Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe dragen we bij aan circulariteit in de sport?

ADVERTORIAL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Ruigrok, dinsdag 17 juni 2025
108 sec


Duurzaam bewegen op en met oplossingen van gerecycled kunstgras

Volgens de Routekaart Verduurzaming Sport moet de sportsector in een versneld tempo worden verduurzaamd. Terwijl de roep om duurzame oplossingen steeds luider klinkt, groeit ook het besef dat sportaccommodaties en (sport)infrastructuur een actieve bijdrage kunnen leveren aan een circulaire economie. Maar hoe ziet dat er concreet uit? En hoe breng je circulariteit naar het sportveld, letterlijk?


Van kunstgras naar krachttraining

Een krachtig voorbeeld is het hergebruik van grondstoffen uit versleten kunstgrasvelden. Jaarlijks komen duizenden vierkante meters kunstgras vrij. In plaats van deze waardevolle grondstof te verbranden of te storten, kan het een nieuw leven krijgen, bijvoorbeeld als onderdeel van outdoor fitnesstoestellen. GreenMatter ontwikkelt met zijn partners al jaren innovatieve toepassingen van gerecycled kunstgras, waaronder walbeschoeiing, straatmeubilair en ook complete fitnessparken die circulair en duurzaam bewegen mogelijk maken.
Een ander innovatief concept is de QR-FIT -bank: een fitnesstoestel dat een zitbank met oefeningen combineert. Door de integratie van digitale beweegprogramma's wordt actief bewegen laagdrempelig en toegankelijk gemaakt voor iedereen, waarbij ook nog eens wordt bijgedragen aan het reduceren van de kunstgrasafvalberg.


Een probleem in de sport oplossen met sport

De sportfaciliteiten van de toekomst zijn niet alleen een plek om te bewegen, maar moeten ook bijdragen aan een duurzame toekomst. Zo worden er inmiddels (3x3) basketballcourts aangelegd bestaande uit modulaire sportvloeren van gerecycled kunstgras. Deze duurzame courts bieden niet alleen een lange levensduur en een circulaire oplossing, maar creëren ook aantrekkelijke en multifunctionele sportplekken in de openbare ruimte.
Zaalhockeybalken van gerecycled kunstgras zijn een ander voorbeeld van circulair hergebruik binnen de sportomgeving. Ze bieden een duurzame vervanging voor traditionele kunststofmaterialen en sluiten aan bij een bredere circulaire inrichting van sport- en blaashallen.
Ook de Winning & Happiness-courts dragen, naast het sporten in de openbare ruimte, bij aan circulariteit binnen de sport. Van een oud versleten kunstgrasveld naar een nieuwe gerecyclede sportvloer waarop diverse sporten kunnen worden beoefend.
Naast sportvloeren speelt ook de aankleding van sportaccommodaties een belangrijke rol. Denk aan inrichtingselementen en meubilair, zoals dug-outs, fietsparkeersystemen, vlonderpaden en picknicktafels, bloembakken, zitbanken en grastegels voor parkeerplaatsen. Maar ook kleedkamerinrichting vervaardigd uit gerecycled kunstgras biedt, naast praktisch gemak, een zichtbare bijdrage aan circulariteit.
Zo ontstaat een sportomgeving waarin elk onderdeel, van bloembak tot fitnesstoestel, bijdraagt aan minder afval, meer hergebruik en een lagere milieu-impact. Gemeenten en beheerders, maar ook verenigingen kunnen hiermee concreet invulling geven aan hun duurzaamheids- en grondstoffenbeleid.


Investeren met impact

Circulariteit vraagt om andere keuzes. Niet langer alleen denken aan aanschafprijs, maar ook aan levensduur en hergebruik van grondstoffen. GreenMatter zet in op producten die niet alleen technisch hoogwaardig zijn, maar ook circulair zijn ontworpen én weer volledig recyclebaar zijn aan het einde van de levensduur.


Meer dan alleen hergebruik van grondstoffen

Circulariteit beperkt zich niet tot hergebruik van grondstoffen, maar door samen te werken met een sociale werkvoorziening dragen wij ook bij aan: Social Return on Investment (SROI). Daarnaast bieden circulaire sportprojecten een kans om bewustzijn te vergroten bij sporters, scholen en gemeenten.


De noodzaak voor een circulaire aanpak!

De toekomst van sport is circulair. De vraag is niet óf we circulariteit in de sport brengen, maar hoe snél we dat sámen doen. Alleen met een proactieve en gezamenlijke aanpak kunnen wij voldoen aan de doelstellingen van het grondstoffenbeleid: Nederland in 2030 50 procent circulair en in 2050 100 procent circulair.


Greenmatter BV
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
OntwerpAcademie lanceert tweede editie van De Zomerschool
zaterdag 5 juli 2025
t/m donderdag 28 augustus 2025
Natuurhelden Kennisevent NLadviseurs
donderdag 11 september 2025
Workshop 'Toepassing vaste planten openbaar groen'
woensdag 17 september 2025
t/m woensdag 8 oktober 2025
Elmia van 23 t/m 25 september 2025
dinsdag 23 september 2025
t/m donderdag 25 september 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER