Net zo oud als een dinosaurus: de magnolia

Wat ons betreft het ultieme lentegevoel: fietsen door de stad, de zon die je gezicht verwarmt en op elke hoek van de straat een magnolia in volle bloei. Momenteel is het extra bijzonder, want door het warme en droge weer blijven de bloemen veel langer hangen. Normaal gesproken zouden de regen en de wind in deze periode al snel roet in het eten gooien. Omdat maart zo droog was, kunnen we er extra van genieten. Samen met Boomtechnisch adviseur Jozé ‘t Hoen en Hans Boerstoel, van het nationaal bomenmuseum praten we over deze prachtige 'beverboom'.
De laatste tien tot vijftien jaar is de magnolia niet zo mooi geweest als nu, en dat is geen toeval! Het heeft alles te maken met het mooie weer van de afgelopen weken. “Vorig jaar was het na een paar droge jaren erg nat, en dat is goed voor deze boomsoort. "De grond is als het ware ‘bijgetankt'." vertelt Hans Boerstoel aan onze collega’s van Editie NL. Als we een verzoekje aan de weergoden mogen doen: geen vorst en wind alsjeblieft, dan kunnen we nog langer (na)genieten van deze prachtige bomen.
Koosnaampje
Waarom wordt de magnolia ook wel de beverboom genoemd? "De achtergrond van de naam beverboom is onbekend. Maar een theorie is dat de naam komt van de zoetige geur die de bloesems van sommige magnolia's kunnen verspreiden. Die geur doet je soms denken aan de muskusgeur van bevers," vertelt Boomtechnisch adviseur Jozé ‘t Hoen.
"Een andere theorie is dat de harige knopschubben doen denken aan het harige vel van een bever. In Nederland wordt de naam beverboom vooral gebruikt voor de magnolia-soorten die in de wilde natuur groeien, zoals de Magnolia grandiflora, die vaak in natte of moerassige gebieden te vinden is, waar ook bevers zich ophouden,’ aldus ’t Hoen.

Magnolia's verschenen al meer dan 95 miljoen jaar geleden op aarde, in de tijd van de dinosauriërs
Bijzondere boom
De Boomtechnisch adviseur vertelt ons ook dat deze boom al eeuwenoud is en dat is bijzonder. "Magnolia’s zijn een van de oudste bloeiende bomen; ze verschenen al meer dan 95 miljoen jaar geleden op aarde, in de tijd van de dinosauriërs. In het Tertiair (65-5 miljoen jaar geleden) was Europa zelfs bedekt met enorme magnoliabossen! Dit komt doordat ze behoren tot een vroege groep van bloeiende planten die zich al ontwikkelden voordat bijen en andere insecten bloemplanten begonnen te bestuiven.
Omdat magnolia’s zich goed hebben aangepast aan verschillende omgevingen, hebben ze zich kunnen handhaven over miljoenen jaren, zelfs in veranderende klimaten,’ stelt Jozé ’t Hoen.
Deze boom is perfect in een onderhoudsvriendelijke tuin
Een prachtige toevoeging
Ben je jaloers op magnolia-eigenaren en wil je er zelf ook een? Dan moet je een aantal dingen weten zodat de magnolia ook in jouw tuin gaat bloeien. "Je kunt hem het beste planten op een plek waar veel zon komt en weinig wind", legt ’t Hoen uit. "Ook houdt hij niet van kalkrijke grond of wanneer er weinig water doorgelaten wordt."
Je moet ook nog even wachten voordat je hem überhaupt mag planten. In maart, april en begin mei staat deze parel in bloei en daarna mag hij pas ingegraven worden. De boom hoeft niet gesnoeid te worden en is dus perfect voor een onderhoudsvrije tuin. Hij behoudt namelijk goed zijn vorm blijft hierdoor het mooist. Het enige wat de Magnolia nodig heeft is extra water in de eerste drie seizoenen.