Medewerker groenvoorziening zonder rijbewijs terecht ontslagen
![Een medewerker van de groenvoorziening](https://i.regiogroei.cloud/e1f8b4b8-386d-3835-ba01-627676b26d12.jpg?width=1104&height=620&aspect_ratio=1104:620&cb=9b85665daf51336c4642217bfa579831)
Een medewerker van de gemeente Vaals is volgens de kantonrechter terecht op staande voet ontslagen. De man bleek jarenlang zonder rijbewijs te hebben gereden en heeft daar meerdere keren over gelogen.
De medewerker werkte sinds 2021 bij de afdeling groenvoorziening in Vaals. In 2022 veroorzaakte hij een aanrijding terwijl hij in een voertuig van de gemeente reed. De verzekeraar betaalde de schade niet, toen bleek dat de bestuurder geen geldig rijbewijs had. Volgens de man was dat tijdelijk ingetrokken. De gemeente Vaals gaf hem daarop een officiële waarschuwing.
Geen zitting
Daarna volgde een periode van smoesjes en leugens. De in 1962 geboren man hield de gemeente aan het lijntje door te zeggen dat hij in afwachting was van de behandeling van zijn zaak. Hij zou op 23 augustus vorig jaar in Den Bosch voor de rechter moeten komen.
Maar blijkbaar voelde de gemeente nattigheid en deed navraag bij de rechtbank. Daaruit bleek dat er op die dag helemaal geen zitting was. De medewerker werd daar in september mee geconfronteerd, beloofde de uitnodiging van de rechtbank te laten zien, maar gaf de volgende dag toe te hebben gelogen.
Ontslag
Op die dag vertelde hij ook dat hij al 16 jaar zonder Nederlands rijbewijs rijdt en dat hij daar drie keer voor is aangehouden en geldboetes heeft gekregen. Hij werd in eerste instantie door de gemeente op non-actief gesteld. Maar enkele dagen later op staande voet ontslagen. Hij had bij zijn sollicitatie al gelogen over het rijbewijs.
Kantonrechter
De man vond dat niet terecht. Hij droeg aan dat hij wel beschikt over een Indonesisch rijbewijs, dat hij veel rijervaring heeft en dat de gemeente tijdens de sollicitatieprocedure nooit specifiek had gevraagd om een Nederlands rijbewijs.
Hij vond ook dat de gemeente de procedure niet correct heeft gevolgd en stapte daarom naar de kantonrechter om het ontslag terug te draaien. De gemeente zou volgens hem ook te weinig rekening hebben gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden.
De kantonrechter liet daar maandag geen spaan van heel. Volgens de rechter valt er niets aan te merken op het ontslag. De man moet de gemeente ook 814 euro aan proceskosten betalen.