovale en lichtgroene bladeren. Hierdoor zijn de bloemen niet altijd even goed zichtbaar, maar van dichtbij zijn de 'sneeuwklokjes' een plaatje om te zien. Uit de bloemen ontstaan gedurende de zomer vruchten met vier vleugeltjes. In de herfst kleuren de vruchten geel, net als het groene blad. Na tien jaar is de boom zo'n 3 m hoog. De takken groeien breed uit en kunnen even breed als hoog worden. Het is niet nodig om de heester te snoeien, maar door de breedte heeft de sneeuwklokjesboom wel veel ruimte nodig. De takken en de stam zijn grijs van kleur en van de oude stammen schilferen grote stukken af. Deze soort is erg sterk. De wortels gaan diep en zijn zeer hard. Halesia carolina heeft een voedselrijke en vochtige grond nodig om te kunnen groeien.


Halesia carolina
Halesia carolina

3 Amelancier lamarckii

Amelancier lamarckii (krentenboompje) is een sierheester die uit Noord-Amerika afkomstig is en 4-6 m hoog wordt. In Drente, Overijssel, Noord-Brabant en Zuid-Limburg groeit hij in het wild. In de winter is de heester kaal, maar in de vroege lente vormt hij blaadjes, die bij het ontluiken en na het ontvouwen nog koperrood zijn. In april en mei bloeit de boom met massa's witte bloemtrosjes. Vanaf juli beginnen de roodpaarse bessen te groeien. Deze zijn eetbaar, wat veel vogels aantrekt. Ook mensen smullen van de zoete, bosbesachtige en sappige bessen. Vroeger werden ze weleens gebruikt als vervanger van krenten, vandaar de naam krentenboompje. In het najaar heeft het krentenboompje een mooie oranjerode herfstkleur. Amelancier lamarckii# staat het liefste in de zon, maar het is ook mogelijk om hem in halfschaduw te zetten. De bodem mag niet te nat zijn, maar verder past de heester zich gemakkelijk aan de omstandigheden aan. Snoeien kan het beste gedaan worden wanneer de heester onderaan kaal begint te worden.


Amelancier lamarckii
Amelancier lamarckii

2 Cercis siliquastrum

Nummer twee in de top vijf is de Noord-Amerikaanse Cercis siliquastrum (judasboom). Voor één van de stemmers die de enquête invulde, behoort de boom tot de favorieten. 'De boom wordt weinig gebruikt, maar is erg mooi en apart', was het oordeel. Dat aparte uiterlijk heeft de naaktbloeier te danken aan de opvallende roze vlinderbloemen die in de zomer groepsgewijs op de takken en de stam groeien. Ook deze bloemen trekken verschillende insectensoorten aan. Na de bloei loopt het hartvormige blad uit en worden de lange roodbruine peulen met zaden gevormd. Cercis siliquastrum wordt 8-10 m hoog en maximaal 6 m breed en is vaak beschikbaar als sierheester. De judasboom is winterhard tot 15 graden onder nul, maar jonge bomen moeten wel tegen vorst worden beschermd. Fun fact: er zijn meerdere theorieën die zouden verklaren waar de naam van de boom vandaan komt. Ze hebben allemaal te maken met de Bijbelse figuur Judas. Volgens één theorie gebruikte Judas deze boom toen hij een einde aan zijn leven maakte. Volgens een andere theorie staat de verkleuring van de bloemen symbool voor het berouw dat Judas toonde nadat hij Jezus verraden had. De judasboom kan goed gecombineerd worden met bodembedekkers als schaduwkruid, elfenbloem en maagdenpalm.


Cercis siliquastrum
Cercis siliquastrum

1 Koelreuteria paniculata

Volgens de lezers van De Hovenier is Koelreuteria paniculata (Chinese vernisboom) de perfecte kleine boom voor in de tuin. De boom heeft een gegroefde stam en is afkomstig uit Noord-China en Korea. In Nederland staat de boom ook wel bekend als blaasjesboom of lampionboom vanwege de lampionachtige vruchten die de boom vormt na de bloei. In de vruchten zit zwart zaad. In de herfst kleuren de bladeren fel oranje, wat een mooi plaatje geeft in de tuin. In de zomermaanden juli en augustus krijgt de boom gele bloemen, die veel bijen en hommels aantrekken. De boom kan een hoogte van 6-8 m bereiken, met uitschieters naar 17 m. De brede, open en losse kroon geeft de Chinese vernisboom een exotisch uiterlijk. Dat komt mede door de geveerde bladeren die bestaan uit zeven tot vijftien deelbladeren. Ze zijn 7-10 cm lang en de lobben hebben een gezaagde bladrand. De Chinese vernisboom heeft niet veel onderhoud nodig; de boom mag niet gesnoeid worden. Hij is bestand tegen hete droge zomers en doet het het beste op een beschutte plek, gericht op het zuiden of het westen. In arme tuingrond groeit de boom prima.


Koelreuteria paniculata
Koelreuteria paniculata
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
maria klawer
Tuesday 8 October 2019
erg leuk artikel. Ik ben een tuin aan het aanleggen voor een VVE. Het gaat om een voortuin van 65 m breed en 6,5 diep. Ligging Zuid-West, maar de straat heeft veel hoge bomen, waardoor de tuin het grootste deel van de dag in de schaduw ligt. Er gaan 2 grote bomen uit (totaal verwaarloosd) en wij moeten minimaal 2 bomen terugzetten. Ik wil graag 4 kleine bloeiende bomen. Het liefst zou ik 4 verschillende magnolia's planten, die op verschillende tijden bloeien maar helaas is het budget daarvoor niet toereikend. Nu denk ik aan de Cornus Kouse Teutonia maar door uw artikel ga ik nu ook kijken naar de Koelreuteria paniculata en de Cercis.
Vr.gr. Maria
linda ghyselen
Friday 2 July 2021
ze zijn mooi

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER