Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Fotoverslag: Nationale Klimaatexpo 2025

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Redactie Stad + Groen en Boomzorg, donderdag 17 april 2025
396 sec


De temperatuur in de klimaatkas liep op tot ruim boven de 30 graden – symbolisch voor de urgentie van het hoofdthema van deze beurs: klimaatadaptatie en vergroening van onze leefomgeving. In twee dagen tijd wisten zo’n 1.000 bezoekers de beurs te vinden. Hoewel het evenement dit jaar iets kleiner uitviel dan de voorgaande editie – zowel in aantal bezoekers als standhouders – deed dat niets af aan de inhoudelijke waarde en de sfeer.

Er werd de tijd genomen voor goede gesprekken, er was ruimte voor verdieping en het uitwisselen van kennis stond centraal. De toon was positief en constructief: vergroening is geen ver toekomstbeeld, maar iets waarvoor vandaag al oplossingen klaarliggen. Van slimme sensortechnologie en watermanagement tot circulaire materialen, vernieuwende apps en inspirerende samenwerkingen – de beurs bood een breed palet aan ideeën en innovaties. Eén boodschap kwam bij alle deelnemers terug: we hebben de kennis, nu is het tijd voor actie.

De klimaatkas, waar het binnen meer dan 30 graden was.
De klimaatkas, waar het binnen meer dan 30 graden was.

Niek van Langen van SmitsRinsma: 'Groen is een heel belangrijk thema in de huidige klimaatontwikkelingen. Daarom zetten we groen centraal in onze projecten. Daarbij gaat het ons niet alleen om verdere vergroening, ook om het instandhouden en verbeteren van bestaand groen. We betrekken daar ook andere disciplines bij, zoals die gericht op water (blauw). Dat zorgt voor een ecosysteem. Over het algemeen is de kennis er wel, maar we moeten vooral gaan dóén en daarbij integraal denken en dat is waar we hier op de beurs met onze partners voor staan.'

Erwin van Herwijnen van New Urban Standard: 'We presenteren hier iets heel nieuws: met een capillair systeem dat werkt met boven- en onderdruk, kunnen we het waterpeil regelen. Op deze expo nemen we een voetbalveld als voorbeeld, maar het systeem is ook heel goed in te zetten op bijvoorbeeld daken of woonwijken. Op het moment dat het hard gaat vriezen, gaat de veldverwarming aan en kan met bovendruk de warme lucht de grond in worden geblazen. Als het heel nat wordt, trekken we met onderdruk het water juist weg. Zo heb je altijd stabiele speelcondities. Er loopt nu een pilot in Amsterdam. We hebben een deel van het veld geïsoleerd en met ons systeem ingericht. Door de temperatuurverschillen op dat deel van het veld (tot wel 35 graden koeler) werken we energie op, waarmee we de douches en het clubhuis te verwarmen.' Of het systeem zelf veel energie kost, daar kregen we geen duidelijkheid over. Het wordt al wel gebruikt bij Liverpool en Manchester City.

Emile Penn van VDBH: 'Wij staan aan de uitvoerende kant van het klimaatverhaal. We richten al ruim dertig jaar de buitenruimte in. Natuurlijk zijn er gedurende al die tijd accent verschillen in bijvoorbeeld plantensoorten, en méér groen i.p.v. grijs. Het klimaatverhaal wordt gedomineerd door abstracte modellen en technische oplossingen. Maar hoe effectief die modellen zijn, weten we nog niet. En zonder daar nu direct op af te willen dingen, maar als wij vandaag één meter vergroenen, hebben we daar morgen meer biodiversiteit, zijn we daar morgen meer klimaatbestendig en hebben we daar morgen minder hitte.'

Leo van Valkengoed van MBI De Steenmeesters: 'We verfraaien en richten de openbare ruimte in met innovatieve elementen, waarbij we verharding en groen met elkaar integreren om de biodiversiteit in onze leefomgeving te versterken. Denk bijvoorbeeld aan klimaatadaptief parkeren met open grastegels. Op ons platform CityHealth delen ontwerpers, stedenbouwkundigen en andere deskundigen hun kennis over de gezonde stad. De centrale basis is een handboek met ontwerpprincipes voor het inrichten van die gezonde stad. Er zijn verschillende thema's, zoals temperatuur, luchtkwaliteit en bodem.'

Marco Hut van NLadviseurs: 'Wij adviseren gemeenten in Nederland bij het verkrijgen van overzicht en inzicht in de werkzaamheden en het onderhoud van het openbaar groen. Deze werkzaamheden sluiten vaak aan op een gedragscode. De handhaving daarvan blijkt in de praktijk regelmatig een uitdaging.

Hiervoor hebben wij een app ontwikkeld die met enkele klikken een ecologische werkinstructie op maat samenstelt. Daarnaast functioneert de app als ecologisch logboek. De applicatie heet Gedragscodetool en is inmiddels bij meerdere gemeenten geïmplementeerd.'


Dick Oosthoek van Groenkeur: 'We staan voor veilig, vakkundig en verantwoord werken. Dat dragen we graag uit op deze vakbeurs. Vandaag en morgen ligt de focus op groene daken en groene gevels, en op ecologisch beheer van bermen en watergangen. Voor laatstgenoemde hebben we een nieuwe richtlijn ontwikkeld.'

Niels Peereboom van Van Tongeren Watertechniek ontvangt Frank Valkema van EWB Urban Rainshell. De business van Van Tongeren Watertechniek is water bergen in kleine ruimtes. Voorbeeld op de stand: Amsterdam heeft veel kleine ruimtes in groot stedelijk gebied. Hemelwater word opgevangen en gezuiverd in een basin met schelpen en minaralen. Toch te veel water? Er is een overstort in gebouwd.

Willem Fokke
Rooftop Revolution introduceert op de NKE een nieuw dashbord. Het laat met kleuren zien welke daken potentie hebben. De kaart geeft details tot op buurtniveau. En met een impactanalyse wat het kan opleveren. Willem Fokke is een van de ontwikkelaars.

Kirsten Goede, Rob Lamberts en Nicole Beerens bemensen de stand van Goede Speelprojecten. Ze tonen op de beurs hun öcocolor valdempende houtsnippers voor speel- en sportterreinen. Het is hout van voormalig pallets, lekker circulair dus! Ook tof: het is berijdbaar voor rolstoelgebruikers, kinderwagens e.d.

Op het klimaateiland, nieuw op de beurs, vind je de GGD, Groene Huisvesters, Klimaatverbond Nederland, SAMEN Klimaatbestendig, TAUW en TwynstraGudde. Opvallend is de kas waar de temperatuur oploopt tot 35 graden. Hier kun je in gesprek over de steeds warmer wordende zomers: hoe ga je hier mee om als gemeente of ondernemer? De reacties in de kas variëren van "oh lekker, voelt als vakantie" tot uiteindelijk de kas uitvluchten omdat het toch niet zo prettig is.

Bij Anders Beton bieden ze oplossingen voor klimaatadaptie in de vorm van zware, betonnen platen die water doorlaten. Ook is er ruimte voor groen dat tussen de platen groeit.

Jacqueline Baar van Soil Best introduceert BioMyPro-mix, een ready-to-use mix voor o.a. bomen op basis van mycorrhiza en organische bemesting. Mycorrhizaschimmels nemen per jaar 13 miljard(!) ton co2 op, zo weet ze ons te vertellen.

Putrenovatie.nl renoveert rioolputten zonder te hoeven graven, zodat deze uiteindelijk nog zo'n vijftig jaar meekunnen.

Circulariteit is ook samenwerken. Rutger Hornikx van Air-Pot, Luuk Leeuw van Zoontjens, Willem Stoutjesdijk en David van Twist van Pontilair, Arjan en Monique Zoontjens, samen met Jeffrey van Akkeren van Flexibilitree. Air-pot is gerecycled materiaal, Pontilair is gerecycled slib tot substraat, Flexibitree is co2 vrij staal en circulair plastic voor straat materiaal. Kortom, samenwerken voor circulariteit.

Jilles Verspoor van Plastiek. Hij is nu een jaar als start-up, verbonden met Zoontjens Boomprojecten. Zijn doel is om circulariteit tot leven te brengen. Hoe? Nou, door gerecyclede banken te maken. Van voormalige financieel bankman tot huidig gerecyclede bankman!

Joost van Oostrum en Mees Verkerk van Terra Viva, van Van Berkel Biomassa & Bodemproducten. Terra Viva draagt bij aan biodiversiteit , door goed en gezond bodemleven, een betere water doorlaadbaarheid, snellere afvoer bij peilbuizen en met vocht vasthouden bij droogte. Daarnaast zijn ze actief bezig met het gebruik van klavers en bloemen.

Susan Dekkers van STEDELIJK WATER en Lanny Olie van NLgaat.nu zijn twee onderneemsters met hart voor het afkoppelen van regenwater. Samen bieden ze trainingen aan, adviseren ze gemeentes maar gaan ze ook zelf op pad om een steentje bij te dragen aan goede afkoppeling van regenwater.

Bertus Benjamins van Nobre Cál Halfverharding introduceert Nobre Cál gravel op de beurs. Een grovere structuur met een hogere belasting en betere waterdoorlaadbaarheid. Én mooi van kleur. Beige is het nieuwe grijs.

Fleur Dassen van VPDelta heeft een enthousiast verhaal over de proeftuin voor duurzame innovaties voor de openbare ruimte, op de TU Delft campus. De Proeftuin richt zich op start-up ondernemers, onderzoekers en studenten.

Bij Stadswerk en Koninklijke VHG trekt de visuele maquette over welk effect een groen blauwe tuin heeft weer de aandacht. Louise Kok en Marc Derksen lichten bezoekers voor over de voordelen van groen.

Er zit schot in de zaak! Nieuw bij HIP Groen, een schot wat snel te verwerken is als beschoeiing. Passend in kader richtlijn Water en Grondstof akkoord 2030-2050. De beschoeiing is een combinatie met HDPE en naaldhout, wat het betaalbaar én duurzaam maakt.

Ecoresult geeft onder andere advies over het, op een toegestane manier, weghalen van vleermuizen in gevels.

Weer een samenwerkingsmodel om mekaar te verbinden: Regreeny. Sittard Geleen initieerde dit samenwerkingsverband. John van Helden van Yookr, Loes Koreman en Anita Timmermans van LOS en Taco Beerschoten 3D geomedia. Wil Jacobs van GAES neemt ook deel aan de samenwerking.

Willem Kan van Drijvend Groen licht bezoekers in de voordelen van drijvende groen eilanden. Hier kan je planten op kwijt, maar bijvoorbeeld ook waterzuiverende mosselkorven onderhangen. Het gaat om een mosselfiltratiesysteem van h2o Blue en het is nét uitgebracht. Hierin realiseer je eigenlijk de ideale vestigingsplaats voor de hechting van mosselen. Mosselen zijn ideale partners in het zuiveren van water. Bijvoorbeeld pfas, microplastics en zware metalen kunnen mosselen filteren, als je dan vervolgens de mosselontlasting opvangt krijg je betere waterkwaliteit. Zo beloofd Kan.

Hans Jonker van H&B Grondstoffen staan op de beurs met waterbergend lavamateriaal. Ideaal voor hemelwaterbergingsysteem. Jonker: 'Het mooie aan ons product is dat het 100% natuurlijk is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld plastic kratten.'

Groen in de binnenstad is hard nodig om de leefbaarheid voor de bewoners op peil te houden. Maar het kan die functie alléén goed vervullen als bij het ontwerp is nagedacht over de watervoorziening. Hebben we voldoende water als we steden verregaand vergroenen, welk type groen is hiervoor het meest geschikt en kunnen we de maatschappelijke waarde ervan kwantitatief aantonen? Die vragen stelt het TKI-onderzoek Eco-Systeem-Stad en Joris Voeten, onderzoeker Nature-based Solutions bij Wageningen University & Research (WUR), geeft de antwoorden.

Op woensdag presenteerden Dick Bakker, beleidsadviseur bij Gemeente Katwijk, en Fien Dekker, oprichter en eigenaar van Rain(a)Way, het 'Handboek Groen Parkeren: van beleid tot uitrol van klimaatadaptief parkeren'. In de presentatie doorliepen geïnteresserden een helder stappenplan.

Casper Korteweg van Van Der Tol presenteerde op de beurs ook trots de nieuwe huisstijl en logo van de Amsterdamse groenvoorziener.

Het jonge team van Smart City-IoT toont hun brede diversiteit aan sensoren. Dit gaat van bodemvochtmonitoring en afvalbeheer tot mobiliteitsonderzoek. Op het grote scherm in hun stand zijn actuele beelden te zien van verkeersstromen in Hengelo.

Bernard Flier van Tree-O-Logic poseert bij de TreeDash. Hiermee krijg je als gemeente inzicht in de verschillende ecosysteemdiensten van je bomenbestand. Dit maakt onderdeel uit van hun vergroeningsstrategie: hiermee helpen, begeleiden en adviseren ze gemeenten in het bepalen van locaties waar extra vergroening mogelijk is. Doel is om zo hittestress aan te pakken en biodiversiteit te vergroten. Flier: 'Om uiteindelijk overkoepelend gezondheid en welzijn in de stad aan te pakken.'

Een next-level klimaatsteen bij Steinwerk. Slaat eerst water op, en laat dan langzaam hetzelfde water gezuiverd weer los. Het werkt daarmee verkoelend én is geluidsreducerend. Op de stand Elma Bubers van Steinwerk en Maikel te Nijenhuis van Godelman.

Park Positive richt zich op het vergroenen van de parkeerplaats. Dit doen ze met zaadmengels: een biodiversiteitsmengel met gras als basis. Zo creëer je een duurzame grastegel voor een gezonde bodem en goede waterberging.

De plantjes hebben het goed bij ons. Jonas Pelgröm van Wetlantec bouwt natuurlijke waterzuiveringsinstallaties.

Ook Stichting Straatboer gaf een lezing. Hun initiatief vergroent versteende voortuinen in de sociale huurwoning. Dit om bij te dragen aan de biodiversiteit, maar de belangrijkste reden is voor Christiaan Kuipers van Straatboer de sociale cohesie in de buurt. De groener wordende voortuinen zorgen in desbetreffende buurt voor meer onderling contact. Een mooi gevolg, vindt Kuipers.

Arne van Engelen van Koninklijke Ginkel Groep stond ook op het NL Greenlabel plein. Wat dit jaar meer een gezellig straatje was.

Smitsrinsma
New Urban Standard
VDBH
MBI De Steenmeesters
NLadviseurs
Groenkeur
Van Tongeren Watertechnie...
EWB Urban Rainshell
Rooftop Revolution
Tauw bv
TwynstraGudde
Anders Beton
Soil Best B.V.
Putrenovatie.nl
Zoontjens Boomprojecten b...
Pontilair
Van Berkel Biomassa & Bod...
NLgaat.nu
Nobre Cál Halfverharding
VPdeltaValorisatieprog...
Vereniging Stadswerk Nede...
Koninklijke VHG
HIP Groen
Ecoresult B.V.
Yookr
LOS • ruimte maak je sa...
3D GEO MEDIA
GAES (Groen als een Servi...
Havenhout
H&B Grondstoffen C.V.
Wageningen University and...
Gemeente Katwijk
Rain a way
Van der Tol Groep bv
Smartcity-IoT
Tree-O-Logic
Steinwerk
Park Positive
Wetlantec BV
Koninklijke Ginkel Groep
NL Greenlabel
Heijmans Infra
TONN
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER