Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Technologie als extra troef

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, woensdag 19 september 2018
107 sec


Digitale tools helpen bij voorbereidingen, prospecten en meer

Leuk, een nieuwe aanvraag of klus! Je wilt natuurlijk details over de huidige situatie om een goed plan op te stellen: de afmetingen van het perceel, eventuele hoogteverschillen en de huidige inrichting. Een tijdrovende klus, waarvoor je op locatie moet zijn. Of toch niet? De Hovenier dook in de vraag: zijn er tools die je (vanuit huis) kunnen ondersteunen in je werk, en die je misschien zelfs als extra service kunt inzetten?


Laten we beginnen met misschien wel de bekendste bron van geografische informatie: het Kadaster. De organisatie heeft een digitale kaart beschikbaar gesteld als open data; deze is bereikbaar via www.kadastralekaart.com. Hier kun je snel en eenvoudig de perceeloppervlakte en -omtrek vinden (dit is inclusief bebouwing). Helaas geeft de kaart weinig gedetailleerde informatie. Via Kadasterdata is het mogelijk een kadastrale kaart inclusief maatvoering op te vragen. Je krijgt dan informatie over de oppervlakte van het perceel en pand en de ligging van de bebouwing op het perceel. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Er zijn meer digitale kaarten die je helpen een eerste indruk te krijgen van een perceel. Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) bijvoorbeeld is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het Kadaster, de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en Economische Zaken en Klimaat, Rijkswaterstaat en Geonovum. Het gaat om een openbare database bomvol geo-informatie, waarmee je snel een indruk krijgt van een perceel, zoals de verhouding tussen bebouwing en open ruimte.

Bodeminformatie

Deze database bevat ook een Bodemkaart van Nederland, waarmee je kunt zien wat de kenmerken van de bodem zijn op een bepaalde locatie. De Bodemkaart van Nederland bevat meer dan 300 typeringen van de bodem, zoals klei, veen, zand en löss, chemische beschrijvingen zoals zuurgraad en kalkgehalte en het organischestofgehalte. Dit kan handig zijn bij de keuze voor beplanting; voor een geslaagd project wil je immers wel dat de planten lange tijd floreren.


Opmeten vanaf een kaart kan een uitdaging zijn; perceelgrenzen kunnen slecht zichtbaar zijn door bebouwing of overhangend groen

Prospecten en adviseren

Een interessante bron van informatie bieden ook de kaarten van Atlas Natuurlijk Kapitaal. Deze zijn weliswaar met name gericht op overheden, maar bieden ook voor de hovenier bruikbare informatie, bijvoorbeeld over het vochtleverend vermogen van de bodem en de plekken waar het door weinig water en groen relatief heet wordt. Beleidsmedewerkers en stedenbouwkundig architecten gebruiken deze informatie bijvoorbeeld om te bepalen waar meer groen gewenst is. Laat de informatie ook voor jou als hovenier werken en zet het in bij adviesgesprekken met de klant, bijvoorbeeld als het gaat om de beplantingskeuze of de verhouding tussen groen en verstening.


Apps

Er zijn diverse apps waarmee je op een kaart afstanden of oppervlaktes van een perceel kunt opmeten. Veel hiervan zijn gratis beschikbaar via Google Play Store of App Store. Measurer is daar een voorbeeld van. Deze app is bruikbaar om snel een eerste berekening te maken van de oppervlakte of de omtrek van een tuin. Dat kan via een plattegrond, maar met name bij kleinere tuinen kan opmeten een uitdaging zijn omdat de begrenzing van het perceel soms lastig zichtbaar is door bebouwing of overhangend groen. Ben je toch op locatie, dan is het mogelijk om de oppervlakte te meten door langs de grenzen van de tuin of het perceel te lopen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Workshoptour TuinKeur: 21 sessies van november 2024 tot februari 2025
maandag 4 november 2024
t/m dinsdag 4 februari 2025
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Tweedaags seminar zwemvijver: Hydrobalance filtratiesysteem
donderdag 20 februari 2025
t/m vrijdag 21 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER