Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gele hesjes

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 4 januari 2019
88 sec


Ineens stonden kranten, blogs en de TV vol met een nieuw fenomeen: de gele hesjes. In Frankrijk brachten deze hesjes de nog maar een half jaar eerder immens populaire Franse president Macron tot wankelen. In Nederland hoor of zie je nog weinig van deze gele hesjes, die vooral symbool zouden staan voor 'de gewone man' of het zouden de gele hesjes of jassen moeten zijn van de mensen, die in het groen werken. Hoveniers en groenvoorzieners dus. Toch heb ik het idee dat er onderhuids steeds meer rekening wordt gehouden met de grieven van de gele hesjes. Hopelijk komen grieven van hoveniers daarmee ook wat meer in beeld. Gisteren las ik zelfs een stukje dat er In Den Haag een complete dienst zit die constant de vinger aan de pols houdt van de bevolking en via sociale media meet hoe tevreden of ontevreden wij zijn.


Grootste probleem van de toekomst zijn natuurlijk de kosten van verduurzaming. Een groene tuin met planten is nu eenmaal duurder (en gelukkig ook leuker) dan een tuin vol met beton. Datzelfde verhaal gaat ook op voor praktisch ieder dingetje waar duurzaam voor staat. Duurzame energie, duurzame tuinmachines, duurzaam plantmateriaal. Hoe uitgebreid leveranciers (en politici) ook voorrekenen dat het allemaal goedkoper wordt. Geloof het niet. Het wordt misschien wel beter en je kunt met de nodige fantasie voorrekenen dat dit allemaal terug te verdienen is. De complete transitie naar een duurzame groene sector gaat hoe-dan-ook gewoon geld kosten. Veel geld zelfs en dat geld moeten hoveniers ophoesten, maar zij zullen dat kriebelhoestje logischerwijs doorschuiven naar hun klanten.

Ik ben niet jaloers op een overheid, die dit moet gaan organiseren. Alleen als je echt in bubbel zit kun je geloven dat dit een pijnloos proces gaat worden. Die hele transitie gaat sowieso geld kosten. Vooral omdat uit de praktijk zal blijken dat mensen niet vrijwillig gaan verduurzamen. De overheid zal het financiƫle instrument in moeten zetten om tot een werkelijke verduurzaming te komen. Dat begint voorzichtig: 7 Euro boven op een vliegticket, extra energiebelasting voor de afnemer van fossiel gas tot aan het dwingend voorschrijven van accumachines in een groene aanbesteding. In Amerika -ja in het land van Trump- is men al zover dat in bepaalde steden bladblazers op benzine worden verboden. Al die dingen kosten geld en dat geld moet worden opgehoest.

De vraag die blijft staan is hoe je hier als groene ondernemer mee om moet gaan. Ik was gisteren op een boomkwekerscongres waar hetzelfde dilemma werd voorgerekend in relatie. Het advies aan ondernemers hier was om voorop te gaan in de transitie. De transitie is een bedreiging, maar kan op het moment ook een kans zijn.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER