Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Steden een uitgelezen commerciële kans voor hoveniers'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 8 november 2018
102 sec


Als we de berichten over stedelijke ontwikkeling mogen geloven woont op dit moment al meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Dit percentage zal gedurende de jaren alleen maar stijgen. Tegen 2050 woont tweederde van de wereldbevolking in steden. Nu is dat iets meer dan de helft. In stijgende mate gaat het daarbij ook meer en meer om mega-steden. In 1990 waren er slechts tien steden met meer dan tien miljoen inwoners. Nu al 33 en in 2030 ruim over de 40 steden.


Steden als Delhi en Shanghai hebben respectievelijk 29 en 26 miljoen inwoners. Die statistieken hebben niet zoveel met het werk van de gemiddelde Nederlandse hovenier te maken. Hoewel je Nederland ook kan zien als één grote megastad, met her en der een groene vlek platteland. Steden zijn voor hoveniers tegelijk een gruwel en een kans. Een echte hovenier heeft in mijn visie een groen hart en wil diep in zijn hart waarschijnlijk zelf liever tussen het groen en dus op het platteland wonen. Tegelijk zijn steden een uitgelezen commerciële kans voor hoveniers. Om op een klein stukje tuin nog wat hoogst noodzakelijk groen te realiseren heb je het oog en het vakmanschap van een goede hovenier nodig. En dat is keihard nodig. Ik woon nu tussen twee verhuizing door in een flat op de zesde verdieping van een Nijmeegs flatgebouw midden in het centrum. Het uitzicht is fantastisch, maar als ik nu eens een grove schatting maak dat ik naar een kant een kilometer ver weg kan kijken. Dan zie ik in totaal 300 hectares dicht bebouwde stad. Waarvan grofweg 80% wordt ingenomen door daken en wegen. Dan blijft nog 20 procent over voor tuintjes en parken. Maar helaas zijn die tuinen ook weer grotendeels versteend. Hartstikke leuk dat je acties hebt als Steenbreek, maar echt zoden aan de dijk zetten doet dat natuurlijk niet. Hoogstens een druppel op een gloeiende straat.

Acties als Steenbreek zijn een druppel op een gloeiende straat

Misschien moeten gemeentelijk overheden hoveniers gaan betalen voor iedere groene tuin die zij aanleggen. Van de burger hoef je die ontwikkeling niet te verwachten. Die is voornamelijk bang dat zijn of haar tuin te veel onderhoud vergt. En natuurlijk: het valt niet te ontkennen dat een plaats beton ter grootte van een achtertuin minder onderhoud nodig heeft dan een mooie vaste planten border. Daar zijn hoveniers voor nodig. Hoveniers hebben de fantasie, de autoriteit en de kennis om te laten zien dat je mooie groene tuin helemaal niet zoveel tijd en aandacht kost. Is het dan zo gek als de maatschappij de beroepsgroep daarvoor betaalt? Het stukje schaamgroen dat aan de andere kant van de schutting op de grond van de burgemeester is aangeplant wordt toch ook met publiek geld in de benen geholpen? Dat groen noemen wij maatschappelijk belangrijk, maar is het groen van onze klanten dat niet dan!

Het stukje schaamgroen dat aan de andere kant van de schutting op de grond van de burgemeester is aangeplant wordt toch ook met publiek geld in de benen geholpen?

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER